Το Einsteinhaus (σπίτι του Αϊνστάιν) είναι μουσείο και πρώην κατοικία του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Βρίσκεται στο Kramgasse No. 49 στη Βέρνη της Ελβετίας.
Σε ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο του σπιτιού έζησε ο Αϊνστάιν, η σύζυγός του Μίλεβα Μάριτς και ο γιος τους Χανς Αϊνστάιν από το 1903 έως το 1905.
Οι εργασίες του Annus Mirabilis, οι οποίες παρουσίαζαν και τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και συνέβαλαν ουσιαστικά στη θεμελίωση της σύγχρονης φυσικής, γράφτηκαν εδώ και δημοσιεύθηκαν στο Annalen der Physik.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Αϊνστάιν εργάστηκε στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Οι συνθήκες διαβίωσης του Αϊνστάιν και της οικογένειάς του παρουσιάζονται με ακρίβεια στο διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο με έπιπλα από εκείνη την εποχή. Η βιογραφία του Αϊνστάιν και το έργο της ζωής του παρουσιάζονται στον τρίτο όροφο.
Μια μικρότερη μόνιμη έκθεση βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης.
Τα “annus mirabilis papers” (από τα λατινικά annus mīrābilis, “έτος θαύματος”) είναι οι τέσσερις εργασίες που δημοσίευσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Annalen der Physik (Χρονικά της Φυσικής), ένα επιστημονικό περιοδικό, το 1905.
Αυτές οι τέσσερις εργασίες ήταν σημαντικές συνεισφορές στη θεμελίωση της σύγχρονης φυσικής. Έφεραν επανάσταση στην κατανόηση της επιστήμης για τις θεμελιώδεις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της μάζας και της ενέργειας. Επειδή ο Αϊνστάιν δημοσίευσε αυτές τις αξιοσημείωτες εργασίες σε ένα μόνο έτος, το 1905 ονομάζεται annus mirabilis (έτος θαύματος στα αγγλικά ή Wunderjahr στα γερμανικά).
Το πρώτο έγγραφο εξήγησε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο καθιέρωσε την ενέργεια των κβάντα φωτός E=ℎf
και ήταν η μόνη συγκεκριμένη ανακάλυψη που απένειμε στον Αϊνστάιν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Η δεύτερη εργασία εξήγησε την Brownian motion (κίνηση Brown), η οποία καθιέρωσε τη σχέση Αϊνστάιν και χρησίμευσε ως πειστική απόδειξη της ύπαρξης ατόμων.
Η τρίτη εργασία εισήγαγε τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία καθιέρωσε την καθολική σταθερή ταχύτητα του φωτός c=σταθερή για όλα τα πλαίσια αναφοράς και μια θεωρία του χωροχρόνου.
Η τέταρτη, συνέπεια της θεωρίας της ειδικής σχετικότητας, ανέπτυξε την αρχή της ισοδυναμίας μάζας-ενέργειας, που εκφράζεται στη διάσημη εξίσωση Ε=mc^2 και η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη και χρήση της ατομικής ενέργειας.
Αυτές οι τέσσερις εργασίες, μαζί με την κβαντική μηχανική και τη μεταγενέστερη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, αποτελούν το θεμέλιο της σύγχρονης φυσικής.
https://en.wikipedia.org/wiki/Annus_mirabilis_papers
https://en.wikipedia.org/wiki/Einsteinhaus
https://www.wired.com/2007/11/dayintech-1121/