Δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη αποτελεί ο καρκίνος, ωστόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιούνται κάθε χρόνο λιγότερες από τις μισές προληπτικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Το 2003, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αναλάβει κοινές δεσμεύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Με βάση τις δεσμεύσεις αυτές, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να πραγματοποιούν 125 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις το χρόνο, δυστυχώς όμως δεν πραγματοποιούνται ούτε οι μισές.

 

Κάνοντας έναν πενταετή απολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μελέτη που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, διαπιστώνει την πρόοδο που έχει γίνει, παράλληλα όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: το 13% των συνολικών θανάτων καρκινοπαθών οφείλονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ειδικά στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για το 30% των καρκινικών θανάτων.

 

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 22 από τις χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ή οργανώνουν συστηματικά προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, μόλις 15 χώρες έχουν προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 12 για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

“Οι επενδύσεις στα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου θα αποσβεστούν μακροπρόθεσμα, καθώς η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός τρόπος μείωσης των καρκινικών θανάτων στην Ευρώπη”, δήλωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Αντρούλα Βασιλείου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εξασφάλισης της μελλοντικής μας υγείας, ιδιαίτερα υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.