Food Ethics

 

Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Εμπνευσμένο από το βιβλίο:

The World Peace Diet του Will Tuttle, Ph.D


«Σε ένα βαθύτερο επίπεδο ξέρουμε ότι μας έχει δοθεί το πολύτιμο δώρο ενός σώματος

που δεν απαιτεί να υποφέρει, να φοβάται, ή να πεθάνει κανένα ζωντανό ον για την διατροφή του.

Αλλά απορρίπτουμε το δώρο αυτό του καλοπροαίρετου σύμπαντος

με τη βία που απαιτείται από τις διατροφικές μας επιλογές.»


ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

  • Αειφόρες καλλιέργειες
  • Σεβασμός των ζώων
  • Εναλλακτικός τρόπος ζωής

ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 
RESOURCES FOR DOWNLOAD

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΚΟΛΛΑΖ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΥΛΗ & ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΑ – SYLLABUS

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η – τροφή: το πρωτεύον ζήτημα

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η – Η σημασία των διατροφικών επιλογών

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η – Διατροφική παιδεία

Ενδεικτικές απαντήσεις για τις δραστηριότητες 1, 2, 3

***

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η – Παρουσίαση του βιβλίου: The World Peace Diet

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5η – Παρουσίαση των ντοκιμαντέρ του προγράμματος

***

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6η – Η ηθική της διατροφής – Ορισμός

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 7η – Tα ηθικά κριτήρια της τροφής

***

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 8η – Τι είδους τροφή καταναλώνουμε

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 9η – 30-ετής μελέτη για την βιολογική γεωργία

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 10η – 10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

***

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 11η – Από την ηθική της τροφής στην ηθική της εργασίας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 12η – απολογισμός του προγράμματος

***

Ολόκληρο το πρόγραμμα σε φυλλάδιο

***

 


Βιβλίο του προγράμματος

 

The World Peace Diet – Will Tuttle, Ph.D

Το βιβλίο «Η Παγκόσμια Ειρηνική Διατροφή – The World Peace Diet» έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά του 21ου αιώνα: το θεμέλιο μιας νέας κοινωνίας που θα βασίζεται στην αλήθεια της διασύνδεσης όλης της ζωής. Ο συγγραφέας Δρ Will Tuttle ανεβάζει την συζήτηση που αφορά τις διατροφικές επιλογές σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Επιχειρηματολογεί πειστικά για μια πνευματική συνιστώσα, πως δηλαδή η πανταχού παρούσα χρήση και κατανάλωση των ζώων στην ανθρώπινη κοινωνία, μας επηρεάζει όχι μόνο με τρόπους που μπορούν να μετρηθούν σωματικά, αλλά και πνευματικά.

Δείχνει επίσης πειστικά πώς η επιστήμη και οι πατριαρχικές θρησκείες, τόσο συχνά σε αντιπαράθεση στη δυτική κοινωνία, διακλαδίζονται ουσιαστικά από την ίδια ρίζα – αυτή που ενισχύει την κυριαρχία επί των γυναικών, των ζώων και της φύσης, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της άρχουσας ελίτ.

Ωστόσο όμως, πέρα από όλες τις αναλύσεις του πώς καταλήξαμε εδώ που είμαστε, ο Tuttle μας προσφέρει την ιδέα της περιεκτικής δικαιοσύνης (προς όλα τα όντα, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα) ως θεραπεία για όλα εκείνα τα δεινά που τώρα μας δυναστεύουν.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το κυνήγι και η εκμετάλλευση της θαλάσσιας ζωής

Τα πλοία του θανάτου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Η κυριαρχία επί του θηλυκού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Απαντήσεις σε μερικές αντιρρήσεις

Ο μύθος του ανθρώπου κυνηγού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: Ας εξελιχθούμε για να μη χαθούμε

Η συναισθηματική δυσεκπαίδευση των αγοριών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Ντοκιμαντέρ

1 – Τρώγοντας, 3η έκδοση – Eating, 3rd edition (2009)


Αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ καλύπτει πολύ περιεκτικά την σύνδεση διατροφής και υγείας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον Δρ Caldwell Esselstyn, τον Δρ Neil Pinckney, την Δρ Ruth Heidrich και τον Δρ Joseph Crowe οι οποίοι μας δείχνουν πως οι καρδιακές παθήσεις, ο νούμερο #1 δολοφόνος στην Αμερική σήμερα, μπορεί να αντιστραφεί κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή.

Καλύπτει επίσης τον αντίκτυπο της τυπικής δυτικής διατροφής στο περιβάλλον και στα ζώα.

Το ντοκιμαντέρ «Τρώγοντας, 3η έκδοση – Eating, 3rd edition» χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και κλινικές ευεξίας σε όλο τον κόσμο για να παρακινήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τη διατροφή τους και να αποκαταστήσουν την υγεία τους.

Ελληνικοί υπότιτλοι για την ταινία

Η ταινία μπορεί να κατεβεί από το Youtube.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εγκατασταθεί στον Firefox το πρόσθετο Video DownloadHelper

Καλό είναι η ταινία και το αρχείο με τους υπότιτλους να έχουν το ίδιο όνομα, ώστε οι υπότιτλοι να εμφανίζονται αυτόματα. Διαφορετικά θα πρέπει να επιλέξουμε τους υπότιτλους από το μενού του προγράμματος που παίζουμε την ταινία (πχ VLC media player)


………………………………………………………

2 – Παχύς, άρρωστος, και σχεδόν πεθαμένος – Fat, sick, and nearly dead (2010)

Το ντοκιμαντέρ «Παχύς, άρρωστος, και σχεδόν πεθαμένος – Fat, sick, and nearly dead» είναι μια εμπνευσμένη ταινία που εξιστορεί την προσωπική αποστολή του Αυστραλού Joe Cross να ανακτήσει την υγεία του.

45 κιλά υπέρβαρος, φορτωμένος με στεροειδή φάρμακα και υποφέροντας από μια εξουθενωτική αυτοάνοση ασθένεια (Κνίδωση), ο Joe είναι στο τέλος της ελπίδας. Στον καθρέφτη βλέπει έναν άνθρωπο 140 κιλών με μια τεράστια, κρεμασμένη κοιλιά και ένα μονοπάτι μπροστά του, που δεν θα τελειώσει καλά – με το ένα πόδι ήδη στον τάφο, το άλλο δεν είναι και πολύ πίσω.

Με τους γιατρούς και τα συμβατικά φάρμακα να μην μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, ο Joe στρέφεται προς την μόνη επιλογή που του έχει απομείνει, την ικανότητα του σώματος να αυτο-θεραπεύεται. Εγκαταλείπει το πρόχειρο φαγητό και ξεκινά ένα ταξίδι στις ΗΠΑ παίρνοντας μαζί του έναν αποχυμωτή και μια γεννήτρια, υποσχόμενος να πίνει για τις επόμενες 60 ημέρες μόνο φρέσκο ​​χυμό φρούτων και λαχανικών.

Για τα επόμενα 5.000 χιλιόμετρα ο Joe έχει ένα στόχο στο μυαλό: να σταματήσει τα χάπια του και να επιτύχει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Στην διάρκεια του οδοιπορικού και ενώ έχει μιλήσει με πάνω από 500 Αμερικανούς για την τροφή, την υγεία και τη μακροζωία, ο Joe φτάνει σε μια στάση φορτηγών στην Αριζόνα, όπου συναντά έναν οδηγό που πάσχει από την ίδια σπάνια πάθηση. Ο Phil Staples είναι νοσηρά παχύσαρκος και ζυγίζει 193 κιλά – μόλις ένα μπέργκερ μακριά από την καρδιακή προσβολή. Καθώς ο  Joe ανακάμπτει στην υγεία του, ο Phil ξεκινά το δικό του επικό ταξίδι του για να γίνει καλά.

Αυτό που προκύπτει δεν είναι παρά μια εκπληκτική, εμπνευσμένη ιστορία ίασης και ανθρώπινης σχέσης. Εν μέρει οδικό ταξίδι, εν μέρει μανιφέστο αυτοβοήθειας, η ταινία «Παχύς, άρρωστος, και σχεδόν πεθαμένος» αψηφά την παραδοσιακή μορφή ντοκιμαντέρ για να παρουσιάσει μια αντισυμβατική και εμψυχωτική ιστορία δύο ανδρών από διαφορετικούς κόσμους που ο καθένας συνειδητοποιεί ότι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να τους σώσει είναι οι ίδιοι.

Ελληνικοί υπότιτλοι για την ταινία


………………………………………………………


3 – Κάνοντας τη σύνδεση – Making the connection (2010)

Ταινία της Vegan Society που παρουσιάζει σφαιρικά το θέμα της διατροφής, της εκμετάλλευσης των ζώων, της αειφορίας, της βιολογικής καλλιέργειας χωρίς ζωικά συστατικά (stockfree ή veganic), και του veganism.

Παραγωγή 2010.

Διάρκεια 30 λεπτά.

Με ελληνικούς υπότιτλους, πατώντας CC και επιλέγοντας Greek.

Μεταξύ των ομιλητών είναι:

– η διατροφολόγος Sandra Hood, η οποία έχει γράψει το βιβλίο Feeding your vegan infant  with confidence

– η μαραθωνοδρόμος Fiona Oakes

– ο συγγραφέας και ποιητής Benjamin Zephaniah

 

Κάνοντας τη σύνδεση 1/2
 

Κάνοντας τη σύνδεση 2/2


 

 

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΟ - MORE RESOURCES 

 

1 - The Food Revolution - John Robbins

 

Οι φόβοι για τις τροφές-Φρανκεστάιν (μεταλλαγμένα), για το θανατηφόρο βακτηρίδιο e-coli και τις «τρελές αγελάδες» αφθονούν. Αν, πράγματι, είμαστε ό, τι τρώμε, τι πρόκειται να μας συμβεί;

 

Ο John Robbins, ο οποίος έφερε επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε για την τροφή μας, αποκαλύπτει την αλήθεια για την ήδη θανάσιμη διατροφή μας. Και δηλώνει με τόλμη ότι, συλλογικά, οι προσωπικές διατροφικές μας επιλογές μπορούν να σώσουν τον εαυτό μας και τον κόσμο.

 

Αν, σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, το κούνημα των φτερών μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει τυφώνα σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, δοκιμάστε να εφαρμόσετε αυτή την αρχή αιτίας και αποτελέσματος για τα σημερινά χαοτικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το ότι οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά λόγω της γεωργίας με γενετικά μεταλλαγμένα φυτά. Υπάρχει επίσης άμεση συσχέτιση μεταξύ του μεγάλου μπέργκερ στο χέρι σας και της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου.

 

Μάθετε την αλήθεια σχετικά με τα τρόφιμα που τρώμε τα οποία σύμφωνα με τα λόγια του Robbins είναι «ανεπαρκή σε κάθε επίπεδο: σωματικό, περιβαλλοντικό, και ηθικό.»

 

2 - LET THEM EAT JUNK - Robert Albritton

 

 

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που επιχειρεί να αναλύσει την βιομηχανία τροφίμων από μια μαρξιστική σκοπιά. Ο οικονομολόγος Robert Albritton υποστηρίζει ότι το καπιταλιστικό σύστημα παρά την υπόσχεσή του για φθηνή, θρεπτική τροφή για όλους, έχει δημιουργήσει έναν κόσμο όπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού υπερτρέφονται ενώ το 25% είναι πεινασμένοι. Ο υποσιτισμός του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξηγείται, συστηματικά, κάτι το οποίο αποτελεί μια αναζωογονητική αλλαγή από την συνήθη πρακτική της επικέντρωσης σε πολιτισμικούς παράγοντες και στην ατομική απληστία.

 

Ο Albritton δίνει λεπτομέρειες για τις οικονομικές σχέσεις και διασυνδέσεις που μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση ταυτόχρονης υπερπροσφοράς και ανεπάρκειας στον εφοδιασμό τροφής. Αυτό το εκρηκτικό βιβλίο αποκαλύπτει με αποδείξεις ότι το ανθρώπινο κόστος του καπιταλισμού είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα παραδεχτούν όσοι βρίσκονται στην εξουσία.

 

 

3 – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Hungry for Change (2012)

Η υγεία σου είναι στα χέρια σου!

Το ντοκιμαντέρ “Πεινασμένος για αλλαγή” αποκαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά που οι βιομηχανίες διατροφής, δίαιτας και απώλειας βάρους δεν θέλουν να γνωρίζουμε σχετικά με τις παραπλανητικές στρατηγικές που έχουν σχεδιάσει για να μας κρατούν σε λαχτάρα για όλο και περισσότερο.

Μάθετε τι μας κρατά από το να έχουμε το σώμα και την υγεία που μας αξίζει και πώς να ξεφύγουμε από την παγίδα της δίαιτας για πάντα. Το ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις από τους καλύτερους συγγραφείς του χώρου της υγείας και από τους κορυφαίους ειδικούς της ιατρικής καθώς και πραγματικές ιστορίες μεταμόρφωσης της ζωής ανθρώπων που βίωσαν την ασθένεια και το υπερβολικό βάρος.

* * * ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ONLINE * * *

 

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2012

 


………………………………………………………

 

Άρθρα στα ελληνικά

...............................................................

 

1 – Σύγκριση βιολογικών φρούτων και λαχανικών με συμβατικά

2 – Πίνακες με την διατροφική σύσταση των τροφών

3 – Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

4 – Γιατί να αγοράζουμε ηθικά; (Ethical Consumer)

5 – Σοδειές του κέρδους – Cash crops

6 –

7 –

8 –

9 –  

10 –