ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ προβλέπονται οι εξελίξεις μέσα στο 2009 για την ευρυζωνικότητα στη χώρα μας. Σε επιχειρηματικό επίπεδο αναμένεται να συμβούν ανακατατάξεις καθώς έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν οι εταιρείες οι οποίες μπορούν, πλέον, να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ και δείχνουν ενδιαφέρον για εξαγορές των μικρότερων «παικτών» της αγοράς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που βλέπουν να διαγράφεται δύσκολο το μέλλον λόγω της κρίσηςέχουν αρχίσει να ποντάρουν και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού Ιnternet σταθερού δικτύου, στοχεύοντας έτσι στην αύξηση του μεριδίου τους.

Oποιες και αν θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα των παρόχων, η Ελλάδα έχει καταφέρει στο «κλείσιμο» του 2008 να επιτύχει τον στόχο του 1,6 εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αγορά, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2007, όπου είχε κλείσει στις 1.017.000 συνδέσεις, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου ξεπέρασε για μερικές χιλιάδες το προαναφερθέν όριο. Σημειωτέον ότι στον αριθμό αυτόν δεν συνυπολογίζονται οι ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις 3G, που παρέχονται από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οι συνδέσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι άνω των 200.000 και έτσι ανεβάζουν αρκετά υψηλότερα το ποσοστό διείσδυσης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης 60% στις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερών δικτύων θεωρείται, αρχικά, από τους αναλυτές της αγοράς αρκετά καλός. Αν όμως η χώρα μας θέλει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και να γεφυρώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα με τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακά προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο ρυθμός αυτός δεν θα πρέπει να μειωθεί. Ενα άλλο σημείο ακόμη που αξίζει την προσοχή είναι ότι ο ανταγωνισμός πλέον λειτουργεί ως έναν μεγάλο βαθμό σωστά, γεγονός το οποίο αποβαίνει σε όφελος των καταναλωτών. Ετσι, ο ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι μοιράστηκαν τις νέες συνδέσεις κατά το 2008. Ο οργανισμός κατέγραψε περίπου 315.000 νέες συνδέσεις ενώ οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι περί τις 290.000.

Στην περίπτωση των παρόχων πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για τις συνδέσεις μέσω πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης (LLU), όπου ο συνδρομητής παύει να εξαρτάται από τον ΟΤΕ. Ο συνολικός αριθμός των LLU συνδέσεων έφθασε στο τέλος του 2008 τις 650.000,

πολύ κοντά στην πρόβλεψη που είχε κάνει ο ΟΤΕ στις αρχές του 2008. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη μελέτη στοιχείων τα οποία επεξεργάστηκε ο Τομέας Εξυπηρέτησης Καταναλωτών Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών της ΕΕΤΤ και αφορούν καταγγελίες καταναλωτών για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, μέσα στο 2008, παρουσιάζεται σημαντική μείωση κατά 22% του συνολικού αριθμού των ετήσιων καταγγελιών για το 2008. Πιο συγκεκριμένα, από 16.763 το 2007 οι καταγγελίες μειώθηκαν σε 13.088 το 2008. Τα στοιχεία προέρχονται από καταναλωτές, από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, από τις καταναλωτικές οργανώσεις και από άλλους φορείς. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι οι υπηρεσίες αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων παρουσιάζουν βελτίωση, με συνέπεια να καλυτερεύει η γενική εικόνα της αγοράς. ? Η μάχη των παρόχων
Σε ό,τι αφορά τους παρόχους, οι τέσσερις μεγαλύτεροι (Forthnet, Τellas, Ηellas Οnline και Οn Τelecoms) κατάφεραν να παρουσιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 100% κατά τη διάρκεια του 2008. Η Ηellas Οnline, η οποία διαθέτει μια εγκατεστημένη βάση 128.000 LLU συνδέσεων, έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (+207%) ξεπερνώντας για το 2008 την Οn Τelecoms, η οποία διαθέτει 103.000 ενεργούς συνδρομητές. Αν η ανάπτυξη της Ηellas Οnline συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η εταιρεία «απειλεί» και τη δεύτερη θέση της Τellas, η οποία διαθέτει 160.000 συνδρομητές. Βεβαίως η Forthnet δεν φαίνεται να «απειλείται» άμεσα, καθώς έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα με 210.000 συνδέσεις, το οποίο δεν καλύπτεται άμεσα και χωρίς κάποια σημαντική εξαγορά.

Στους μικρότερους «παίκτες» της αγοράς τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζει η Vivodi, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει 30.000 συνδέσεις, ενώ σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση είναι η Νet Οne με περίπου 7.500 συνδέσεις, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα νέο επιχειρησιακό πλάνο λόγω της συγχώνευσης με την Αlgonet. Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν οι περίπου 6.000

LLU συνδέσεις της Τeledome, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Επισημαίνεται επίσης το δυναμικό ξεκίνημα της κυπριακής Cyta, η οποία ξεκίνησε να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ανατολική Κρήτη και στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ έχει ήδη φθάσει τις 2.300 συνδέσεις.

Οι εφετινές εξελίξεις
ΤΟ 2009 ξεκίνησε με σημαντική μείωση της ζήτησης, αν και αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι, ιστορικά, πάντα συμβαίνει στην έναρξη του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, το καλύτερο ξεκίνημα έχει κάνει η Ηellas Οnline, που προηγείται στις νέες συνδέσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα τη βοηθήσουν και τα νέα πακέτα Lite τα οποία ανακοίνωσε στις αρχές του Ιανουαρίου. Η εταιρεία ετοιμάζεται επίσης να «βγάλει» στην αγορά και «πακέτα» ιντερνετικής τηλεόρασης (ΙΡΤV), όπως και ο ΟΤΕ, που επίσης δηλώνει έτοιμος για την πλήρη εμπορική διάθεση τέτοιου είδους υπηρεσιών στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι το «πιλοτικό» στάδιο λειτούργησε με επιτυχία. Σχέδια για ΙΡΤV έχει και η Τellas, προς το παρόν όμως θα επικεντρωθεί στις συνέργειες που προκύπτουν από την απορρόφησή της από τη Wind Ελλάς.

Το 2009 θεωρείται κρίσιμη χρονιά πάντως για ορισμένες εταιρείες, όπως η Οn Τelecoms και η Vivodi, που αναζητούν εναγωνίως στρατηγικό επενδυτή και έχουν κάνει επαφές με τους περισσότερους από τους «παίκτες» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα για την Οn Τelecoms, πληροφορίες της αγοράς τη φέρουν κοντά σε σύναψη συμφωνίας με τη Vodafone. Οι πληροφορίες αυτές κάνουν λόγο είτε για εξαγορά της Οn Τelecoms από τη Vodafone ή για τη συμμετοχή της Vodafone στην Οn Τelecoms ως στρατηγικού συνεργάτη. Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνεργασία, ενώ, όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Ν. Σοφοκλέους προ μηνός, η επιχείρηση μέσα στο 2009 στοχεύει να διευρύνει το μερίδιό της με νέες υπηρεσίες, όπως παροχής ευρυζωνικού Ιnternet για οικιακούς χρήστες, σταθερής τηλεφωνίας και ιντερνετικής τηλεόρασης (ΙΡΤV), και παραμένει «ανοιχτή» σε επενδυτικές προτάσεις.

Ανακτήθηκε από: http://www.tovima.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.