Oι οικολογικές ευαισθησίες των καταναλωτών έχουν κινητοποιήσει επιτέλους και τις εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν συνεχώς νέες συσκευές, φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας τον τελευταίο καιρό έχουμε δει πολλές ενθαρρυντικές κινήσεις, τόσο σε κυκλοφορίες νέων κινητών τηλεφώνων και περιφερειακών συσκευών όσο και σε πρωτοβουλίες που όλοι αναρωτιόμασταν γιατί καθυστερούσαν τόσα χρόνια.

Αναφερόμαστε κυρίως στην πρόσφατη συμφωνία των μεγαλύτερων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως να καταλήξουν σε ένα και μόνο πρότυπο φορτιστών, ώστε να μη χρειάζεται το κάθε νοικοκυριό να διαθέτει 4-5 φορτιστές μόνο για τα κινητά της οικογένειας. Αν σκεφθεί κανείς ότι σήμερα ακόμα και μοντέλα της ίδιας εταιρείας χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορτιστές, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της εξέλιξης για το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία για την τσέπη μας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο «οικολογικού χαρακτήρα» μοντέλα, το Νokia 3110 Εvolve και το Samsung ΕCΟ Ε200, το πρώτο με περίβλημα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και το δεύτερο από βιοπλαστικό (με πρώτη ύλη το καλαμπόκι και πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή του).

To Νokia 3110 είναι ένα σχετικά απλό στη χρήση κινητό τηλέφωνο, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 1,3 Μegapixels και 8x ψηφιακό ζουμ, το οποίο ενσωματώνει στερεοφωνικό ραδιόφωνο FΜ και ΜΡ3 player. Υποστηρίζει χρόνο αναμονής 370 ώρες, δέχεται κάρτες μνήμης microSD και κοστίζει 88 ευρώ, ποσό πολύ προσιτό για όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και το Samsung ΕCΟ Ε200, το οποίο κοστίζει 113 ευρώ. Ακόμα και στην Αμερική, η οποία δεν φημίζεται για την οικολογική της συνείδηση, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και η Μotorola ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά των ΗΠΑ το νέο Μoto W233, το οποίο κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά. Παράλληλα, η εταιρεία θα δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επιστρέφουν το παλιό τους κινητό προς ανακύκλωση με πληρωμένο το κόστος αποστολής.

Τη δική της κίνηση έχει κάνει και η Sony Εricsson με το GreenΗeart. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, το κινητό φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το περίβλημά του είναι κατασκευασμένο από βιοπλαστικό και τα πλήκτρα του από ανακυκλωμένο πλαστικό. Βέβαια, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει ακόμα μπει σε γραμμή παραγωγής, λογικά όμως θα πρέπει να το περιμένουμε σύντομα. Πολύ πιο προχωρημένο σε θέματα οικολογίας είναι το πολυανάμενο Samsung Βlue Εarth, το οποίο εκτός από τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κατασκευής ενσωματώνει ηλιακό φορτιστή και οθόνη αφής. Ωστόσο, η κυκλοφορία του δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.