Μεγάλη έκρηξη, κοσμικός πληθωρισμός, Θεωρία Υπερχορδών και Πολυσύμπαν

99382164 1663117977196613 1657422119975256064 n
Μεγάλη έκρηξη και κοσμικός πληθωρισμός 

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και τη σύσταση του Σύμπαντός μας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang το Σύμπαν ξεκίνησε από μια μεγάλη έκρηξη.
Σήμερα επίσης ξέρουμε ότι εκτός από τη συνήθη ύλη, υπάρχει η σκοτεινή ύλη η οποία δεν φαίνεται και δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα από τι αποτελείται.
Μόνο με την υπόθεση της ύπαρξης σκοτεινής ύλης μπορούμε να δικαιολογήσουμε σήμερα τις μεγάλες ταχύτητες περιστροφής των γαλαξιών που αν δεν περιείχαν σκοτεινή ύλη, θα “διαλύονταν”.

Στα πρώτα στάδια δημιουργίας του σύμπαντός μας συνέβη το Big Bang, η μεγάλη έκρηξη.
Με την έκρηξη το υπέρθερμο αρχικό “υλικό” εκτοξεύθηκε και το σύμπαν υπέστη μια εκθετική διαστολή και ψύχθηκε απότομα. Έτσι άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτοι πυρήνες και μετά τα άτομα, τα άστρα και οι γαλαξίες.

Ο φυσικός και κοσμολόγος Alan Guth, καθηγητής Φυσικής στο MIT, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι ήταν αυτό που την προκάλεσε;» με τη θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού.

“Σύμφωνα με τη θεωρία, για λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του τρισεκατομυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά την γέννηση του σύμπαντος, μια εξωτική μορφή ύλης άσκησε μια (πέραν της διαισθήσεώς μας) δύναμη, μια βαρυτική απωστική δύναμη. Παρότι θεωρούμε την βαρυτική δύναμη ελκτική (η εικόνα του Νεύτωνα και το μήλο που πέφτει), η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν επιτρέπει μια τέτοια δύναμη.

Σύμφωνα με τον Guth, στις συνθήκες που επικρατούσαν στο αρχέγονο σύμπαν, όταν οι θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές η ύπαρξη ενός τέτοιου υλικού ήταν λογικά πιθανή. Δεν ήταν παρά μια μικροσκοπική κηλίδα, αλλά όταν άρχισε να μεγαλώνει η διαστολή ήταν εκθετική. ”

” Η ιδέα είναι ότι το σύμπαν είναι στην πραγματικότητα αιώνιο. Υπήρχε πάντοτε, οπότε δεν υπάρχει κάποια αρχή που να απαιτεί εξήγηση. Οι ίδιοι οι νόμοι της Φυσικής δεν φαίνεται να κάνουν σημαντική διάκριση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. ”

Πολυσύμπαν

Σύμφωνα με τη θεωρία του “αιώνιου πληθωρισμού” η διαδικασία σχηματισμού νέων συμπάντων, συμπάντων “τσέπης” όπως αποκαλούνται, δεν σταματά ποτέ. Μπορεί κάποια σύμπαντα, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, να κρυώσουν, οπότε ουσιαστικά θα έρθει και το “τέλος” τους, όμως πάντα θα υπάρχει αυτό το περίεργο εξωτικό υλικό απωστικής βαρύτητας που θα δημιουργεί νέα σύμπαντα, νέα ζωή, ατέλειωτους νέους κόσμους.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική θεωρία που μένει όμως να αποδειχθεί κάποια στιγμή, αν ποτέ αποδειχθεί…

ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ και ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ

Σύμφωνα με τη Θεωρία των Υπερχορδών το Σύμπαν μας έχει 10 διαστάσεις.
Με βάση τα μαθηματικά, οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν για τη δημιουργία κάποιου σύμπαντος είναι 10⁵⁰⁶.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν 10⁵⁰⁶ διαφορετικά “πιθανά” είδη συμπάντων.
Από αυτά, άλλα ίσως δεν κατάφεραν να υπάρξουν, δεν εμφανίστηκαν ποτέ, άλλα όμως υπάρχουν με τους δικούς του φυσικούς νόμους το καθένα.

Ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα σύμπαντα υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι όσα προβλέπει η θεωρητική φυσική.

Ο σκοπός είναι η εύρεση της βασικής εξίσωσης της δημιουργίας του Πολυσύμπαντος, κάθε λύση της οποίας θα αντιστοιχεί και σε ένα διαφορετικό Σύμπαν.

Η Θεωρία Υπερχορδών από τον Brian Green

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/674918_shokingk-i-megali-theoria-toy-gia-polysympan
https://physicsgg.me/2020/05/23/alan-guth-το-σύμπαν-είναι-στην-πραγματικότητ/?fbclid=IwAR2Jrzvvv0DF64_CY9A-Rk1R7jcN_YdrY4t5GOp3kjP-VOZw-BRK3hkLPu0
https://www.nbcnews.com/mach/science/cosmic-bruise-could-be-evidence-multiple-universes-ncna771076?fbclid=IwAR1JQr4eeA6QhA7rGF3GVxP2JLs3FYFANsqfRZ-W7Omt2TxEtLbh31GWj1Q

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων