ΣΤΟΧΟΣ 16.5 – ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

2

Συνέντευξη

Ευτυχία Τεπέρογλου: «Μια από τις σημαντικότερες μορφές διαφθοράς με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των πολιτών με το κράτος και το πολιτικό σύστημα εν γένει είναι εκείνη που σχετίζεται με περιστατικά στις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. »

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. απαντά στις ερωτήσεις μας για τις αιτίες και την έκταση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα μας.

Επιμέλεια: Σαβράμη Σαβραμάκη Ζαφειρία, μαθήτρια Α΄ Λυκείου

teperoglou

Ποια είναι η σημαντικότερη αιτία, κατά τη γνώμη σας, που επιτρέπει στη χώρας μας φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς;

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι απαρχές της πολιτικής διαφθοράς βρίσκονται αρχικά στην ανάπτυξη του πελατειακού κράτους. Βασικός παράγοντας είναι και η αντίσταση προς μεταρρυθμίσεις (ενώ όποτε γίνονται είναι εξαιρετικά αργόσυρτες) ώστε ο διοικητικός μηχανισμός της  χώρας να γίνει πιο αποτελεσματικός. Οι καταγγελίες περιστατικών διαφθοράς και η ποινή για όσους ευθύνονται είναι επίσης πολύ λίγες και αυτό επιτρέπει την εξάπλωση της διαφθοράς.

Ποια μορφή διαφθοράς νομίζετε ότι επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος και γιατί;

Μια από τις σημαντικότερες μορφές διαφθοράς με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των πολιτών με το κράτος και το πολιτικό σύστημα εν γένει είναι εκείνη που σχετίζεται με περιστατικά στις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, φαινόμενα οικονομικής διαφθοράς δημιουργούν συνθήκες έντονης δυσπιστίας και πτώσης της εμπιστοσύνης.

Ακούμε συχνά ότι η  δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική. Σε ποιο βαθμό είναι υπεύθυνη η «διαφθορά» για αυτό;

Αναμφίβολα είναι σημαντικά υπεύθυνη. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτείται η λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών, συνδυαστικά με μια αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης ώστε να μπορούμε να έχουμε μια χρηστή διακυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει μια αποπολιτικοποίηση στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ώστε να μην ανακυκλώνονται φαινόμενα διαφθοράς.

Διαβάσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πιο αυστηρούς τους νόμους σχετικά με το συγκεκριμένο αδίκημα. Αυτό σημαίνει ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα; Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας επηρεάζει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό;

Σύμφωνα με  με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο στα περισσότερα έχουν θεσμοθετηθεί μηχανισμοί που λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά και μειώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα θεωρείται “πρωταθλητής στη διαφθορά” με αποτέλεσμα να ασκείται ακόμα και κριτική ως προς την εξυπηρέτηση ή και προστασία του δημόσιου συμφέροντος στη χώρα μας.

Γιατί οι Έλληνες δείχνουν τόση ανοχή απέναντι σε περιστατικά διαφθοράς; Νομίζετε ότι οι νεότερες γενιές είναι λιγότερο ανεκτικές;

Σύμφωνα με έρευνες οι νεότερες γενιές όντως είναι λιγότερο ανεκτικές σε φαινόμενα διαφθοράς. Επιδιώκουν μαζικότερα την αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους που οι Έλληνες δείχνουν τόση ανοχή απέναντι σε περιστατικά διαφθοράς σχετίζεται με τη διαμόρφωση της πολιτικής τους κουλτούρας και της έλλειψης οργανωμένης κοινωνίας πολιτών.