Η 15η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος και στοχεύει στην ευρεία πληροφόρηση και εκπαίδευση του κόσμου γύρω από την αξία της φύλαξης ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για τη θεραπεία περισσότερων από 80 νοσημάτων, κυρίως λευχαιμιών, ανοσολογικών ανεπαρκειών και γενετικών νόσων, και ακόμη περισσότερων στο μέλλον.
Παράλληλο στόχο απότελει η εγρήγορση του κόσμου στο γεγονός ότι δεν έχει κανένα νόημα η φύλαξη Ομφαλικού Αίματος για ιδιωτική χρήση, αντιθέτως μάλιστα, σε σε ορισμένα νοσήματα όπως η οξεία λευχαιμία, υπάρχει απόλυτη αντένδειξη χρησιμοποίησης αυτόλογου μοσχεύματος.
Η φύλαξη Ομφαλικού Αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες γίνεται δωρεάν και αποτελεί παρακαταθήκη προσφοράς για οποιονδήποτε συμβατό ασθενή είναι συμβατός και το χρειαστεί. Όχι μόνο δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί για μια τέτοια πράξη, αλλά αντιθέτως αυτή έχει υψηλή ηθική και ανθρωπιστική αξία, καθώς κάθε δωρεά αυξάνει την πιθανότητα να βρει καθένας μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φυλής, θρησκείας ή ταυτότητας, μόσχευμα, αν χρειαστεί.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το σχολείο μας συμμετέχει στην Εβδομάδα ενημέρωσης για τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα, που πραγματοποιείται από τις 20 ως τις 24 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Δήμου Ηρακλείου.
Δείτε το διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ «Το πολύτιμο κύτταρο» του 2010. Επτά χρόνια μετά, το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και απάτης, στερώντας σε μεγάλο βαθμό θεραπείες και ανακούφιση σε συνανθρώπους μας ασθενείς, με μοναδικό χειροπιαστό αντίκρισμα τον πλουτισμό ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι στο χέρι όλων μας να ενημερωθεί η νέα γενιά και γενικότερα η κοινωνία μας για την τεράστια σημασία που έχει η εθελοντική προσφορά των ομφαλικών βλαστοκυττάρων από κάθε κύηση σε *Δημόσιες* Τράπεζες φύλαξής τους, πολύτιμη παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.