Τελικά, τι είναι το Web 2.0, τι σχέση έχουν με αυτό τα σύγχρονα sites, ποιο ήταν και πού? πήγε το Web 1.0; Η αλήθεια είναι ότι ο όρος \»Web 2.0\» είναι κάπως γενικός και αόριστος και θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως εξής: πρόκειται για το σύνολο των sites που παρέχουν αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο, ενώ η σχεδίασή τους έχει στόχο να βοηθά στη χρήση τους, στην εύρεση και ανταλλαγή πληροφοριών, στην παροχή υπηρεσιών και όχι τον? εντυπωσιασμό του επισκέπτη τους. Έτσι, το Web 2.0 δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται απλά για μια \»στάμπα\» που εμφανίστηκε γύρω στο 2004 και \»κόλλησε\» στα sites που ανταποκρίνονταν στον παραπάνω προσδιορισμό. Οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονταν όμως, η σχεδίαση και η λογική τους, μπορεί και να υπήρχαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και προ? δεκαετίας, παράλληλα με αυτό που ποτέ κανένας δεν ονόμασε Web 1.0!

Όπως λοιπόν το Flash και η Java δεν είναι κάτι νέο, ασχέτως του αν αποτελούν σημαντικά δομικά στοιχεία του αποκαλούμενου \»Web 2.0\», έτσι και σήμερα νέες τεχνολογίες και πρωτότυπες δικτυακές υπηρεσίες φέρνουν τη δική τους επανάσταση στο χώρο του Internet, που σίγουρα κάποιος, κάπου, στο κοντινό μέλλον, θα έσπευδε να αποκαλέσει \»Web 3.0\».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με το \»Web 3.0\», σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της ταυτότητάς του και ταχύτερης ανάπτυξης και υιοθέτησής του. Η αρμόδια Επίτροπος για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, Viviane Reding, ?φωτογραφίζει? ήδη με τις δηλώσεις της ένα νέο, πιο ευέλικτο Internet, που θα βρίσκεται παντού και πάντα μαζί μας.

Ακριβώς για να αντιμετωπίσει τη? διάσπαρτη εφευρετικότητα, το χάος νέων τεχνολογιών, υπηρεσιών και προσεγγίσεων στη σχεδίαση δικτυακού περιεχόμενου, τα νέα «δικτυωμένα» gadgets και τη σύγχρονη πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει τις συζητήσεις για το επερχόμενο «Web 3.0», σε μια προσπάθεια πιο οργανωμένης ανάπτυξης αλλά και? προσδιορισμού του. Κοινωνική δικτύωση, online επιχειρηματικές υπηρεσίες, νομαδικές υπηρεσίες με βάση το σύστημα GPS και «κινητή» τηλεόραση είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του «Web 3.0». Σύμφωνα με την Επίτροπο αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας Viviane Reding: «Το Διαδίκτυο του μέλλοντος θα αλλάξει ριζικά την κοινωνία μας. Το Web 3.0 σημαίνει αδιάλειπτη, οποτεδήποτε και οπουδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ψυχαγωγία και κοινωνική δικτύωση με ταχύτατα, αξιόπιστα και ασφαλή δίκτυα. Σημαίνει το τέλος του διαχωρισμού μεταξύ κινητών και σταθερών γραμμών. Σηματοδοτεί άλμα δεκαπλασιασμού της κλίμακας του ψηφιακού σύμπαντος που θα έχει συντελεστεί το έτος 2015. Η Ευρώπη διαθέτει την τεχνογνωσία και τη χωρητικότητα δικτύων, ώστε να ηγηθεί του μετασχηματισμού αυτού. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία και χρησιμοποίηση του Web 3.0 στην Ευρώπη».

Φυσικά, τα μέλη του adslgr δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν τόσο τις επερχόμενες αλλαγές που θα ορίσουν ως κανόνα μια νέα δικτυακή πραγματικότητα όσο και την? υπάρχουσα πραγματικότητα – με χαρακτηριστικό σχετικό σχόλιο, την απορία του paraskdi, «Web1.0-web2.0-web3.0. Στην Ελλάδα? τι έχουμε;». Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς στη συζήτηση στη διεύθυνση http://tinyurl.com/3j9or7.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.pcw.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.pcw.gr/Article/Internet-Networking/internet_trird_internet3_web3_web/237-3816.htmlΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση