Ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιου Μισισίπι των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο επαναστατικό προϊόν που ανοίγει το δρόμο για αυτοκίνητα χωρίς γρατζουνιές στο μέλλον. Πρόκειται για νέο υλικό επικάλυψης από πολυουρεθάνη και χιτοζάνη, πάνω από το οποίο εξαφανίζονται οι γρατζουνιές όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο.

 

Η καινοτομική επικάλυψη χρησιμοποιεί ελαφρώς τροποποιημένη χιτοζάνη, μια ουσία που βρίσκεται στα κελύφη των καβουριών και των αστακών. Αυτή, στη συνέχεια, συνδυάζεται με παραδοσιακά πολυμερή υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία της βαφής των αυτοκινήτων. Η χιτοζάνη έχει την ιδιότητα, όταν έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός, να σχηματίζει χημικές αλυσίδες που αλληλεπιδρούν με τα άλλα υλικά, επαναφέροντας -σε μόλις μισή ώρα- την ομαλότητα στην επιφάνεια.

 

Η νέα τεχνική, σύμφωνα με τον εφευρέτη της, είναι οικονομική, επειδή χρησιμοποιεί έτοιμα υλικά. Μέχρι τώρα, έχουν προταθεί και άλλες (πιο πολύπλοκες και ακριβές) λύσεις «αυτό-θεραπευόμενων» υλικών, κυρίως με την χρήση υγρής κόλλας που είναι ενσωματωμένη σε μικροσκοπικές σφαίρες ή ίνες και απελευθερώνεται όταν το υλικό γρατζουνιστεί.

 

Προς το παρόν, η αξιοπιστία της νέας τεχνικής έχει ελεγχθεί σε πολύ λεπτές γρατζουνιές (μόλις που διακρίνονται με το μάτι) και δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο πλατιές και βαθιές χαραγματιές μπορεί να «θεραπεύσει».

 

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η τεχνική δουλεύει μόνο μια φορά στο ίδιο σημείο και όχι όταν υπάρξει ξανά γρατζουνιά ακριβώς εκεί που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό.

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση