Αποστολή Artemis I

315530764 586114573319576 4546255422900580196 n
Η αποστολή Artemis I εκτοξεύεται με τον πύραυλο Space Launch System (SLS) της NASA στις 16 Νοεμβρίου 2022 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Bill Ingalls / NASA

Η αποστολή Artemis της NASA εκτοξεύεται με επιτυχία, ξεκινώντας το πολυαναμενόμενο ταξίδι στο φεγγάρι!

Στο φεγγάρι, πάλι!

Η NASA εκτόξευσε την αποστολή Artemis I την Τετάρτη από τη Φλόριντα, με τον ισχυρότερο πύραυλο της υπηρεσίας να ξεκινά ένα ταξίδι διάρκειας σχεδόν ενός μήνα με μια απογείωση εδάφους.

Αν και δεν υπάρχουν αστροναύτες, ο πύραυλος Space Launch System (SLS) μεταφέρει την κάψουλα Orion στην οποία επιβαίνουν τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών. Το Artemis I δεν θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι, αλλά το διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά κοντά, πριν επιστρέψει στη Γη σε 25.5 ημέρες.

Μέχρι στιγμής η αποστολή πηγαίνει όπως είχε προγραμματιστεί, φτάνοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά πολλά ορόσημα δεν έχουν έρθει ακόμη – συμπεριλαμβανομένου του Orion που πυροδοτεί τους κινητήρες του για να εγκαταλείψει την τροχιά της Γης και να ξεκινήσει το πολυήμερο ταξίδι προς το φεγγάρι.

Το πρόγραμμα Άρτεμις αντιπροσωπεύει μια σειρά αποστολών με κλιμακούμενους στόχους, με την τρίτη – διστακτικά προγραμματισμένη για το 2025 – να αναμένεται να επιστρέψει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά από την εποχή του Apollo.

Το πρόγραμμα Artemis διαδέχεται το σεληνιακό πρόγραμμα Apollo που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι τις δεκαετίες του 1960 και 1970 (στην ελληνική μυθολογία η Άρτεμη ήταν αδελφή του Απόλλωνα).

Αυτή τη φορά, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί επ’ αόριστον με στόχο τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

https://www.cnbc.com/2022/11/16/watch-live-nasa-launches-artemis-1-moon-mission.html

https://www.tovima.gr/2022/11/15/science/artemis-i-pote-tha-epistrepsei-telika-sti-selini/

https://www.nasa.gov/press-release/liftoff-nasa-s-artemis-i-mega-rocket-launches-orion-to-moon

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων