Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ανήκει στα λεγόμενα σύνδρομα παγίδευσης περιφερικών νεύρων. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας σωλήνας του οποίου τα τοιχώματα αποτελούνται από οστούν, εκτός από την οροφή του, την οποία καλύπτει ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Οταν, για διάφορους λόγους, αυξηθεί η πίεση μέσα σ’ αυτό το κανάλι πάνω από 20-30 mm υδραργύρου, επηρεάζεται η αγγείωση τού μέσου νεύρου, με αποτέλεσμα αυτό να μη λειτουργεί καλά. Το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά συχνό, εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και συνήθως σε ηλικίες από 30-60 ετών. Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκοι, καπνιστές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες είναι πιθανότερο να το εμφανίσουν.

Το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί όταν εξωτερικές δυνάμεις επιδρούν στο μέσο νεύρο, όπως βαριές χειρωνακτικές εργασίες και επαγγέλματα που έχουν δονήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους χειριστές κομπρεσέρ. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε οίδημα της περιοχής, όπως συμβαίνει σε νοσήματα συνδετικού ιστού, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σε νοσήματα του θυρεοειδούς, στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε καταστάσεις όπου υπάρχει νευροπάθεια, όπως στον αλκοολισμό και στον σακχαρώδη διαβήτη ή να οφείλεται στην ανατομία του ίδιου του καναλιού, όπως μετά από τραυματισμούς, π.χ. κατάγματα καρπού, τενοντοελιτρίτιδες, τοπικοί όγκοι ή αιματώματα.

Η διάγνωση αφορά σε πόνο του άνω άκρου που συνοδεύεται με αιμωδίες και σε βαρύτερες περιπτώσεις με απώλεια της μυϊκής ισχύος. Πιο χαρακτηριστικά, ο πόνος μπορεί να είναι νυχτερινός και τα αντικείμενα που κρατά στο χέρι του ο ασθενής να γλιστρούν και να πέφτουν. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την κάμψη του καρπού για 60 δευτερόλεπτα (phalen test), το σημείο tinel που εμφανίζεται ύστερα από επίκρουση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού και μια αίσθηση ηλεκτρισμού ύστερα από αυτό, και το σημείο περιχειρίδος, δηλαδή μ’ ένα πιεσόμετρο αύξηση της πίεσης στην περιοχή του βραχιονίου και αναπαραγωγή των συμπτωμάτων. Επίσης, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με χρήση του ηλεκτρομυογραφήματος.

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι συντηρητική, σε ελαφρές περιπτώσεις, με τη χρήση νυχτερινών ναρθηκών που ακινητοποιούν τον καρπό και την έκχυση κορτιζόνης στο καρπιαίο τούνελ. Οταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε η χειρουργική θεραπεία με διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου είναι απαραίτητη. Η χειρουργική θεραπεία είναι αποτελεσματική, όμως ο χειρουργός πρέπει να προσέξει τις παραλλαγές του κινητικού κλάδου του μέσου νεύρου, ο οποίος καμιά φορά περνάει μέσα από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Μετεγχειρητικά, το χέρι καλύπτεται με ογκώδεις επιδέσμους και η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται δύο εβδομάδες μετά, οπότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=21857036



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.