Εχουμε αρκετούς δυσάρεστους λόγους για να μην ξεχάσουμε (και) το 2008. Ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί ευχάριστοι λόγοι και ο κόσμος της τεχνολογίας μάλλον λειτουργεί ως έναυσμα για θετικές σκέψεις. Οσο περνά ο καιρός, ο κόσμος αυτός γίνεται όλο και λιγότερο ελιτίστικος, όλο περισσότερο δημοκρατικός, όλο περισσότερο δημιουργικός. Είδαμε μερικά πραγματικά εντυπωσιακά πράγματα στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Θα επιχειρήσουμε να ξεχωρίσουμε όχι τα πιο λαμπερά αλλά τα πιο ελπιδοφόρα.



 

1 Το πείραμα του αιώνα που… χάλασε

Αφού έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, ο επιταχυντής του CERN… χάλασε. Ισως να φοβήθηκε τη δημοσιότητα, άλλοι, πάντως, φοβήθηκαν πως κατά τη λειτουργία της η υπερ-μηχανή θα δημιουργούσε μαύρες τρύπες

Είναι λογικό ένα πείραμα με προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, να εξάπτει τη φαντασία όλων μας. Το πείραμα του CERN, που έχει στόχο να ανακαλύψει τι στο καλό (ή τι στο… κακό) συνέβη κατά τη Μεγάλη Εκρηξη που προκάλεσε τη δημιουργία του Σύμπαντος, συγκέντρωσε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ισως οι επιστήμονες που μετέχουν σε αυτό και συντονίζουν τα επιμέρους κυκλώματα του επιταχυντή σωματιδίων στη βάση του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα να ένιωσαν άγχος από τόση δημοσιότητα. Ισως αυτός να είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο το πείραμα σταμάτησε προσωρινά. Ας φύγουν οι κάμερες και θα συνεχίσουμε μετά τη δουλειά μας, θα σκέφτηκαν οι επικεφαλής του προγράμματος. Μετά τις απαιτούμενες επισκευές, το πείραμα θα συνεχιστεί την ερχόμενη άνοιξη και ελπίζουμε όλη αυτή η προσπάθεια να καταλήξει κάπου.

Να μην ξεχάσουμε: Το άγχος ορισμένων σχετικά με το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά. Στις ΗΠΑ μια ομάδα πολιτών κατέθεσε αγωγή κατά του CERN, με το επιχείρημα ότι το πείραμα θα δημιουργήσει μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τον πλανήτη. Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως έχει καταντήσει ο πλανήτης, η μαύρη τρύπα θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Τι σημασία έχει: Πέρα από το ότι το πείραμα μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πώς τελικά δουλεύει το Σύμπαν (και τι έχει στο μυαλό του), είναι πιθανό να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια. Θυμηθείτε ότι κατά την κλασική ιστορία, η πενικιλίνη ήταν απλώς μια μούχλα στο εργαστήριο του Αλεξάντερ Φλέμινγκ που δεν πρόσεξε η καθαρίστρια.



 

2 Καλά, εσύ πρόλαβες και πήρες σύνταξη

Τι και αν ο Μπιλ Γκέιτς πήρε σύνταξη, οι συνήθειες δεν κόβονται. Η Microsoft παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των Windows 7 που θα διαδεχθούν τα Vista… κάποτε…

Δεν πήρε ακριβώς σύνταξη, απλώς αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι της εταιρείας που (συν)δημιούργησε και να ασχοληθεί με το φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο κύριος Μπιλ Γκέιτς αποχώρησε από τη Microsoft, αφήνοντας πίσω του αρκετές ανοιχτές υποθέσεις, πολλούς φίλους και άλλους τόσους εχθρούς. Αλλοι τον θεωρούν ως υπεύθυνο για μια σειρά αδυναμιών που χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τον χαρακτηρίζουν ώς και εξολοθρευτή της καινοτομίας, προσάπτοντάς του τα μύρια όσα. Αλλοι, πάλι, τον θεωρούν ως υπεύθυνο για τη διάδοση των υπολογιστών πέρα από τον στενό χώρο των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μας λείψει· κάπου εδώ θα τριγυρίζει για αρκετό καιρό ακόμα.

Να μην ξεχάσουμε: Την επίσκεψή του στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας εγκαινίασε το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft και μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής για το πώς βλέπει την τεχνολογία και την εξέλιξή της.

Τι σημασία έχει: Ε, να μην έχει;



 

3 Το παρόν είναι φορητό

Η αυγή των netbooks έγινε μεν το 2007, αλλά τα νέα, μικρά και απολύτως αξιόλογα φορητά έλαμψαν εντός του 2008

Μια φορά κι έναν καιρό για να αγοράσει κανείς φορητό υπολογιστή της προκοπής έπρεπε να ξοδέψει 4-5 μισθούς. Μετά ήρθε στο προσκήνιο ο Νίκολας Νεγκροπόντε με μερικούς φίλους του και είπε κάτι για έναν υπολογιστή που θα ήταν φορητός και θα κόστιζε 100 δολάρια. «Αυτά δεν γίνονται» είπαν τα τμήματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων των εταιρειών κατασκευής ηλεκτρονικών, αλλά την ίδια στιγμή σε κάποια άλλα τμήματα των ίδιων εταιρειών έπεφταν με τα μούτρα στη δουλειά.

Το γεγονός είναι ότι ο υπολογιστής των 100 δολαρίων του Ν. Νεγκροπόντε δεν κοστίζει ακριβώς 100 δολάρια και έχει, πια, μερικούς περιορισμούς. Επίσης γεγονός, όμως, είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία τάραξε τόσο τα νερά που στη διάρκεια του 2008 είδαμε την αυγή των netbooks. Πρόκειται για φορητούς υπολογιστές βάρους γύρω στο ένα κιλό που μπορούν με απόλυτη αξιοπρέπεια να μας υποστηρίξουν στις βασικές μας ανάγκες. Επεξεργασία κειμένου, διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας με άλλες συσκευές είναι μερικές από τις λειτουργίες που προσφέρουν τα netbooks.

Αφήστε που η επέλαση των εν λόγω μηχανών έχει εντείνει το ενδιαφέρον για τους φορητούς υπολογιστές γενικότερα, το κόστος απόκτησης των οποίων πέφτει διαρκώς.

Να μην ξεχάσουμε: Την ευκολία με την οποία, πια, εμφανίζονται στο προσκήνιο εταιρείες που ώς σήμερα κινούνταν στις παρυφές της πληροφορικής, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των μοντέλων που διατίθενται στην αγορά.

Τι σημασία έχει: Η τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή και, τελικά, εκδημοκρατίζεται. Αμα διαφωνείτε, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.



 

4 Ανοικτέ κώδικα, αγάπη μου…

Η επέλαση της Google συνεχίστηκε και μετά τον «στενό» χώρο του Διαδικτύου, η εταιρεία μπήκε και στον τομέα των κινητών, με το λειτουργικό σύστημα Android

Φυσικά η κίνηση του ανοικτού κώδικα (ή ελεύθερου λογισμικού) δεν είναι «φρούτο» του 2008· πλέον ο χώρος μετρά περισσότερα από 15 χρόνια ζωής. Οσο, όμως, περνά ο καιρός πληθαίνουν οι εφαρμογές που αναπτύσσονται με βάση τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού και διανέμονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη δωρεάν. Ο σκεπτικισμός του παρελθόντος έχει πια δώσει τη θέση του στον ενθουσιασμό και σε μια απίστευτη δημιουργικότητα, που κάνει τα μεγαθήρια του χώρου (της Microsoft συμπεριλαμβανομένης) να μη νιώθουν και πολύ καλά εσχάτως.

Ο ανοικτός κώδικας, πια, δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων ερασιτεχνών ή κάποιων που αναζητούν τρόπους ώστε να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο των μεγάλων δυνάμεων. Είτε εκουσίως είτε όχι, σε αυτό τον εξαιρετικά δημιουργικό χορό μπαίνουν και οι εταιρείες.

Να μην ξεχάσουμε: Το 2008 η Google παρουσίασε το Android, μια πλατφόρμα λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, υπογραμμίζοντας με αυτή την κίνηση πως ο ανοικτός κώδικας δεν είναι μόνο υπόθεση για τους υπολογιστές. Τον ίδιο δρόμο παίρνει πια και η Nokia…

Τι σημασία έχει: Περισσότερες επιλογές είναι ό,τι καλύτερο. Αλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως οι μονοκαλλιέργειες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη, αφήστε που προκαλούν και προβλήματα στο περιβάλλον.



 

5 Ολα online

 

Το iPhone 3G ήρθε (και) στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι παραδοσιακοί κατασκευαστές κινητών αποφάσιζαν να σοβαρευτούν και να κάνουν ό,τι πιο καινοτόμο μπορούν

Ο αριθμός και το εύρος των online υπηρεσιών έφτασε στη διάρκεια του 2008 σε τέτοια επίπεδα που από ένα σημείο και μετά η αποθήκευση πληροφοριών στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή είναι όχι η πρώτη αλλά η απολύτως τελευταία σκέψη. Ακόμη και εταιρείες που έβλεπαν τις υπηρεσίες αυτές με δισταγμό, αναγκάστηκαν τελικά να υποκύψουν στον πειρασμό. Η Nokia για παράδειγμα παρουσίασε το Ovi, όπου οι κάτοχοι τηλεφώνων της εταιρείας μπορούν να αντιγράψουν όλα τους τα δεδομένα (μηνύματα, επαφές, φωτογραφίες κ.τ.λ.) σε μια προστατευμένη από τα αδιάκριτα μάτια online περιοχή. Οσο για πιο «κλασικές» χρήσεις του Διαδικτύου, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στις πωλήσεις μουσικής. Μόνο το iTunes της Apple εκτιμάται ότι πούλησε φέτος γύρω στα 1 δισ. τραγούδια σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας το 70% της online διανομής τραγουδιών.

Να μην ξεχάσουμε: Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτές οι υπηρεσίες δεν συμβαδίζει απόλυτα με την ταχύτητα ωρίμασης μερίδας των χρηστών, ορισμένοι από τους οποίους -αν κρίνουμε και από τη διάδοση του spam ή των μηνυμάτων «ψαρέματος»- δεν παίρνουν και πολύ στα σοβαρά την υπόθεση της ασφάλειας.

Τι σημασία έχει: Παλιά, ήσουν χαμένος από χέρι αν δεν ήσουν μπροστά στον υπολογιστή. Τώρα είσαι χαμένος από χέρι αν δεν έχεις πρόσβαση στο Διαδίκτυο οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι.



 

6 Οι Ελληνες δικτυώνονται

«…Δεν με νοιάζει, είμαι ήδη στο Facebook», γράφει στο πλακάτ του ο Γάλλος διαδηλωτής που διαμαρτύρεται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Δεν είναι ο μόνος που θεωρεί το Facebook κάτι σαν «Μεγάλο Αδελφό», αν και η μόδα του καλά κρατεί

Ας πούμε και κάτι για το… χωριό μας. Το 2008 οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν το Facebook και του έδωσαν να καταλάβει. Η δημιουργία λογαριασμού στο Facebook τείνει να θεωρηθεί ως απόδειξη της παρουσίας μας στο Διαδίκτυο και βέβαια σε αυτή τη διαδικασία το στοιχείο της ελληνικής υπερβολής έχει έντονη παρουσία. Ακόμα και αν δεν ξέρεις πού ακριβώς πέφτει το Facebook, είναι πιθανό κάποιος φίλος να έχει ανεβάσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με εσένα να πρωταγωνιστείς. Αλλες φορές απλώς αστείο, άλλες φορές ιδιαιτέρως ενοχλητικό. Το 2008 υπήρξε τουλάχιστον μία σύλληψη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων τρίτου ατόμου στο Facebook και, αν καταλαβαίνουμε καλά, ένα από τα προβλήματα που έχουν οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου είναι η λεγόμενη αυτορρύθμιση.

Το είδαμε και στην περίπτωση των blogs, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ο κιτρινισμός χτύπησε… κόκκινο. Φυσικά κάποιοι πρόλαβαν να πουν κάτι περί ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών για το Διαδίκτυο, αλλά τα λόγια δεν έγιναν πράξη (σ.σ. ευτυχώς δεν τρελαθήκαμε ακόμα).

Αυτά όσον αφορά το περιεχόμενο. Οσον αφορά τις υποδομές, κάτι πάει να γίνει στον τομέα του «γρήγορου Internet», με περίπου 2 εκατ. ADSL συνδέσεις να λειτουργούν στο τέλος του 2008 -αν και βρισκόμαστε ακόμα πίσω σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Να μην ξεχάσουμε: Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέσει τα μισά νοικοκυριά της χώρας απευθείας με το Διαδίκτυο. Ωραία ακούγεται, να δούμε όμως πώς (και, κυρίως, πότε) θα υλοποιηθεί.

Τι σημασία έχει: Τα τελευταία χρόνια και (θεωρητικά) για το καλό μας, αρκετοί νόμοι σε Ελλάδα και Ε.Ε. τα έχουν βάλει με τα ατομικά δικαιώματα. Μάλλον, όμως, δεν θέλουμε την Ασφάλεια στη διαδικτυακή μας σύνδεση, έτσι δεν είναι;

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=26199868,40250556,48149052,61938620,69755196,75560636,91970620



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.