Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, η γέννηση του σύμπαντος αλλά και η επιστήμη του? φιλιού είναι μεταξύ των θεμάτων που θα αναλυθούν στο πλαίσιο κορυφαίου επιστημονικού συνεδρίου στο Σικάγο.

 

 

Περισσότεροι από 10.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών, που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Το θέμα του Συνεδρίου «Ο πλανήτης μας και η ζωή: Καταβολές και μέλλον» επελέγη με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την γέννηση του Δαρβίνου και των 150 χρόνων από τη δημοσίευση του διάσημου βιβλίου του «Η προέλευση των ειδών».

«Η κατανόηση των διαδικασιών με τις οποίες ασχολήθηκε ο Δαρβίνος συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο εκτεταμένης έρευνας ακόμη και μετά από 150 χρόνια» ανέφερε ο Τζέιμς Μακάρθι, πρόεδρος της AAAS και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από τις καταβολές της ζωής και τον τρόπο που τα ζώα χρησιμοποιούν τις οσμές, η εξέλιξη βρίσκεται στο επίκεντρο περισσότερων από 150 συνέδριο και συμπόσια.

Το φιλί θα αναλυθεί, από τις κοινωνικές διαστάσεις του στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, μέχρι τις χημικές και ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα με το άγγιγμα των χειλιών, που έχουν το λεπτότερο στρώμα δέρματος από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ενώ έχουν εκπληκτικό αριθμό νευρώνων και αισθητήρων.

Επιπλέον, ο Σβάντε Πάαμπο, διευθυντής γενετικής του ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, θα παρουσιάσει την πιο ολοκληρωμένη μελέτη των προσπαθειών της ομάδας του για την αποκρυπτογράφηση του συνόλου του γονιδιώματος του Νεάντερταλ.

Άλλοι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματα τους για τον ρόλο των γυναικών στη φυσική επιλογή και τη μεταφορά των κοινωνικών πληροφοριών. Η πολύπλοκη χημεία που επιτρέπει στη ζωή να σχηματιστεί, η προέλευση και εξέλιξη των πλανητών, η πιθανότητα ύπαρξης ζωής που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, είναι μερικά ακόμη από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες.

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, καθώς οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα ευρήματα τους για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, τις αλλαγές στην αλιεία, την εξάπλωση και διάδοση ασθενειών και κατά πόσο τα βιοκαύσιμα μπορεί να ωφελήσουν ή να ζημιώσουν τις εξελίξεις.

Οι αστρονόμοι θα γιορτάσουν την 400η επέτειο από τη γέννηση της επιστήμης τους, επανεξετάζοντας τις ανακαλύψεις του Γαλιλαίου και συζητώντας για τους εκατοντάδες πλανήτες που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε επανεξέταση τις γνώσεις μας για τον σχηματισμό και τη δομή τους.

Το φαγητό και το νερό περιλαμβάνονται επίσης στα θέματα συζήτησης, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν τη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, την εξεύρεση λύσεων για την αποτροπή εξεγέρσεων λόγω έλλειψης του, την ασφάλεια των εισαγωγών τροφίμων και την αλήθεια πίσω από την ιδέα της αποτροπής ασθενειών μέσω της διατροφής.

Τέλος, θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία συσχέτισης μεταξύ φτώχιας, εγκληματικότητας και φυλής, αλλά και μια νέα έρευνα τις επιπτώσεις των διαταραχών μετά – τραυματικού άγχους στη ζωή των στρατιωτών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από΄Γαλλικό Πρακτορείο



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.