Οι αποθήκες σπόρων της «Κιβωτού του Νώε» στην Αρκτική για τα φυτά συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με τους ερευνητές να έχουν στόχο τη διατήρηση 100.000 διαφορετικών ποικιλιών από την εξαφάνιση.

Η διατήρηση των σπόρων είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για την προστασία της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως επισημαίνει η Κάρι Φάουλερ, διευθύντρια του Global Crop Diversity Trust. «Οι πηγές αυτές είναι ότι μας χωρίζει από το σενάριο λιμού», τονίζει η ίδια. «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στις κλιματικές αλλαγές χωρίς την ποικιλομορφία των σοδειών».

Ο λόγος είναι ότι οι ποικιλίες σπόρων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους αγρότες δεν θα μπορέσουν να εξελιχθούν σε σημείο που να τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στις επερχόμενες ξηρασίες, τις αυξημένες θερμοκρασίες αλλά και τις ασθένειες. Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι καλλιέργειες καλαμποκιού στην Αφρική θα μειωθούν κατά 30% μέχρι το 2030.

«Η εξέλιξη είναι στο χέρι μας» τονίζει η Φάουλερ. «Βρίσκεται στην τράπεζα σπόρων. Παίρνεις χαρακτηριστικά από διαφορετικές ποικιλίες και φτιάχνεις καινούργιες». Η διάρκεια της διαδικασίας προς το παρόν φτάνει τα δέκα χρόνια, αν και η Φάουλερ ελπίζει ότι με την κατάλληλη οργάνωση μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά.

Σήμερα, πολλές ποικιλίες που απειλούνται με εξαφάνιση αποθηκεύονται σε σχεδόν ακατάλληλες αποθήκες στην Αφρική και την Ασία, όπου πολλές σοδειές χάνονται λόγω ανεπαρκών συνθηκών αποθήκευσης και ψύξης, αλλά και λόγω των εμφυλίων ταραχών και των φυσικών καταστροφών. Οι ερευνητές δε γνωρίζουν πόσες ποικιλίες έχουν ήδη εξαφανιστεί. Το 1903, οι αγρότες στις ΗΠΑ καλλιέργησαν 578 διαφορετικές ποικιλίες φασολιών, ενώ το 1983 είχαν απομείνει μόλις 38 ποικιλίες.

«Όταν χάνεται ένα από αυτά τα δείγματα που φυλάσσονται στις αποθήκες, χάνεται κάτι που δεν μπορεί να βρεθεί στο χωράφι κάποιου αγρότη» ανέφερε η Φάουλερ. «Δεν μπορούμε να χάσουμε τις ποικιλίες αυτές όταν είναι τόσο εύκολο και φθηνό να τις διατηρήσουμε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό ΠρακτορείοΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση