Από το 1994, όταν τα Ταχυδρομεία των ΗΠΑ εγκαινίασαν μια από τις δημοφιλέστερες σειρές γραμματοσήμων, ένας γαλαξίας Αμερικανών αστέρων περνάει σταδιακά στην ιστορία του φιλοτελισμού. Η σειρά, που συνεχίζεται, με τίτλο «Legends of Hollywood» έκανε το ντεμπούτο της, όχι τυχαία, με τη Μέριλιν Μονρόε, πουλώντας εκατομμύρια γραμματόσημα σε συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Αισθητικά, τα γραμματόσημα αυτά με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ θυμίζουν τις ολοσέλιδες έγχρωμες φωτογραφίες στα κινηματογραφικά περιοδικά τύπου Photoplay και Modern Screen.

Σιγά σιγά, παρελαύνουν ονόματα που είναι κομμάτι ενός κοινού πολιτισμού. Τζέιμς Ντιν, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Τζέιμς Κάγκνεϊ, Εντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, Λουσίλ Μπολ. Το γραμματόσημο της Λουσίλ Μπολ κυκλοφόρησε το 2001 και ήταν το πρώτο της σειράς που κυκλοφόρησε ως αυτοκόλλητο.

Το 2008 κυκλοφόρησε γραμματόσημο για την Μπέτι Ντέιβις, ενώ ενδιαμέσως είχαν προηγηθεί οι Οντρεϊ Χέμπορν, Τζον Γουέιν, Χένρι Φόντα, Τζούντι Γκάρλαντ, Τζίμι Στιούαρτ.

Αλλες εθνικές φιλοτελικές διευθύνσεις, όπως της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επίσης εκδώσει αρκετές κινηματογραφικές σειρές, που περιλαμβάνουν και διάσημους σκηνοθέτες και με ένα αισθητικό ύφος πιο καλλιτεχνικό. Τα αμερικανικά, όμως, γραμματόσημα, που περιλαμβάνουν και άλλες σειρές για μουσικούς ή σταρ του βωβού σινεμά, είναι ίσως τα πιο δημοφιλή.

Η Ελλάδα συνεχίζοντας, τώρα, αυτό που μάλλον δειλά είχε επιχειρήσει στο παρελθόν, βγάζει προς τα έξω την κινηματογραφική και εν γένει καλλιτεχνική κληρονομιά της σε σειρές γραμματοσήμων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κόσμο στον φιλοτελισμό. Ηδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι το Μουσείο Φιλοτελισμού στην οδό Αγρας, κοντά στο Στάδιο, αναπτύσσεται με νέα προγράμματα και ιδέες.

Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση