AppInventorTo App Inventor for Android αποτελεί ένα ελεύθερο, διαδικτυακό και οπτικό περιβάλλον Προγραμματισμού με πλακίδια (blocks), όπως το Scratch και το Alice, για τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα με Λειτουργικό Σύστημα Android.

Αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Google και στη συνέχεια το γνωστό κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο MIT (Massachusetts Institute of Technology) ανέλαβε την ανάπτυξη και συντήρηση αυτού.

To App Inventor χρησιμοποιείται και δοκιμάζεται ήδη ως πλατφόρμα διδασκαλίας και εισαγωγής στον Προγραμματισμό τόσο στην Τριτοβάθμια όσο και στη σχολική εκπαίδευση.

ΑΣΚΗΣΗ – AppInventor 1  –  Αρχεία Άσκησης

ΑΣΚΗΣΗ – AppInventor 2 – Αρχεία Άσκησης

Επιπλέον υλικό:

https://2lapliroforiki.blogspot.com/p/appinventor.html

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου

Φωτόδεντρο – Πιάσε τη μπάλα

http://www.appinventor.org/book

Φωτόδεντρο:

APP INVENTOR: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ LEGO MINDSTORM ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ APP INVENTOR

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ


gamemaker

Το GameMaker είναι ένα οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού για τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, απλών αλλά και πιο πολύπλοκων. Είναι ένας τυπικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς εκπαιδευτικών περιβαλλόντων, με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα με interface «οπτικού» χαρακτήρα. Είναι προσανατολισμένο στην δημιουργία παιχνιδιών, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές. Είναι πιο σύνθετο από ανάλογα περιβάλλοντα, όπως το scratch, αλλά τα παιχνίδια που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πιο εξελιγμένα. Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα του Game Maker είναι το γεγονός ότι παρέχει ένα περιβάλλον εύκολα χρησιμοποιούμενο από αρχάριους χρήστες και την ίδια στιγμή, παρέχει τεράστιες δυνατότητες για ευπαρουσίαστα και εξελιγμένα παιχνίδια. Το πρόγραμμα είναι δυνατόν να δημιουργήσει επίσης και τρισδιάστατα παιχνίδια.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από τον Mark Overmars, καθηγητή στο ίδρυμα πληροφοριών και επιστημών πληροφορικής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Προκειμένου να αποκτήσετε το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα www.gamemaker.nl . Το πρόγραμμα τρέχει στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα ακόμη και στα WINDOWS 98, εκτός από τα WINDOWS NT 4.0.

froutakiaΣτον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν οδηγίες για να φτιάξετε ένα παιχνίδι με το GameMaker. Διάφορα φρουτάκια κινούνται στην οθόνη και χτυπούν στους τοίχους γύρω-γύρω. Στόχος του παιχνιδιού είναι να κάνουμε «κλικ» πάνω στα φρουτάκια και να τα φάμε!!

 

 

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ – GAME MAKER – Κυνηγώντας τα φρούτα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ – GAME MAKER – Λαβύρινθος

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ – GAME MAKER – Arcanoid

Το GameMaker στη σχολική τάξη


Άλλες Εφαρμογές:

Παιχνίδια Blockly – Παιχνίδια για τους προγραμματιστές του αύριο

Fun Games – Machine Learning

code.org – προγραμματισμός για μαθητές

Φωτόδεντρο – Εισαγωγή στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό με τη βοήθεια των παιχνιδιών: Η περίπτωση του GREENFOOT

Ο μικρόκοσμος του Jeroo – Στο Νησί των Καγκουρώ – Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός


Το AgentSheets είναι ένα εργαλείο δημιουργίας προσομοιώσεων πολλαπλών εφαρμογών, που επιτρέπει σε μη προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους προσομοιώσεις και παιχνίδια. Είναι ουσιαστικά ένα περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού το οποίο συνδυάζει πράκτορες (agents), υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets) και εργαλεία συγγραφής Java σε ένα ενιαίο περιβάλλον.

Πατήστε εδώ για λήψη του αρχείου εγκατάστασης

Φύλλα εργασίας από το Φωτόδεντρο:

Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης

Ο Κόσμος του ROBBY

Παιχνίδι μνήμης με εικόνες 

Προγραμματίζοντας ένα ρομπότ

Προγραμματίζοντας ένα ρομπότ ανιχνευτή


Λήψη αρχείου

Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής -Το Υπολογιστικό Σύστημα ως ενιαίο σύνολο

Σταυρόλεξο- Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο

Βίντεο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Διαδραστικά Παιχνίδια για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο



Λήψη αρχείου


Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.


Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day ή SID) διοργανώνεται κάθε χρόνο (δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου) από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Κατά τον εορτασμό της ημέρας, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικότητα.

 

SID 2023: 20 Χρόνια Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022: Πάρε κι εσύ μέρος στην γιορτή!

 

socialnetΣτην καθημερινή ζωή, ο όρος Κοινωνικά Δίκτυα αναφέρεται σε μία ομάδα ατόμων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και στο σύνολο των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας.
Στα πλαίσια του Διαδικτύου, ο όρος Κοινωνικό Δίκτυο αναφέρεται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που συντηρείται και αναπτύσσεται, με σκοπό να παρέχει στα μέλη της δυνατότητες διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης. Στην ουσία πρόκειται για εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες δημιουργούν εικονικά προφίλ και αναπτύσσουν ένα δίκτυο επαφών με άλλους χρήστες, με τους οποίους επικοινωνούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι χρήστες-μέλη της πλατφόρμας συνήθως είναι άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες.

 


Λήψη αρχείου

 


netiquette

Και όμως, υπάρχει savoir vivre και στο Διαδίκτυο! Λέγεται «Network Etiquette» ή απλά Netiquette.

Με τον όρο «Netiquette» ονομάζουμε ένα σύνολο κανόνων για την ειρηνική και φιλική συμβίωση» στους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας και ενέργειες που θεωρούνται «άπρεπες» και θα πρέπει να αποφεύγονται. Παραθέτουμε εδώ κάποιους από τους βασικούς κανόνες:

  1. Να θυμάσαι πάντα ότι στο άλλο άκρο της σύνδεσης βρίσκεται ένας άνθρωπος, και όχι μια μηχανή, άσχετα αν επικοινωνείς μέσω αυτής. Ποτέ λοιπόν μην ξεχνάς τον «άνθρωπο». Σκέψου πριν γράψεις κάτι, αν θα το έλεγες με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντάς τον μπροστά σου. Σκέψου τα συναισθήματά του. Είναι απίστευτα εύκολο να γίνει παρεξήγηση μέσω ενός email, απλά επειδή ο παραλήπτης δεν μπόρεσε να καταλάβει τον ύφος και το περιεχόμενο του μηνύματός σου. Και φυσικά δεν μπορεί να δει το πρόσωπό σου ούτε να ακούσει τη φωνή σου.
  2. Ακολούθησε τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που έχεις μάθει και στην αληθινή ζωή. Στο Διαδίκτυο ισχύει το ίδιο επίπεδο ηθικής και σωστής συμπεριφοράς.
  3. Σεβάσου το χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνείς και σεβάσου την ταχύτητα σύνδεσης τους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να είναι πολύ πιο αργή από τη δική σου. Π.χ., η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με μεγάλα αρχεία θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την παραλαβή αλληλογραφίας του παραλήπτη. Ενημέρωσέ τον λοιπόν πριν το κάνεις.
  4. Σεβάσου τον ιδιωτικό χώρο των άλλων. Δεν είναι σωστό να διαβάζεις τα emails άλλων, ούτε και να ψάχνεις μέσα στα αρχεία τους. Σκέψου αν θα ήθελες να το κάνουν αυτοί με τα δικά σου μηνύματα και αρχεία.
  5. Η συγγραφή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ισοδυναμεί με φωνές. Μην το κάνεις, εκτός και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο.
  6. Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.
  7. Εάν στέλνεις το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον (ακόμα και αν εσύ τους γνωρίζεις όλους), πρέπει να συμπεριλάβεις όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «bcc» (blind carbon copy, κρυμμένο αντίγραφο), για να αποφύγεις τη δημοσίευση της διεύθυνσης του κάθε παραλήπτη στους άλλους.
  8. Συγχώρεσε ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, ή ακόμα «χαζές» (κατά την κρίση σου) ερωτήσεις, που κάνουν οι φίλοι σου όταν σου στέλνουν email ή όταν κάνετε chat, δεν είναι τόσο κακό. Όλοι μας ήμασταν κάποτε «πρωτάρηδες» στο Διαδίκτυο, και όλοι μας έχουμε κάνει κάποιο λάθος στο παρελθόν. Δεν πειράζει. Αν θέλεις πάντως να τα επισημάνεις, κάνε το με τρόπο, χωρίς να πληγώσεις τους φίλους σου, και όχι σε δημόσιο διαδικτυακό χώρο.

Λήψη αρχείου

 

Ελέγξτε τις γνώσεις για το savoir vivre του Διαδικτύου παίζοντας το quiz από το saferinternet.gr!

Υλικό από το Safer Internet για θέματα καλής συμπεριφοράς (netiquette) στο Διαδίκτυο