Ο χειμώνας είναι η περίοδος του χρόνου που συνήθως σημειώνεται έξαρση στον αριθμό των ατόμων που νοσούν από γρίπη. Σε μερικές χώρες, όμως, το Διαδίκτυο αξιοποιείται για την έγκαιρη πρόβλεψη της εξάπλωσης της νόσου σε κάποια περιοχή.

Η Google τρέχει το project Flu Trends (http://www.google.org/flutrends/), το οποίο βασίζεται στην παρατήρηση ότι κάποιοι όροι αναζήτησης από τους χρήστες της πασίγνωστης μηχανής της δείχνουν επικείμενη αύξηση των περιστατικών γρίπης. Ετσι, το Flu Trends αξιοποιεί τα δεδομένα των αναζητήσεων, κάνοντας επιτυχείς προβλέψεις δύο ολόκληρες εβδομάδες πριν από τα συμβατικά συστήματα. Το Flu Trends παρέχει πληροφορίες μόνο για τις ΗΠΑ, εμφανίζοντας στο χάρτη τους χρωματικά διαβαθμισμένες τις πολιτείες, ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Επίσης, σε διάγραμμα μπορεί κανείς να δει την πορεία της γρίπης σε προηγούμενα χρόνια, αλλά και κατά το τρέχον έτος. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Flu Trends δημοσιεύτηκαν από το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature. Στη γειτονική μας Ιταλία, ακολουθείται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Χρήστες από όλη τη χώρα γράφονται στο site InfluWeb (http://www.influweb.it/) και εθελοντικά στέλνουν περιοδικά ειδοποίηση για την κατάσταση της υγείας τους, είτε νοσούν από γρίπη είτε όχι. Οι ειδοποιήσεις αυτές εμφανίζονται σε ένα χάρτη, σαν κουκκίδες με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το αν αναφέρουν μη ύπαρξη συμπτωμάτων, απλό κρυολόγημα ή γρίπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει από την περίοδο 2003-2004 στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπως επίσης στη συνέχεια και στην Πορτογαλία. Αν κρίνουμε, μάλιστα, από τον αριθμό των συμμετεχόντων χρηστών, που στην περίπτωση της Ολλανδίας έχουν ξεπεράσει τις 20.000, η απήχησή τους είναι μεγάλη.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.cgomag.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.cgomag.gr/blog/blog/default.aspx?id=38&t=



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.