Κόσμοι με δύο Ήλιους Ι

worlds-with-two-suns_3

Η αναζήτηση πλανητών που περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα είναι μια έρευνα που απασχολεί τους αστρονόμους από παλιά. Το 2009 με την αποστολή Kepler της NASA έγινε ένα μεγάλο βήμα για την ανακάλυψη τέτοιων πλανητών. Μετά την ανακάλυψη ορισμένων τέτοιων πλανητών τέθηκε το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξουν πλανήτες σε συστήματα διπλών αστέρων τα οποία είναι εξαιρετικά συνηθισμένα στο σύμπαν. Στο τέλος του 2011 ανακαλύφθηκε ο πρώτος τέτοιος πλανήτης που ονομάστηκε Kepler-16b.
Τα διπλά άστρα υπάρχουν σε διαφορετικές διαμορφώσεις, δύο όμως πολύ ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις είναι όταν βρίσκονται αρκετά μακριά και ουσιαστικά επηρεάζουν ελάχιστα το ένα το άλλο και όταν βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Στην πρώτη περίπτωση οι τυχόν πλανήτες που υπάρχουν περιφέρονται γύρω από το ένα ή το άλλο άστρο (πλανήτες σε τροχιά τύπου S) και στην άλλη οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω και από τα δύο άστρα (πλανήτες σε τροχιά τύπου P).

scientificamerican1113-40-I4

Το ενδιαφέρον είναι η αναζήτηση πλανητών του δεύτερου είδους καθώς σε αυτή την περίπτωση υπήρχε αμφιβολία σχετικά με το αν η τροχιά του πλανήτη είναι ευσταθής για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση