Βασιλακάκης Άγγελος
η επιμονή των ανθρώπων να πιστεύουν στην αστρολογία οφείλεται στην προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος και περιορισμού του φόβου για το άγνωστο
Στο πλαίσιο των θετικών επιστημών, η αστρολογία θεωρείται από τους περισσότερους ψευδής, και αντιμετωπίζεται ως ένα σύνολο παράλογων αντιλήψεων. Πολλοί άνθρωποι, όμως, σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πιστεύουν στην αστρολογία. Τελικά, τι ισχύει για αυτήν τη μακροχρόνια παράδοση;
Οι ρίζες της αστρολογίας βρίσκονται στην αρχαία Βαβυλώνα. Η τελική της μορφή ωστόσο δόθηκε στα χρόνια του Κλαύδιου Πτολεμαίου, κατά τον 20 αιώνα προ Χριστού. Την εποχή εκείνη, υπήρχε η αντίληψη ότι η γη ήταν το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα και βρισκόταν ακίνητη στο κέντρο του κόσμου. Για τη διαμόρφωση της αστρολογίας σημαντική ήταν η παρέμβαση των Ελλήνων, οι οποίοι διαίρεσαν τον χώρο κίνησης της γης γύρω από τον Ήλιο στους 12 ζωδιακούς αστερισμούς που ξέρουμε σήμερα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν έναν επιστημονικό τρόπο τεκμηρίωσης των ζωδίων. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη στο σύμπαν πλην της βαρυτικής η οποία να αλληλεπιδρά σε κοσμικές αποστάσεις. Ακόμα και η βαρυτική όμως που ασκείται από τους αστερισμούς και τους πλανήτες είναι σχεδόν μηδαμινή. Εκτός από αυτό, η θέση της γης στο σύμπαν δεν είναι σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και η ίδια η εικόνα των πλανητών και των αστερισμών. Άρα σε δύο διαφορετικές εποχές, ένας άνθρωπος θα είχε και δύο διαφορετικά ζώδια. Γι’ αυτό η αστρολογία δέχεται την εικόνα του ουρανού όπως ήταν στα χρόνια του Πτολεμαίου.
Πιθανότατα, λοιπόν, η επιμονή των ανθρώπων να πιστεύουν στην αστρολογία οφείλεται στην προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος και περιορισμού του φόβου για το άγνωστο.
Βιβλίο: Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας.