Η γιορτή μας..

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 30-05-2011

Υπο το φως των κεριών….στη μαγεία του Παπαδιαμάντη.

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 28-05-2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Αχίλλειον από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου,  η εκδήλωση μουσικής και λόγου : « Συνέντευξη… με τον Παπαδιαμάντη, οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου».

Σε ένα κλίμα ιδιαίτερα κατανυκτικό με κεριά παντού να φωτίζουν  το χώρο, οι μαθητές ταξίδεψαν για άλλη μια φορά στον κόσμο του Παπαδιαμάντη. Την εκδήλωση χαιρέτισε με αναφορά στην διαχρονική και ανυπέρβλητη αξία του λογοτέχνη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κος  Ιγνάτιος.

Στην συνέχεια και με ιδιαίτερη συγκίνηση το λόγο πήρε  η εγγονή του Παπαδιαμάντη, κ.Μελαχροινού  από τη Λάρισα που αναφέρθηκε στον πρόγονο της, και ανέλυσε το γενεαλογικό της δέντρο εντυπωσιασμένη από την όλη ατμόσφαιρα, ενώ άρωμα κατευθείαν από Σκιάθο έδωσε ο κος Κουτούμπας με ύμνους που έψαλε. Η μαθήτρια Αρετή Κατσαγεωργίου με την απαράμιλλη ερμηνεία της απέδωσε τα «Ονείρατα»  και «στα μάτια τα ψιχαλιστά».

Παρευρέθησαν επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κος Δοδοντσάκης, ο προϊστάμενος του 1ου γραφείου κος Σιούτης, η πρόεδρος των ΓΑΚ κα Αννίτα Πρασσά, η πρόεδρος της εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κα.Καραθάνου, η κα Κιούση από την ΕΡΑ Βόλου, καθώς και πλήθος διευθυντών από τα σχολεία του Νομού.

Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας που συνεχάρη το σχολείο και ιδιαίτερα  τους συντελεστές της εκδήλωσης την φιλόλογο κα. Σοφία Κανταράκη και το θεολόγο κο. Νίκο Καπατσέλο που υποδύθηκε με εξαιρετική χάρη τον Παπαδιαμάντη

Η αφίσα του μαθητή Χρ.Νέκου -Γ3

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 25-05-2011

Η ΣΙΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Πρόσκληση

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 23-05-2011

ΕΡΓΑ ΣΤΟ WORDLE- ΚΕΡΑΣΟΥΛΑ ΚΙΟΣΣΕ Γ4

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 20-05-2011

Προσωπογραφίες του Παπαδιαμάντη.Απο Χρήστο κ Κερασούλα, Γ3-Γ4.

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 15-05-2011

Αποσπάσματα της “Φόνισσας” με προσωπογραφίες του Παπαδιαμάντη

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 15-05-2011

O Υμνογράφος Παπαδιαμάντης. Απο την Μαρία,Αντωνία και Κερασούλα.

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 12-05-2011

Ο Παπαδιαμάντης είχε, ως γνωστόν, ενδιατρίψει και στην υμνογραφία. Τα λίγα, μα λίαν ενδιαφέροντα, υμνογραφήματά του συμπεριέλαβε στην έκδοση των Απάντων του ( εκδ. ΔΟΜΟΣ, τόμος πέμπτος) φιλόλογος, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, στον οποίο οφείλουμε πολλά!
Μεταξύ των παπαδιαμάντειων υμνογραφημάτων και τα Απόστιχα του Μικρού Εσπερινού εις την εορτήν του Προφήτου Ηλιού. Στα υπομνήματα της κριτικής έκδοσης του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, διαβάζουμε ότι κατά τον Βαλέτα «αυτά τα τρία μικρά τροπάρια εις ήχον β’ προς το Οίκος του Εφραθά, τα συνέθεσε ο Ππδ. χωρίς να κοπιάσει καθόλου και μέσα σε λίγη ώρα κατά τα τελευταία του χρόνια, όταν κάποτε είχε πάει στο πανηγύρι του Προφήτου Ηλία, που το μοναστηράκι του βρίσκεται σε μιαν όμορφη αγναντερή τοποθεσία… Τάγραψε, για να συμπληρώσει μ’ αυτά την παλιάν ασματική ακολουθία του Προφήτη, απ’ την οποία λείπει ο μικρός Εσπερινός».

Ο Παπαδιαμάντης έγραψε τρία τροπάρια, αλλά προσέθεσε κι ένα θεοτοκίον «παλαιόν» ως «Δόξα, και νυν» των αποστίχων. Στα τρία αυτά μικρά προσόμοια (όλες κι όλες 45 λέξεις), ο κυρ – Αλέξανδρος υμνεί τον Ηλία ως ζηλωτήν και θεόπτην, στον οποίο αποκαλύφθηκε ο Θεός ως «αύρα λεπτή». Δεν παραλείπει όμως, στο γ’ προσόμοιο, να αναφερθεί και στην παρουσία του Προφήτη Ηλία κατά την Μεταμόρφωση του Κυρίου, ο οποίος τον παρέστησε «εν Θαβωρίω μάρτυρα». Αυτή την αναφορά στην εσχατολογικής σημασίας παρουσία του Προφήτη Ηλία, τη συναντάμε μόνο σε κάποια τροπάρια των Κανόνων του Όρθρου της εν Μηναίω ακολουθίας του. Δεν τονίζεται, δηλ., από τους υμνογράφους του στα δοξαστικά, ιδιόμελα και λοιπά προσόμοια, η θαυμαστή παρουσία του στο Θαβώρ, όπου πλαισίωνε μαζί με τον Μωϋσή τον μεταμορφωθέντα Κύριο για να δηλωθεί ότι Αυτός «ζώντων και νεκρών κυριεύει».
Τα τρία αυτά προσόμοια του Παπαδιαμάντη, όπως και όλα τα υμνογραφήματά του, ηχογράφησε με επιμέλεια τον Μάϊο του 1991 η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Το 1993 κυκλοφόρησαν δύο κασέτες με αυτή την πρωτότυπη εργασία. Η πρώτη περιείχε ολόκληρη την ασματική ακολουθία του Αγίου ιερομάρτυρος Αντίπα Επισκόπου Περγάμου και η δεύτερη όλα τα υμνογραφικά σπαράγματα, θα λέγαμε, που συνέθεσε με διάφορες αφορμές ο Παπαδιαμάντης. Εδώ υπάρχουν και τα τροπάρια στον Προφήτη Ηλία, ο κανόνας στην Παναγία την Γοργοεπήκοο (τρεις ωδές) και ο ικετήριος κανών εις τον Άγιον Διονύσιον τον εν Ολύμπω.

Ο ζωγράφος Παπαδιαμάντης

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 12-05-2011

Δείτε το στο slideshare.net

Παναγίτσα στο Πυργί. Βερονίκη Ναούμ Γ3.

0

Συγγραφέας: sofikant | Κατηγορία 100 χρόνια μετά | , στις 10-05-2011

Δείτε το στο slideshare.net
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση