Ένα νέο «έξυπνο» σύστημα, με την επωνυμία «GreenDrive» χρησιμοποιεί δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης για να βοηθήσει τους οδηγούς να εξοικονομούν μέχρι και 50% καύσιμα συνεισφέροντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση φθάνει το 15- 25%, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Λαμβάνοντας τα δεδομένα των δορυφόρων, το «GreenDrive» γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία, ταχύτητα και επιτάχυνση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

 

Με την παράλληλη χρήση ψηφιακών χαρτών, παίρνει πληροφορίες για τις ιδιότητες των δρόμων, το υψόμετρο, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας και άλλα στοιχεία.

 

Επίσης λαμβάνει υπόψη τον τύπο του αυτοκινήτου, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί, τον κυβισμό της μηχανής κλπ.

 

Αφού τα συνυπολογίσει όλα αυτά με την χρήση ειδικών αλγορίθμων, δίνει στον οδηγό συνεχώς είτε γραφικές είτε φωνητικές πληροφορίες και συμβουλές, όπως «κόψε ταχύτητα», «μην πατάς γκάζι», «μην φρενάρεις», «να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα» κλπ.

 

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα παρότι σχεδιάζονται έτσι ώστε να συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, η εξοικονόμηση βενζίνης τελικά εξαρτάται κυρίως από την συμπεριφορά του οδηγού, καθώς αν κάνει γρήγορες επιταχύνσεις ή πατά συνεχώς φρένο, ακόμα και το πιο «πράσινο» αυτοκίνητο θα καταναλώσει περισσότερα καύσιμα.

 

Προς το παρόν, το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία του αμερικανικού GPS, αλλά όταν θα έχει υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό Galileo, θα αξιοποιήσει την ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια του νέου συστήματος.

 

Το σύστημα εφευρέθηκε από το σουηδό Άλεξ Άκερμαν και τον ισραηλινό Γιοσέφ Σίρι.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.