picture

Από την έναρξή της το 2005, η Δικτυακή Πύλη του eTwinning έχει αναθεωρηθεί μερικές φορές ώστε να παρέχει περισσότερα και ενημερωμένα εργαλεία στους καθηγητές και τα σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης. Καθώς η νέα Δικτυακή Πύλη έχει τώρα τεθεί σε λειτουργία, πήραμε συνέντευξη από τον Santi Scimeca, τον Project Manager του eTwinning στην Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης, για να μάθουμε περισσότερα για τη νέα Δικτυακή Πύλη και τα χαρακτηριστικά της.

 

 Γιατί αποφασίσατε να αναδιαρθρώσετε τη Δικτυακή Πύλη του eTwinning;

 Όταν πρωτοξεκίνησε το eTwinning το 2005 θέλαμε να προσφέρουμε μία βασισμένη στο έργο πλατφόρμα, όπου ένας καθηγητής μπορούσε να εγγραφεί, να βρει συνεργάτη, να δημιουργήσει το σχέδιο ενός έργου και να συνεργαστεί πέρα από τα σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρακολουθήσει τη συμπεριφορά των χρηστών και έχοντας συζητήσει με εκατοντάδες καθηγητές, συνειδητοποιήσαμε ότι οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη Δικτυακή Πύλη ήταν κάτι περισσότερο από έργα. Για παράδειγμα, αν και το ένα τρίτο μόνο όλων των μελών καταχώρησε ένα έργο, το 85% συνδέθηκε και είχε κάποια δραστηριότητα, από την ανακοίνωση ενός μηνύματος στο φόρουμ (περισσότερα από 5000 μηνύματα ανακοινώνονται κάθε μήνα) έως την ανταλλαγή ιδεών και σχολίων με άλλους συναδέλφους. Καθημερινά, περισσότερα από 6000 άτομα συνδέονται και αφιερώνουν ένα μέσο όρο 10 λεπτών στο Desktop, χωρίς να ασχολούνται υποχρεωτικά με κάποιο έργο.

?Στις μέρες μας, όλοι μιλούν για το web 2.0 και την κοινωνική δικτύωση.
Στο eTwinning όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και αρκετό καιρό.?

Βάσει των στοιχείων και τα σχολίων των μελών και των Εθνικών Υπηρεσιών Στήριξης, υπήρξε σαφής ένδειξη ότι η Δικτυακή Πύλη έπρεπε να προσφέρει κάτι περισσότερο και ίσως διαφορετικό από το αρχικό της σχέδιο. Έτσι, εδώ και δεκαοκτώ μήνες, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την ιδέα ότι το eTwinning θα μπορούσε να γίνει μία κοινότητα σχολείων. Στις μέρες μας, όλοι μιλούν για το web 2.0 και την κοινωνική δικτύωση. Στο eTwinning όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που χρειαζόταν ήταν απλά να διευκολύνουμε τη διαδικασία της κοινωνικής και μαθησιακής δικτύωσης και να παρέχουμε εργαλεία, περιεχόμενο και χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν σε μία πιο κοινοτικού προσανατολισμού προσέγγιση.

Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά της Δικτυακής Πύλης του eTwinning;
 
Η Δικτυακή Πύλη αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: (1) τη δημόσια Δικτυακή Πύλη και (2) το Desktop. Επιπλέον, προσφέρουμε επίσης το TwinSpace, το οποίο θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους. Οι αλλαγές στη νέα δημόσια Δικτυακή Πύλη κατευθύνονται προς την εκσυγχρονισμένη ενημέρωση και περιεχόμενο ώστε η πρόσβαση να είναι καλύτερη και να βασίζεται στα κριτήρια που ενδιαφέρουν το χρήστη, όπως τα μαθήματα και οι χώρες. Βελτιώσαμε επίσης τις οδηγίες και τους τομείς που είναι αφιερωμένοι στους νεοαφιχθέντες και, όπως μπορείτε να δείτε, αλλάξαμε αρκετά τη διεπιφάνεια των μελών, ώστε να συμμορφωθεί επίσης με τα σχόλια που λάβαμε από τους καθηγητές τα τελευταία χρόνια.

Το Desktop αναδιαρθρώθηκε επίσης, και προκύπτει από τις προτάσεις των χιλιάδων μελών που μας έστειλαν τα σχόλιά τους. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βελτιώσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές μπορούν να συναντώνται και να επικοινωνούν. Το Desktop διαθέτει τώρα πολλούς τρόπους για να ενθαρρύνει τους καθηγητές να συναντούν τυχαία συναδέλφους, να αφήνουν κάποιο σχόλιο, να ανταλλάσσουν ιδέες, να επικοινωνούν, να δημιουργούν μία δικτυακή συζήτηση που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ένα έργο, κ.λπ. Προσθέσαμε επίσης τα άμεσα μηνύματα ώστε τα chat να είναι ευκολότερα και φιλικότερα.

?Η Δικτυακή Πύλη εξελίχθηκε από μία πύλη που βασίζεται στο έργο σε μία πλατφόρμα που βασίζεται στη συνεργασία, όπου η άτυπη και ταχεία μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και όπου η εκατέρωθεν συνεισφορά είναι κυρίαρχη.?

Με λίγα λόγια, αυτό που προσφέρουμε στους καθηγητές είναι μία εικονική οικία όπου μπορούν να συναντηθούν με ασφάλεια και να συνεργαστούν ανεπίσημα αλλά αποτελεσματικά. Η Δικτυακή Πύλη εξελίχθηκε από μία πύλη που βασίζεται στο έργο σε μία πλατφόρμα που βασίζεται στη συνεργασία, όπου η άτυπη και ταχεία μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και όπου η εκατέρωθεν συνεισφορά είναι κυρίαρχη. Στο προσεχές μέλλον θα δώσουμε επίσης την ευκαιρία στα μέλη να δημιουργήσουν και να προσχωρήσουν σε περιορισμένες ομάδες, πλήρως ενσωματωμένες στη Δικτυακή Πύλη, όπου θα υπάρχουν εργαλεία που θα επιτρέπουν στα μέλη να συνεργάζονται για ένα θέμα (κάτι παρόμοιο με το TwinSpace, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο). Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο επαγγελματικής εξέλιξης που θεωρήσαμε ότι έλειπε από την προηγούμενη έκδοση της Δικτυακής Πύλης και το οποίο επεσήμαναν τα μέλη, ειδικά κατά τη διάρκεια των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Ανάπτυξης που διεξάγουμε τα τελευταία τρία χρόνια.

 
Τι θα αλλάξει για τους eTwinners;

Έχουμε διατηρήσει τις βασικές έννοιες και έχουμε βελτιώσει κάποιες άλλες. Κατά την ανάπτυξη της νέας Δικτυακής Πύλης το μότο μας ήταν «καινοτομία στη συνοχή?. Γνωρίζουμε ότι μόλις εξοικειωθούμε με ένα σύστημα, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να επιφέρουμε μία επανάσταση. Έτσι, περιορίσαμε τις αλλαγές στα γραφικά και στη διεπιφάνεια για να βελτιώσουμε τη χρηστικότητα και προσθέσαμε κάποια εργαλεία, ώστε να διευκολύνουμε την κοινωνική δικτύωση. Αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας της Κάρτας Προόδου: τώρα ονομάζεται TwinBlog. Έγινε εφημερίδα (ένα web log) όπου όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα έργο μπορούν να ενημερώσουν για τα νέα του έργου. Με τη νέα Δικτυακή Πύλη, πιστεύουμε ότι η δημιουργία και η διαχείριση ενός έργου είναι ευκολότερη από πριν με βελτιωμένα εργαλεία εύρεσης συνεργατών.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι περισσότερες αλλαγές θα είναι, και πρέπει να είναι, ενορατικές και εύκολα κατανοητές. Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε αναπτύξει νέες οδηγίες. Αλλά η σημαντικότερη αλλαγή σχετίζεται με τη συμπεριφορά που θα έχουν οι καθηγητές κατά τη σύνδεσή τους στο Desktop: θα έχουν ανοικτό μυαλό, αναζητώντας νέες επαφές για να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν διεθνή συνεργασία. Η νέα Δικτυακή Πύλη του eTwinning είναι το ιδανικό μέρος για να συμβεί αυτό. Θέλουμε το eTwinning να γίνει η κοινότητα μάθησης των σχολείων της Ευρώπης.

Ποια νέα χαρακτηριστικά να περιμένουμε ακόμη;
 
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, θα ανανεώσουμε το eTwinning βελτιώνοντας τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητά του. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, οι χρήστες θα εργάζονται στην προηγούμενη έκδοση του TwinSpace. Το νέο TwinSpace θα λειτουργήσει στις αρχές του 2009.

Δοκιμάζουμε επίσης μερικές ομάδες προκειμένου να βρούμε ποια είναι τα σημαντικότερα εργαλεία και χαρακτηριστικά που πρέπει να βελτιώσουμε, και να προσδιορίσουμε το αποτελεσματικότερο μοντέλο ελέγχου. Σκοπός μας είναι να λανσάρουμε τα χαρακτηριστικά της ομάδας την άνοιξη του 2009.

Εν τω μεταξύ, θα διατηρήσουμε τις κεραίες μας πολύ ψηλά για τις προτάσεις και τις συμβουλές των μελών μας. Η βελτίωση της Δικτυακής Πύλης είναι μία φυσιολογική και, κάποιες φορές, μεγάλη διαδικασία. Γι΄αυτό το λόγο, χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων.

Τι αναμένετε τώρα από το eTwinning;
 
Τώρα που διαθέτουμε μία καλύτερη και ελκυστική Δικτυακή Πύλη, προσδοκώ ότι ο κόσμος θα την χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο, θα επικοινωνεί και θα δικτυώνεται με συναδέλφους από ολόκληρη την Ευρώπη. Και οπωσδήποτε, ελπίζω ότι οι καθηγητές θα αφιερώνουν χρόνο για να δείξουν σε άλλους συναδέλφους τι μπορούν να κάνουν με το eTwinning και να τους προσκαλέσουν να συμμετάσχουν. Τώρα έχουμε περίπου 50.000 εγγεγραμμένα μέλη. Φανταστείτε αν όλοι μπορούσαν να πείσουν έστω και έναν συνάδελφο να συμμετάσχει!

Ανακτήθηκε από: www.etwinning.net

Σχετικός δεσμός: http://www.etwinning.net/el/pub/news/news/etwinning_goes_social.htm

Ημερομηνία ανάκτησης: 03/11/2008



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Νοέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.