Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δικαιολογημένα προκάλεσε τον φόβο και την ανασφάλεια ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, γεγονός που επαληθεύεται στις τεράστιες αυξήσεις στην εμπορία όπλων.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, το διεθνές εμπόριο μεγάλων όπλων συρρικνώθηκε κατά 5% παγκοσμίως, ανέφερε η SIPRI σε ανακοίνωσή της, αλλά οι εισαγωγές σε κράτη της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 19%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από οπουδήποτε αλλού!
«Η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας ήταν ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εισαγωγών όπλων, ειδικά για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους μέσω των εθνικών τους βιομηχανιών όπλων», δήλωσε ο ερευνητής του SIPRI, Pieter Wezeman. Οι εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, κυρίως εξαιτίας των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία- που μετατράπηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων σε παγκόσμια κλίμακα! -καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα. Οι εισαγωγές συμβατικών όπλων απογειώθηκαν, αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται επίσης στην επιτάχυνση των στρατιωτικών δαπανών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως της Πολωνίας και της Νορβηγίας, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα και παρά την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία καθιστά από πολύ δύσκολη έως αδύνατη την έκδοση άδειας οπλοφορίας για κάποιον πολίτη που έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι απειλείται, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή διακινούνται σε ολόκληρη την επικράτεια πάνω από 800.000 όπλα όλων των τύπων, σύμφωνα με εκθέσεις των διωκτικών αρχών. Το σημαντικότερο κέντρο παράνομου διαμετακομιστικού εμπορίου όπλων στη χώρα μας αποτελεί η Κρήτη. (Από εκεί ξεκινά συνήθως η διανομή σε ολόκληρη την Ελλάδα! )
ΠΗΓΕΣ