Το μυστικό για πιο ασφαλή και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι μέσω τεχνολογιών λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ο Σκοτ Μακνίλι, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου της Σίλικον Βάλεϊ και συνιδρυτής της Sun Microsystems. «Είναι προφανές ότι το ανοιχτό λογισμικό είναι περισσότερο οικονομικό από το ιδιωτικό λογισμικό», αναφέρει ο Μακνίλι. «Ο ανοιχτός κώδικας δεν προϋποθέτει την πληρωμή ποσού στη Microsoft, την ΙBM ή την Oracle, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία».

Βελτιώσεις

Σε συνέντευξη του στο BBC, ο Μακνίλι δήλωσε ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα καταστεί δέσμια καμιάς συγκεκριμένης εταιρείας σε ότι αφορά την προμήθεια και χρήση λογισμικού. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει εντολή χρήσης τέτοιων προϊόντων, ειδικά προσαρμοσμένων στις εκάστοτε ανάγκες για να βελτιώσει την ασφάλεια, την ποιότητα του λογισμικού, να μειώσει τα κόστη αλλά και να αυξήσει την αξιοπιστία».

Η γλώσσα προγραμματισμού Java της Sun Microsystems είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιείται σήμερα από δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο, κατά βάση υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αντί να υπάρχει χρέωση για τη χρήση του προγράμματος, κάθε προϊόν ανοιχτού λογισμικού είναι διαθέσιμο δημόσια και έχει ανοιχτό κώδικα τον οποίο μπορεί να δει, να τροποποιήσει και να αντιγράψει οποιοσδήποτε επιθυμεί. Η κεντρική ιδέα του ανοιχτού λογισμικού είναι ότι η σκέψη πολλών μπορούν να βελτιώσουν εκθετικά την ποιότητα του προϊόντος.

Πρόσφατη έκθεση της εταιρείας τεχνολογικών ερευνών, XMG, αναφέρει ότι πολλές εταιρείες στρέφονται στην υιοθέτηση και χρήση προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους αγοράς και μαζικής χρήσης αντίστοιχων ιδιωτικών λογισμικών.

«Τεράστιο κόστος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε πρόσφατα ότι σκοπεύει να μελετήσει τον κρατικό προϋπολογισμό «γραμμή προς γραμμή» για την περικοπή άσκοπων δαπανών, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Η Πρωτοβουλία Ανοιχτού Λογισμικού (OSI), υποστηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Μακνίλι, ενώ και οι δύο θεωρούν ότι η χρήση ανοιχτού λογισμικού είναι από τις λύσεις που ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοήσει. «Ο Σκοτ είναι απόλυτα σχετικά με τα οφέλη του ανοιχτού λογισμικού, που έχουν εξάλλου αποδειχτεί ξανά και ξανά» επεσήμανε ο πρόεδρος του OSI, Μάικλ Τίμαν.

Σϋμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Τίμαν, αρκετές δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ σήμερα χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ενώ η απώλεια χρημάτων από τη χρήση προγραμμάτων για τα οποία καταβάλλεται άδεια χρήσης ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

«Η μετάβαση προς το ανοιχτό λογισμικό θα μειώσει τα κόστη. Αυτή είναι η αλλαγή που χρειαζόμαστε αν πρόκειται ποτέ να δούμε την κυβέρνηση να αναμορφώνει τις λειτουργικές της δυνατότητες και τις βασικές της δαπάνες» ανέφερε ο κ. Τίμαν.

Ο κ. Μακνίλι εξάλλου, θεωρεί επιτακτικό τον διορισμό ενός υπευθύνου πληροφορικής, με καθήκον την εφαρμογή αυτών των αλλαγών. Πρόσθεσε ότι ο υπεύθυνος αυτός θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο, να εγκρίνει και να απορρίπτει την προμήθεια λογισμικού, προγραμμάτων και προϊόντων δικτύου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBCΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση