Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η γραπτή εργασία της έρευνας και του πειραματισμού πρέπει να έχει την παρακάτω μορφή.
- ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ο τίτλος μιας έρευνας θα πρέπει να δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αντιληφθεί εύκολα, το θέμα που διαπραγματεύεται. Πρέπει να είναι σύντομος και ακριβής.
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Θέτει τους προβληματισμούς του ερευνητή και διατυπώνει τους λόγους που τον ώθησαν να πραγματοποιήσει αυτή την έρευνα. Αναλυτικά, στο στάδιο αυτό θα πρέπει:
- Να περιγράφονται τα θέματα που διαπραγματεύεται η μελέτη.
- Να εξηγούνται τα όρια της μελέτης όπως προσδιορίζονται στον τίτλο της έρευνας.
- Να προσδιορίζονται και να περιγράφονται οι μεταβλητές του προβλήματος (στην πειραματική έρευνα).
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
Περιγράφει τον σκοπό ή τους σκοπους της έρευνας και τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση η έρευνα.
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
Στο στάδιο αυτό ο ερευνητής αναλύει τη χρησιμότητα της έρευνας που πραγματοποίησε στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν πραγματοποιούμε μια έρευνα το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε κάποιο κοινωνικό σκοπό. Ο ερευνητής θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη έρευνα βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα που αναφέρεται.
- ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας προσπαθούμε όσο το δυνατό περισσότερο να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της. Έτσι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο δείγμα το οποίο επιλέγουμε και στον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας.
Όταν πρόκειται για περιγραφική έρευνα ή για έρευνα δημοσκόπησης, αναφέρουμε ποιο είναι το δείγμα του πληθυσμού το οποίο είναι διαθέσιμο για την διεξαγωγή της αντίστοιχης έρευνας.
Όταν πρόκειται για πειραματική έρευνα, αναφέρουμε ποια είναι τα αντικείμενα που θα λάβουν μέρος στην έρευνα.
- Διαδικασία συλλογής στοιχείων
Εάν για τη συλλογή των στοιχείων της έρευνας χρησιμοποιηθούν ερωτηματολόγια, σε αυτό το στάδιο αναφέρουμε γιατί επιλέξαμε αυτό τον τρόπο συλλογής, επισημαίνοντας ότι είναι ανώνυμο και φυσικά προαιρετικό. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να το απαντήσει, στην περίπτωση που μας αρνηθεί. Τέλος δίνουμε κάποιες πληροφορίες για το ερωτηματολόγια, γενικού περιεχομένου όπως πόσες ερωτήσεις περιέχει, εάν δίνονται πληροφορίες για τη συμπλήρωσή του, εάν οι ερωτήσεις είναι απόλυτα κατανοητές κ.λ.π.
Στην περίπτωση που διεξάγουμε πειραματική έρευνα, η συλλογή των στοιχείων γίνεται κατά τον πειραματισμό με τη βοήθεια κάποιων μηχανημάτων ή συσκευών (π.χ. χρονόμετρο, θερμόμετρο, μέτρο, ζυγαριά, αμπερόμετρο κ.λ.π.).
- ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Σε αυτό το σημείο διατυπώνουμε τις υποθέσεις της έρευνας. Αυτό βοηθάει να δούμε κατευθείαν και ξεκάθαρα διατυπωμένους τους σκοπούς της έρευνας και προβάλλουμε μια προσωρινή αποδοχή μεταξύ των μεταβλητών της έρευνας, την οποία θεωρούμε ως επικρατέστερη και πιθανότερη. Βέβαια στο τέλος της έρευνας θα εξετάσουμε κατά πόσο οι υποθέσεις μας επιβεβαιώνονται ή διαψέυδονται. Με απλούστερα λόγια λέμε προκαταβολικά, ποια πιστεύουμε ότι θα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας.7.
7. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Κατά την πραγματοποίηση ερευνών και πειραμάτων, υπάρχουν πάντοτε παράμετροι που ίσως επηρεάζουν τα αποτελέσματα και που θεωρούνται από τον ερευνητή ότι έχουν αμελητέα επίδραση.
Για παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας του χώρου του εργαστηρίου δεν επηρέασαν τα πειραματικά αποτελέσματα ή ότι η περιοχή όπου διεξάχθηκε η έρευνα δεν έπαιξε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο ή ότι το φύλο των ερωτηθέντων δεν επηρέασε την έρευνα.
8. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στο στάδιο αυτό ο ερευνητής παρουσιάζει και αναλύει όλους τους συντελεστές που τείνουν να περιορίσουν την αξιοπιστία της έρευνας. Εδώ αναφέρονται :
- Ο αριθμός των επαναλήψεων των πειραμάτων ή ο αριθμός των ερωτηθέντων.
- Η χρονική διάρκεια της έρευνας.
- Ο τρόπος ανάλυσης των περαματικών αποτελεσμάτων.
9. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
Περιγράφουμε σε μορφή διαγράμματος τη διαδικασία βήμα βήμα που ακουλούθησε ο ερευνητής για την πραγματοποίηση της έρευνάς του. Σκοπός της παρουσίασης είναι να προσφέρει ο ερευνητής στον αναγνώστη μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οργάνωσε και πραγματοποίησε την μελέτη του. Έτσι ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κρίνει μόνος του την ποιότητα της έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τη διαδικασία, και να επαληθεύσει τα αποτελέσματα.
10.ΟΡΙΣΜΟΙ
Ο ερευνητής πρέπει να δώσει του ορισμούς διαφόρων μεταβλητών που μελετήθηκαν στην έρευνα, για αποφυγή παρερμηνειών και διευκόλυνση της επικοινωνίας.
Π.χ. ε.μ. ή Ε.Μ. : εποπτικά μέσα.
Η/Υ : ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Ε.Λ. : ενιαίο λύκειο.
11. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ
Όταν πρόκειται για περιγραφική έρευνα ή για έρευνα δημοσκόπησης, ο ερευνητής περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησε όσον αφορά στο θέμα των ερωτηματολογίων. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
α) Διανομή των ερωτηματολογίων.
β) Συγκέντρωση των ερωτηματολογίων.
γ) Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.
δ) Αποτελέσματα της έρευνας.
ε) Συμπεράσματα.
Στην συνέχεια ο ερευνητής επισυνάπτει το ερωτηματολόγιο, όπως ακριβώς παραδόθηκε στους ερωτηθέντες.
Όταν πρόκειται για πειραματική έρευνα, ο ερευνητής περιγράφει:
α) Διαδικασία του πειράματος.
β) Συλλογή των στοιχείων.
γ) Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.
δ) Αποτελέσματα της έρευνας.
ε) Συμπεράσματα.
12. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο ερευνητής αφού συλλέξει τα απαντημένα ερωτηματολόγια και απορρίψει αυτά που κρίνει ακατάλληλα, συγκεντρώνει σε πίνακα ποσοστών τις απαντήσεις. Σε αυτό το στάδιο φτιάχνουμε και τα απαραίτητα διαγράμματα για καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων.
Στις πειραματικές έρευνες, αφού συλλέξει τα στοιχεία, φτιάχνει αντίστοιχους πίνακες ποσοστών και διαγράμματα.
13. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σε αυτό το στάδιο γίνεται η επαλήθευση των υποθέσεων του 5ου βήματος. Διατυπώνονται με σαφήνεια και ακρίβεια τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα.
14. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ / ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ερευνητής θα προτείνει τομείς που θεωρεί ότι πρέπει στο μέλλον να διερευνηθούν παραπέρα με νέες έρευνες.
15. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τέλος, ο ερευνητής παρουσιάζει τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε δίνοντας την εικόνα των πηγών πληροφόρησης που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της έρευνας.