Με… χειρουργική επιμέλεια φροντίζονται οι σπόροι των δένδρων που διακινεί η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων στην Αμυγδαλέζα Αττικής καθώς η ποιότητα του σπόρου είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες επιτυχίας μιας αναδάσωσης.

Εργο της επιστημονικής ομάδας και όλων των απασχολούμενων στην Κεντρική Αποθήκη είναι η συλλογή, επεξεργασία, διατήρηση και διάθεση των σπόρων δασικών δέντρων από όλες τις περιοχές της χώρας.

 

Ελεγχοι

Μηχανική εκκόκκιση: Οι κώνοι μπαίνουν σε μηχάνημα το οποίο τους επεξεργάζεται ώστε να βγει ο σπόρος. Η διάρκεια ζωής των σπόρων στα ψυγεία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο

Μηχανική εκκόκκιση: Οι κώνοι μπαίνουν σε μηχάνημα το οποίο τους επεξεργάζεται ώστε να βγει ο σπόρος. Η διάρκεια ζωής των σπόρων στα ψυγεία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο εκκόκκισης.

Από το 2004 μάλιστα έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις και ένα εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, όπου με διάφορες δοκιμές αξιολογούνται οι ποιοτικές διαστάσεις των σπόρων ώστε να ξέρει κανείς πόσο θετικά αποτελέσματα μπορεί να περιμένει από μια προσπάθεια αναδάσωσης.

 

«Η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Αφού συγκεντρώσουμε τα αιτήματα όλων των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με τις ανάγκες τους σε δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό, καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα συλλογής από τα αντίστοιχα μέρη προέλευσης.

 

Κώνοι, στρόβιλοι και καρποί έρχονται στην Κεντρική Αποθήκη και εκκοκκίζονται, δηλαδή βγαίνει ο σπόρος τους», λέει στο «Εθνος» η κ. Δέσποινα Παϊταρίδου, δασολόγος, υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο των σπόρων στην Κεντρική Αποθήκη. Οι εργασίες όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως μας εξηγεί η ίδια, μόλις ο σπόρος αποκαλυφθεί από τον κώνο του:

 

«Αφού εκκοκκιστεί ο σπόρος, αποθηκεύεται σε ψυγεία σε θερμοκρασία ανάλογη με τις ανάγκες του κάθε είδους. Κάποιοι σπόροι φυλάσσονται σε απλή ψύξη 0 έως 4 βαθμών Κελσίου, ενώ κάποιοι μπαίνουν στη βαθιά κατάψυξη από 0 έως -3 βαθμούς Κελσίου. Η ελάτη για παράδειγμα χρειάζεται θερμοκρασία συντήρησης -3 βαθμούς Κελσίου».

 

Οσον αφορά τη διάρκεια ζωής των σπόρων στα ψυγεία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο εκκόκκισης, καθώς και με το είδος από το οποίο προέρχεται ο σπόρος. «Εχουμε σπόρο ερυθρελάτης για παράδειγμα από το 1991 με πολύ καλή φυτρωτικότητα», σημειώνει η κ. Παϊταρίδου και εξηγεί: «Δεδομένα όπως η φυτρωτικότητα ήταν λίγο-πολύ θεωρητικά μέχρι πρότινος.

 

Τώρα με το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που έχουμε δημιουργήσει, μετράμε εκ των προτέρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου, οπότε ξέρουμε ποια περίπου θα είναι η απόδοσή του πριν τον φυτεύσουμε.

 

Τα χαρακτηριστικά που μετράμε είναι η φυτρωτικότητά του, δηλαδή το ποσοστό βλαστικής ικανότητας του καθαρού σπόρου, η καθαρότητά του σπόρου, το βάρος σε γραμμάρια που έχουν οι 1.000 σπόροι και η περιεχόμενη σε αυτούς υγρασία.

 

Η υγρασία είναι σημαντική παράμετρος για μας προκειμένου να ξέρουμε πόσο καιρό μπορούμε να αποθηκεύσουμε έναν σπόρο. Αν χρειάζεται αφαιρούμε κάποιο ποσοστό υγρασίας για μακροχρόνια αποθήκευση».

 

Πιστοποιητικά
Από την αρχή του χρόνου το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου εκδίδει τα πρώτα πιστοποιητικά ποιότητας ώστε όσοι δημόσιοι φορείς ή ιδιώτες προμηθεύονται σπόρους από την Κεντρική Αποθήκη να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

 

«Ο ποιοτικός έλεγχος βοηθάει και εμάς για να διαχειριζόμαστε και να διακινούμε τους σπόρους διατηρώντας τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά και τα φυτώρια ώστε να ξέρουν τι σπόρο θα βάλουν, τι να περιμένουν», σημειώνει η κ. Παϊταρίδου.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.