Φεβ 09
14
Οι ρυπογόνες συνήθειες και οι πυρκαγιές
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 14 Φεβρουαρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Μια θερμή, στενή σχέση στην Αυστραλία
Μία ημέρα μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς από την κεντρική Βικτώρια, οδήγησα από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη. Πυκνός καπνός έκρυβε τον ορίζοντα, εισβάλλοντας στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου αυτοκινήτου μου και μεταφέροντας μαζί του την οσμή του θανάτου ή της κάθαρσης, για τους Αβορίγινες.
Ο τόπος έμοιαζε να έχει γίνει κάρβουνο. Δεν γνώριζα ακόμη πόσοι άνθρωποι πέθαναν, εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους. Αφού άκουσα τα νέα, κατάλαβα ότι η Αυστραλία υπέστη τη χειρότερη καταστροφή εν καιρώ ειρήνης της ιστορίας της, ενώ το εθνικό τραύμα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη.
Ανομβρία, ξηρό κλίμα
Γεννήθηκα στην πολιτεία της Βικτώριας και παρακολούθησα πόσο έχει αλλάξει η πατρίδα μου τις τελευταίες πέντε δεκατίες. Οι παρατεταμένοι, κρύοι και υγροί χειμώνες του παρελθόντος αποτελούν απλή ανάμνηση, ενώ την τελευταία δεκαετία η περιοχή πλήττεται από ανομβρία και ξηρό κλίμα. Κάθε φορά που έφθανα στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ήταν εμφανές, με τη σταδιακή μείωση των αγροτικών καλλιεργειών και τη ραγδαία αντικατάστασή τους από ρυμοτομημένα προάστια της μητροπολιτικής Μελβούρνης.
Μαθηματικά κλιματικά πρότυπα δείχνουν ότι η υποχώρηση της χειμερινής βροχόπτωσης στη Νότια Αυστραλία οφείλεται στη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την καύση άνθρακα. Η πολιτεία της Βικτώριας διαθέτει το πλέον ρυπογόνο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω καύσης άνθρακα στον κόσμο. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο του 1998 απέδειξε πόσο επηρεάζεται το κλίμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς τη μείωση των βροχοπτώσεων ακολούθησε αφυδάτωση του εδάφους και ακόμη πιο ακραίες θερινές θερμοκρασίες.
Αυτόν το μήνα, η Μελβούρνη έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους 47 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα συνέπεσαν με ασυνήθιστα ισχυρούς βόρειους ανέμους, που στράφηκαν ξαφνικά σε νοτιάδες. Η αιφνίδια αυτή μετατόπιση της κατεύθυνσης των ανέμων προκάλεσε μεν πτώση της θερμοκρασίας, οδήγησε δε στον εγκλωβισμό και το θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων.
Ανάλογες συνθήκες έχει βιώσει, όμως, η χώρα και στο παρελθόν. Το 1939 και το 1983, οδήγησαν στο ξέσπασμα εκτεταμένων πυρκαγιών. Αυτή τη φορά, όμως, οι συνθήκες ήταν πιο ακραίες από κάθε άλλη, ενώ η ανομβρία των τελευταίων 12 ετών, σήμανε ότι η καύσιμη ύλη ήταν ξηρότερη από ποτέ.
Η Αυστραλία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ, εξαιτίας της εκατόμβης που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Αυτή η φυσική καταστροφή, όμως, πρέπει να γίνει αφορμή για χρήσιμα διδάγματα. Το πρώτο από αυτά, φοβούμαι, είναι ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ξέσπασμα νέων τέτοιων πυρκαγιών, τις οποίες ευνοεί έμμεσα ο εθισμός του πλανήτη στα ορυκτά καύσιμα, με τις ρυπογόνες δραστηριότητες να ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Οταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ επικύρωνε το Πρωτόκολλο του Κιότο, περιέγραψε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ως τη μεγαλύτερη απειλή κατά της ανθρωπότητας. Εχοντας δει με τα μάτια του την ανθρώπινη και υλική καταστροφή στην πολιτεία της Βικτώριας, τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ραντ έχει τώρα χειροπιαστές αποδείξεις για τα λόγια του. Το μόνο που μπορούμε τώρα να ελπίζουμε είναι ότι οι κλιματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Καμπέρα θα ενισχυθούν άρδην.
Τα βαθύτερα αίτια
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εμπρηστές, ύποπτοι για ορισμένες από τις πυρκαγιές, είναι ένοχοι μαζικής δολοφονίας. Οι Αυστραλοί πυροσβέστες, όμως, έχουν το εξής γνωμικό: «Ο ιδιοκτήτης του καυσίμου, είναι ιδιοκτήτης της πυρκαγιάς». Ας ελπίσουμε ότι οι Αυστραλοί θα αναλογιστούν τα βαθύτερα αίτια του φρικτού αυτού γεγονότος και θα αλλάξουν τις ρυπογόνες τους συνήθειες, πριν είναι πολύ αργά.
Ρεκόρ καυσαερίων
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε επίπεδα ρεκόρ μετρήθηκε το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα «αέρια του θερμοκηπίου» στην γήινη ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχουν σημάδια μείωσής τους, παρά τον περιορισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, προειδοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν νέο ρεκόρ, ενώ η επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ότι προβλέπει τα ποσοστά αυτά να σημειώσουν και νέα ρεκόρ, μέσα στο 2009. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 800.000 ετών και έχουν αυξηθεί κατά 300% από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα, πρόβλημα το οποίο θα συζητήσουν 190 κράτη του κόσμου στα τέλη του 2009.
Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.