Οι νοητικές μας δυνάμεις φτάνουν στην κορύφωσή τους στην ηλικία των 22 και αρχίζουν να φθίνουν μετά τα 27. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στις Ην.Πολιτείες, ύστερα από έρευνα που κράτησε 7 χρόνια και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2000 υγιών ατόμων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά τα 27 πραγματοποιούνται αλλοιώσεις στην ταχύτητα της σκέψης και γι’αυτό προτείνουν οι πρακτικές για τη διατήρηση της νοητικής υγείας ν’αρχίζουν νωρίτερα.

Για να εξετάσουν τη νοητική κατάσταση των συμμετεχόντων οι επιστήμονες τους έδωσαν διάφορα τεστ. Τους ζήτησαν για παράδειγμα να λύσουν κάποια παζλ, να ανακαλέσουν στη μνήμη τους λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών καθώς και να παρατηρήσουν ομοιότητες και διαφορές σε γράμματα και σύμβολα. Σχεδόν τα ίδια τεστ χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαπιστώσουν συμπτώματα άνοιας.

Στα εννέα από τα 12 τεστ, η μέση ηλικία κατά την οποία οι συμμετέχοντες έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας ήταν τα 22 χρόνια ενώ στα 27 παρατήρησαν τις πρώτες ενδείξεις αλλοίωσης στην ταχύτητα της σκέψης. Πάντως, η μνήμη των συμμετεχόντων έμεινε ανέπαφη μέχρι την ηλικία των 37, κατά μέσο όρο, ενώ οι ικανότητες που συνδέονται με την συγκέντρωση γνώσης ενισχύθηκαν μέχρι τα 60.

“Η νοητική εξασθένιση που συνδέεται με την ηλικία αρχίζει σε υγιείς, μορφωμένους ενήλικες όταν διανύουν την τρίτη και την τέταρτη δεκαετία ζωής”, επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τίμοθι Σολτχάουζ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

“Αν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξασθενεί η λειτουργία του εγκεφάλου υγιών ατόμων, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει με σοβαρές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ”, σχολίασε η Ρεμπέκα Γουντ, από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο για τη νόσο.

Η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurobiology of Aging.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.