Στις 9 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί από τα ΕΛΤΑ η νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ελληνες Ηθοποιοί», μια σειρά που αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς φέρνει στο κοινό οικείες μορφές από τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Τα γραμματόσημα, σχεδιασμένα από τον ζωγράφο Κώστα Ι. Σπυριούνη, έχουν τις σωστές δόσεις νοσταλγίας και φωτορεαλιστικής απεικόνισης και έρχονται να συμπληρώσουν και να διευρύνουν προγενέστερες σειρές των Ελληνικών Ταχυδρομείων αφιερωμένες σε ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.Ανοιγμα σε ζωγράφους

Τα πορτρέτα του Μάνου Κατράκη, Ντίνου Ηλιόπουλου, Ελλης Λαμπέτη, Αλέκου Αλεξανδράκη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Τζένης Καρέζη, Δημήτρη Χορν, Νίκου Κούρκουλου και Θάνου Κωτσόπουλου (διαστάσεων 26×42 χιλιοστά) προήλθαν από τα αρχεία της Φίνος Φιλμς. «Μας πρόσφεραν τη δυνατότητα να ερευνήσουμε στα φωτογραφικά αρχεία τους», λέει στην «Κ» ο ζωγράφος Κώστας Ι. Σπυριούνης, που συνεργάζεται με τα ΕΛΤΑ για πρώτη φορά. «Αλλά από τις χιλιάδες φωτογραφίες, πολύ λίγες ήταν αυτές που ταίριαζαν για τη δουλειά που τις ήθελα». Η δημιουργία ενός γραμματοσήμου είναι μια ξεχωριστή τέχνη και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες, μια μεγάλη πρόκληση.

«Τις επιλογές μας θελήσαμε να τις εγκρίνουν οι συγγενείς των ηθοποιών», λέει ο Κ. Ι. Σπυριούνης, που φιλοτέχνησε τα πορτρέτα σε λάδια, τα οποία, βάσει συμβολαίου, ανήκουν στα ΕΛΤΑ που διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα αναπαραγωγής. Η προηγούμενη σειρά με θέμα Ελληνες ηθοποιούς που είχαν προ ετών κυκλοφορήσει τα ΕΛΤΑ είχε ως βάση φωτογραφίες, ενώ η νέα σειρά είναι πρωτότυπα έργα τέχνης φιλοτεχνημένα ειδικά για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Είναι μία πολιτική που αποδίδει και δημιουργεί απόθεμα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί γνωστοί ζωγράφοι όπως ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός έχουν συνεργαστεί με τα ΕΛΤΑ και έχουν δώσει ωραία γραμματόσημα. Τον Δεκέμβριο 2008 κυκλοφόρησε η σειρά «Ελληνικά Παραμύθια», σχεδιασμένη από τον ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο. Σταθερή συνεργάτις των ΕΛΤΑ είναι η Μυρσίνη Βαρδοπούλου, που έχει φιλοτεχνήσει πολλές σειρές.

Επένδυση σε αξίες

Κι αν η σειρά για τα «Παραμύθια» του Γιώργου Σταθόπουλου (που θα βρείτε σε πολλές επιστολές που ταχυδρομούνται αυτή την περίοδο) ανακαλεί εικονογραφήσεις παραμυθιών σε παλιές εκδόσεις, οι προσωπογραφίες των Ελλήνων ηθοποιών από τον Κώστα Ι. Σπυριούνη ανακαλούν αμυδρά την τέχνη της γιγαντοαφίσας, φιλτραρισμένης, όμως, από την προσωπική προσέγγιση του καλλιτέχνη. Τα πορτρέτα του Κ. Ι. Σπυριούνη έχουν θέρμη και δύναμη και έχουν επιτύχει εκπληκτική ομοιότητα.

Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η κυκλοφορία αναμνηστικών σειρών με εξασφαλισμένη ζήτηση από τους συλλέκτες (όπως ήταν οι σειρές με τα αυτοκίνητα, τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τώρα τους ηθοποιούς) είναι μία σωστή επιχειρησιακή κίνηση, που όμως διευρύνεται όταν συνοδεύεται από συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών. Η καλλιτεχνική αξία του ελληνικού γραμματοσήμου είναι ένα ζητούμενο και πολλά έχουν να γίνουν ακόμη, αλλά το άνοιγμα σε ζωγράφους επιτρέπει αισθητική πολυφωνία και ευπρόσδεκτους πειραματισμούς.

Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση