Η έρευνα είναι απαραίτητη στη ζωή μας διότι καθημερινά αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα και τα επιλύουμε με τη βοήθεια της έρευνας. Δύο πολύ απλά παραδείγματα:
α) Τι ρούχα θα φορέσω σήμερα;
Σε κάθε έρευνα υπάρχει μια σταθερά και μια μεταβλητή. Στο παράδειγμα αυτό η σταθερά είναι τα ρούχα. Η μεταβλητή μας εδώ είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται τα ρούχα τα οποία θα φορέσουμε. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι: ο καιρός, η διάθεση, το πού θα πάω έτσι ώστε να φορέσω τα κατάλληλα ρούχα, τί ρούχα έχω καθαρά στην ντουλάπα μου κ.λ.π.
β) Τι ώρα θα ξυπνήσω για το σχολείο;
Στο παράδειγμα αυτό η σταθερά είναι το πρωινό ξύπνημα το οποίο δυστυχώς δεν το αποφεύγω. Οι παράγοντες που αποτελούν τη μεταβλητή μας είναι: η κατάσταση του καιρού, εάν θα πάω με τα πόδια ή το λεωφορείο, εάν θα με πετάξουν στο σχολείο οι γονείς μου κ.λ.π.
Ένα πιο απαιτητικό πρόβλημα τώρα:
Πώς μπορώ να προστατέψω το έργο που έχω κατασκευάσει για το μάθημα της Τεχνολογίας από τη βροχή έτσι ώστε να το μεταφέρω στο σχολείο;
Η σταθερά μας εδώ είναι η μεταφορά του έργου στο σχολείο. Η μεταβλητή είναι ο τρόπος που θα το μεταφέρω. Μπορώ να το βάλω στην τσάντα μου, να το τιλήξω με νάυλον, να το βάλω σε σακούλα, να το βάλω σε ένα ξύλινο κουτί που θα κατασκευάσω κ.λ.π.
Γενικά πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθεί ένας ερευνητής. Υπάρχουν κάποια στάδια δηλαδή κάποια κοινά βήματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάθε ερευνητής δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία λίγο διαφορετικά.
Συνήθως ξεκινούν εξετάζοντας το βάθος μιας κατάστασης για να εντοπίσουν που βρίσκεται το πρόβλημα. Στη συνέχεια μαθαίνουν όσα στοιχεία μπορούν γι’ αυτό το πρόβλημα. Βρίσκουν μια ποικιλία απαντήσεων αντί να βασιστούν στην πρώτη ιδέα που θα τους έρθει στο μυαλό και επιλέγουν την καλύτερη. Προχωρούν στη λύση του προβλήματος, βγάζουν συμπεράσματα και επανέρχονται στο τρίτο βήμα για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.