Αναποτελεσματική και επικίνδυνη χαρακτηρίζουν την καύση των απορριμμάτων περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν πως η υιοθέτησή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τις τοπικές κοινωνίες, να επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και να απειλήσει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.

Οπως επισημαίνουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μονάδα καύσης απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου, το κόστος του εγχειρήματος -το οποίο εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ- μπορεί να μειωθεί στα 8 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που αντί αυτού αξιοποιηθεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

«Καμπανάκι» για την καύση των απορριμμάτων

 

Τη στιγμή που η διαχείριση των σκουπιδιών στην Ελλάδα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η χώρα μας ενδέχεται να υποστεί πρόστιμα από την ΕΕ για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, οι οργανώσεις επισημαίνουν πως για καθεμία θέση εργασίας σε εργοστάσιο καύσης ή ΧΥΤΑ, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση προσφέρει από 10 έως 300 θέσεις, ανάλογα το υλικό και τη μέθοδο διαχείρισης.

 

Παράλληλα, η λειτουργία μονάδας καύσης απαιτεί την παράλληλη ύπαρξη και λειτουργία ΧΥΤΑ απορριμμάτων αλλά και ΧΥΤΑ για την τοξική στάχτη, η οποία καθίσταται επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.