Σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και Τέχνης. Τι μας ωθεί στη δημιουργία της;

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 12 14 194423

Περιβολάρη

 

 

Περιβολάρη Μαριτίνα

Σκίτσο: Ανδριάνα Παπαδοπούλου

“Ο καλλιτέχνης έχει την δυνατότητα να προβάλλει τα συναισθήματα του στους θεατές μέσω του έργου του και να τους επηρεάσει. Ασχέτως με το πως μοιάζουμε, που ανήκουμε και τι μας αρέσει, όλους μας ελκύει.”

Από τοιχογραφίες και αγαλματίδια μέχρι την αφηρημένη μοντέρνα τέχνη, η τέχνη ήταν πάντοτε συνοδοιπόρος του ανθρώπου. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα παρατηρούμε πως οι τέχνες αποτελούν βασικό στοιχείο έκφρασης συναισθημάτων για τους ανθρώπους.

Εάν βλέπαμε τα πράγματα βασισμένοι στην λογική, θα λέγαμε πως κάτι τόσο αρχαίο θα <<ξεθώριαζε>> ή θα εξαφανιζόταν πλήρως. Με μια γρήγορη ματιά γύρω μας αντιλαμβανόμαστε πως οι τέχνες όχι μόνο δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά έχουν εξελιχθεί απίστευτα. Κάθε ιστορική εποχή χαρακτηρίζεται από έναν συγκεκριμένο ρυθμό ή στυλ που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια.

Όμως η τέχνη δεν σχετίζεται με τη λογική. Η τέχνη πηγάζει από το συναίσθημα και απευθύνεται άμεσα σε αυτό. Ο καλλιτέχνης έχει την δυνατότητα να προβάλλει τα συναισθήματα του στους θεατές μέσω του έργου του και να τους επηρεάσει. Ασχέτως με το πως μοιάζουμε, που ανήκουμε και τι μας αρέσει, όλους μας ελκύει.

Διαβάζοντας όλα αυτά, προκύπτει ένα ερώτημα. Τι μας ωθεί στη δημιουργία της τέχνης;

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η ανάγκη για τέχνη είναι ένα ακόμη ένστικτο. Όλα τα άλλα ένστικτα βασίζονται στην ανάγκη για επιβίωση, και ίσως θα μπορούσε κάποιος να τα κατατάξει στα <<ζωώδη>>. Συνεπώς, είναι ένα από τα μόνα ένστικτα με τόσο, γλυκιά θα λέγαμε, φύση.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την πραγματική ευαισθησία της ανθρώπινης ψυχής, που διατηρεί ένα τόσο τρυφερό γνώρισμα όπως την τάση για δημιουργία. Όλα τα ένστικτα έχουν έναν στόχο, όπως προαναφέρθηκε. Κι αυτό με την σειρά του αποσκοπεί στην αποτύπωση του εσωτερικού κόσμου και την <<επαφή>> που επιδιώκουμε με την ομορφιά.  Το χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα και να πορευτούμε προς τον κόσμο όπως εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, τον ερμηνεύουμε και τον βιώνουμε.

Είναι αποδεδειγμένο πως αυτοί που διατηρούν μια σχέση με τον κόσμο των τεχνών, διαθέτουν μια πιο ώριμη και ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Εκτιμώντας την κερδίζουμε πολλά πράγματα. Μας καλλιεργεί, μας ψυχαγωγεί και οι προτιμήσεις μας που σχετίζονται μ’ αυτήν μας διαφοροποιούν και από το σύνολο. Είναι ένα μέσο του οποίου η ύπαρξη οφείλεται ξεκάθαρα στα αισθήματα μας. Τι πιο ανθρώπινο από αυτό;

Κλείνοντας και καθώς το πνεύμα τον εορτών πλησιάζει, ευελπιστούμε να σας κρατήσουμε συντροφιά και να κάνουμε τον χρόνο σας ακόμη πιο ευχάριστο.

Πηγή 1   Πηγή 2  Πηγή 3