Κείμενα Α΄: Το πιο γλυκό ψωμί: Ανάλυση – Επαναληπτικές ασκήσεις – Αφήγηση – Δραματοποίηση

Γεια σας, αγαπημένα μου παιδιά, με την ευχή να είστε καλά και να αντέχετε παρά τη δυσκολία του εγκλεισμού στο σπίτι.

Συνεχίζουμε την επανάληψή μας (3η κατά σειρά) με το λαϊκό παραμύθι: “Το πιο γλυκό ψωμί”.  Περιμένω τις απαντήσεις σας στο μέιλ kkouvar@sch.gr έως την Παρασκευή 24-4-2020. Ακολουθεί η ανάλυση του κειμένου και οι επαναληπτικές ασκήσεις:



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Αν θέλετε, μπορείτε ν΄ακούσετε την αφήγηση του παραμυθιού εδώ:

Επίσης, μπορείτε να το δείτε δραματοποιημένο από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας:

Σας εύχομαι ολόψυχα Καλό Πάσχα και καλή μας αντάμωση! Σας σκέφτομαι!!!!

2 σχόλια στο “Κείμενα Α΄: Το πιο γλυκό ψωμί: Ανάλυση – Επαναληπτικές ασκήσεις – Αφήγηση – Δραματοποίηση

  1. 1.Tο κείμενο είναι α. ένα λαϊκό παραμύθι
    2. Το θέμα είναι …Η αξία της εργασίας γιατί αν κάποιος έχει τα πάντα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ,είναι δυστυχισμένος ,ενώ αν χρειαστεί να κοπιάσει ,τότε είναι ικανοποιημένος με ότι κατάφερε και γίνεται σοφότερος επειδή νοιώθει την χαρά και την ανταμοιβή της δουλειάς του.
    3.Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    4. 1. Σ 2.Λ 3.Σ 4.Λ 5.Σ
    6. έπεσαν με τα….. ΥΠΕΡΒΟΛΗ
    Σαν πεινασμένος….ΜΕΤΑΦΟΡΑ
    Ούτε……ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ
    Κάποτε ήταν…..ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    7.Ο βασιλιάς είναι ευτυχισμένος στα πλούτη του και αδιάφορος για τον λαό του.Είναι ανίκανος και τεμπέλης και όλη την ώρα είναι ξαπλωμένος στον θρόνο του. Αφού δεν κάνει τίποτα ,βαριέται και γίνεται παράξενος.Γίνεται γκρινιάρης και ακόμα πιο παράξενος όταν αρρωσταίνει και φοβισμένος ,καλεί γιατρούς Έχει εξουσία αλλά όχι την απαραίτητη σοφία.Είναι αυταρχικός και απειλητικός αρχικά .Εμπιστεύεται στην συνέχεια τον γέροντα και καταλαβαίνει την σημασία της δουλειάς.Στην αρχή είναι αυταρχικός όμως όταν καταλάβει την σημασία του μαθήματος του γέροντα , ηρεμεί , καταλαβαίνει την αξία της εργασίας και βρίσκει το νόημα της ζωής.

    8.ΤΟ Δίδαγμα του παραμυθιού είναι….ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΝΟΙΩΘΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ.ΑΡΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    9.ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

    Η εργασία προσφέρει τα πάντα στον άνθρωπο για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες όπως στέγαση, τροφή και ένδυση.Επίσης καλύπτει και άλλες του ανάγκες όπως η ψυχαγωγία και κοινωνικότητα.Όταν ο άνθρωπος εργάζεται νοιώθει ικανοποιημένος ψυχικά και επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

    10. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
    Ο βασιλιάς παρόλο που εργάστηκε και απόλαυσε τον ιδρώτα του δεν έγινε καλύτερος. Συνέχισε να είναι γκρινιάρης και δεν τον ικανοποιούσε τίποτα .Στο τέλος δεν έτρωγε τίποτα και πέθανε από την πείνα. Ο σοφός γέροντας έγινε βασιλιάς και έμαθε τον λαό την χαρά της εργασίας και όλοι στο βασίλειο εκείνο ήταν ευτυχισμένοι και απολάμβαναν την εργασία.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση