Για μια ακόμη χρονιά, το Δεκέμβριο του 2008, μια σοβαρή βλάβη στα υποθαλάσσια καλώδια άφησε χωρίς Ίντερνετ μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και άλλων περιοχών της Ασίας, μέχρι να επιδιορθωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Όμως οι ειδικοί θεωρούν πιθανότατες νέες βλάβες στην περιοχή, την οποία το New Scientist χαρακτήρισε «Αχίλλειο πτέρνα» του παγκόσμιου Web.

Όλοι οι ωκεανοί του πλανήτη διασχίζονται από τηλεπικοινωνιακά καλώδια στο βυθό τους, όμως στη Μεσόγειο μόνο τρία υπάρχουν που συνδέουν την Ευρώπη, τη Β. Αφρική και την Ασία. Όταν στις 30 Ιανουαρίου 2008 δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν κάπου κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο όγκος φωνής και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έπεσε κατά 75%. Στις 19 Δεκεμβρίου 2008 πάλι δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν, ενώ ακόμα και το τρίτο που απέμεινε, υπέστη ζημιά κάπου μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο, πράγμα μάλλον ανησυχητικό. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, μια πεταμένη άγκυρα, από κάποιο από τα πολλά πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα του Σουέζ, θεωρήθηκε υπεύθυνη, αλλά οι αιγυπτιακές Αρχές επέμειναν ότι δεν υπήρχαν πλοία στην περιοχή όταν έγιναν οι ζημιές.

Οι άγκυρες των πλοίων μπορούν όντως να σπάσουν τα καλώδια και αποτελούν υπαρκτή απειλή στο βυθό της Μεσογείου. Όμως μια άλλη αιτία προβάλλει ως πιθανότερη: οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις λόγω σεισμών, σύμφωνα με τον Ρότζερ Μούσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Όπως δήλωσε, επειδή η Μεσόγειος είναι ενεργό σύνορο ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες, συμβαίνουν μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμοί, που φθάνουν μέχρι και οκτώ στην κλίμακα Ρίχτερ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τόσο μεγάλοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντική υποθαλάσσια ζημιά, όμως είναι σπάνιοι, συνεπώς ακόμα και μικρότεροι αλλά πιο συχνοί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα καλώδια. Σύμφωνα με τον Μούσον, σεισμοί της τάξης των 5,5 έως 6 Ρίχτερ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά στα καλώδια.

Σύμφωνα με το New Scientist, στη σημερινή εποχή ένας ισχυρός σεισμός που θα απέκοπτε τα καλώδια, αποκόπτοντας αρκετές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από το Ίντερνετ και ζωτικές αγορές, θα μπορούσε να τις γονατίσει οικονομικά.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από μελλοντικές ζημιές στα καλώδια, σύμφωνα με τον Άλαν Μόλντιν, της αμερικανικής εταιρίας αναλύσεων TeleGeography Research. Μια λύση είναι τα καλώδια να θάβονται βαθύτερα, ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στις άγκυρες, όμως αυτό δεν τα προστατεύει από τους σεισμούς.

Μια εναλλακτική λύση, όπως λέει, θα είναι να δημιουργηθούν επίγειες καλωδιακές συνδέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, πράγμα, που για παράδειγμα, θα σήμαινε ένα καλώδιο από την Ευρώπη, το οποίο, μέσω της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν, θα έφθανε στη Σ.Αραβία. Όμως εδώ προκύπτουν γεωπολιτικές και τεχνικές πλέον ανησυχίες. «Αν θεωρεί κανείς ότι τα καλώδια κινδυνεύουν στον ωκεανό, απλώς ας περιμένει να δει τι θα συμβεί, όταν θα διασχίζουν την ξηρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εταιρίες σχεδιάζουν τελικά να ποντίσουν περισσότερα υποθαλάσσια καλώδια στη Μεσόγειο για να μοιράσουν το ρίσκο. Τέσσερα καλώδια προγραμματίζονται να βυθιστούν τους επόμενους 18 μήνες και το πρώτο από αυτά πιθανότατα θα λειτουργεί από φέτος το καλοκαίρι.

Ίσως όμως και αυτά αποδειχτούν λίγα την κρίσιμη στιγμή. Η Κίνα και η Ταϊβάν συνδέονται με επτά υποθαλάσσια καλώδια, που θεωρούνταν υπερεπαρκή, όμως όταν υπήρξε μεγάλος σεισμός το Δεκέμβριο 2006, έξι από αυτά τέθηκαν εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα.

Τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων είναι άκρως ευαίσθητα, καθώς τα περισσότερα έχουν μικρό πάχος. Ο φυσικός Χανς Χέρμαν, του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, πρόσφατα απέδειξε μαθηματικά ότι η Μεσόγειος αποτελεί το πιο ευάλωτο σημείο του παγκόσμιου δικτύου, γι’ αυτό συνέστησε τα καλώδια στο βυθό της οπωσδήποτε να κατασκευασθούν και να προστατευθούν καλύτερα. Αυτό ακριβώς ήδη ανακοίνωσε ότι θα κάνει η FLAG Telecom στα νέα της ισχυρότερα καλώδια που θα ποντίσει φέτος μεταξύ της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση