Από τα θρανία του Ηρακλείου στο… Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Science on Stage – Europe

Αναδημοσίευση από το Cretalive. Συνεπτυγμένη μορφή στην Πατρίδα, φύλλο της 19/11/2014 (κι εδώ).

Εντυπωσιακές διακρίσεις, για μια ακόμα φορά, μαθητών και καθηγητών του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

Διακρίσεις στους 8ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών. Το ταξίδι συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Science on Stage – Europe στο Λονδίνο.

Το απόγευμα της προπερασμένης Δευτέρας πολλά από τα Λύκεια της Κρήτης είχαν ξεκινήσει το φετινό κύκλο καταλήψεων. Για πολλούς μαθητές και τους γονείς τους η καθημερινή απογευματινή βάρδια ήταν σε εξέλιξη: φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, άλλες δραστηριότητες -για πολλούς άλλους, οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν πια ούτε αυτό. Στο δεύτερο όροφο του παλιού κτιρίου της Ακαδημίας, στον Εσταυρωμένο, οκτώ μαθητές και τρεις καθηγητές εργάζονται εντατικά, στριμωγμένοι στο μικρό αλλά πλούσιο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου. Αφιερώνουν ακόμη αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους προσθέτοντας τις τελευταίες πινελιές στις δημιουργίες τους, για τις οποίες ήδη είναι περήφανοι: τις κατασκευές τους για τους 8ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.

Από την Γ΄ Τάξη είναι ο Νίκος Σίμος, ο Γιώργος Χριστοδουλάκης και ο Γιάννης Χρυσοσπάθης. Μαζί με τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζησάββα, έχουν ετοιμάσει τα «Κυκλώματα με Γραφίτη». Από τη Β΄ Τάξη ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Αριστείδης Παττακός και ο Νίκος Σαλούστρος έχουν φτιάξει τη «Θερμοηλεκτρική Γεννήτρια» με τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Μαράκη. Κι οι δυο ομάδες έχουν ήδη βραβευτεί σε επίπεδο νομού, κι έχουν προκριθεί για τους τελικούς της Αθήνας από την περασμένη χρονική χρονιά. Μαζί τους, επίσης από τη Β΄ Τάξη, ο Θέμης Αρχοντίδης κι ο Θωμάς Λοππινέ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χημείας Αντώνη Μαργαρίτη και του Γιώργου Μαράκη τελειοποιούν όσο ακόμη προλαβαίνουν το «Οπτικό Σύστημα του Οφθαλμού», που έχει γίνει δεκτό με πολλούς επαίνους για απευθείας συμμετοχή στους Αγώνες, καθώς δεν είχε προλάβει τους προκριματικούς.

Παιδιά και δάσκαλοι δουλεύουν με κέφι στο μικρό εργαστήριο, που πιθανότατα λειτουργεί πιο εντατικά από κάθε άλλο σε δημόσιο σχολείο της χώρας, χάρη στο κέφι και τη δουλειά των καθηγητών Φυσικών Επιστημών του σχολείου, που υλοποιούν κάθε χρόνο πολλαπλάσιο από τον απαιτούμενο αριθμό εργαστηριακών δραστηριοτήτων, τρέχοντας για υλικά και αναλώσιμα σε όλους τους φορείς και τις πιθανές πηγές στην πόλη. «Καμιά φορά αισθανόμαστε επαίτες, όμως, από την άλλη πλευρά, είμαστε και τυχεροί, που ζούμε σε μια πόλη με ιδρύματα κι οργανισμούς που μπορούν να μας προμηθεύσουν σχεδόν τα πάντα», μας λέει ένας από αυτούς. Όπως και προς τη διεύθυνση του σχολείου, αρνούνται να μας απαντήσουν τι από όλα όσα φέρνουν στο σχολείο, έχουν πληρώσει οι ίδιοι από την τσέπη τους.

«Οι γονείς των παιδιών μας, όλα αυτά τα χρόνια, και η τοπική κοινωνία -εκείνοι, τουλάχιστον, που έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από κοντά- αναγνωρίζουν έμπρακτα, κάθε φορά, το έργο μας, κι αυτό αποτελεί για μας χαρά κι ικανοποίηση», μας λένε οι καθηγητές. Και πράγματι, Πέμπτη βράδυ, με τη χορηγία των Μινωικών Γραμμών, η ομάδα είναι στις καμπίνες της για την Αθήνα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει φροντίσει για τη διανυκτέρευσή τους εκεί.

«Φυσικά, και ζούμε καθημερινά στο πετσί μας τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης», μας λένε οι καθηγητές. «Το σχολείο μας φιλοξενείται από την πρώτη μέρα σε κτίριο ακατάλληλο, που δεν του ανήκει, και υποσυντηρείται. Πέρα από το διδακτικό προσωπικό, δεν έχουμε κανέναν άλλον. Γραμματέας, επιστάτης, φύλακας, μόνιμη καθαρίστρια, είναι για μας άγνωστα, για να μην μιλήσουμε για ψυχολόγο και άλλα ακόμη που ορίζει ο νόμος, αλλά ξεχνά η πολιτεία. Η οποία δεν ξεχνά, ωστόσο, όσα είναι ανέξοδα γι’ αυτήν, στην πλάτη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Όμως, μαζί με τους μαθητές μας, έχουμε επιλέξει ως τρόπο για τον αγώνα μας την ίδια την παιδεία και την αριστεία. Έτσι προσπαθούμε να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δικαιούμαστε κι αξίζουμε περισσότερα. Παλεύοντας, παράλληλα, από τη μεριά μας, να μην στερηθούν τα παιδιά μας την παραμικρή ευκαιρία, κι ούτε το τελευταίο λεπτό σχολικού χρόνου».

Με 180 κατασκευές 52 ομάδων απ’ όλη τη χώρα, οι αγώνες έχουν λήξει το απόγευμα του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου, κι… είναι πια πρωταθλητές. «Βλέπουμε ιδιωτικά σχολεία με ολόκληρα τμήματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προϋπολογισμούς εργαστηρίων, υψηλότερους από αυτούς της συνολικής ετήσιας λειτουργίας του δικού μας σχολείου, και τους ξεπερνούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Βλέπουμε δημόσια σχολεία, κι από την πόλη μας, κι απ’ όλη την Ελλάδα, να δουλεύουν με το ίδιο κέφι μ’ εμάς. Αυτή είναι η ικανοποίησή μας. Ότι δεν είμαστε μόνοι, κι ότι μπορούμε να αγωνιζόμαστε παντού. Αυτά είναι που επαναφορτίζουν τις μπαταρίες μας. Είμαστε ήδη νικητές, από την στιγμή που ανήκουμε σ’ αυτή τη μεγάλη παρέα δασκάλων και μαθητών που προσεγγίζουμε τη μάθηση και τη γνώση πολύπλευρα, βιωματικά, συνεργατικά, διερευνητικά και κριτικά, πάν’ απ’ όλα, με κέφι και χωρίς μιζέρια. Κι αυτό, στο σχολείο μας, γίνεται σε όλα τα μαθήματα, όχι μόνο τις Φυσικές Επιστήμες: τη Λογοτεχνία και την Οικονομία, τα Μαθηματικά και τα Θρησκευτικά, την Πληροφορική και την Πολιτική Παιδεία, τις Ξένες Γλώσσες και τη Φυσική Αγωγή. Τούτη την ώρα που μιλάμε γι’ αυτήν την επιτυχία, την ίδια στιγμή έχουμε άλλες δυο – τρείς σε άλλους κλάδους, κι έρχονται κι άλλες. Κι επιτυχία είναι η ίδια η προσπάθεια κι η συμμετοχή, όχι μόνο οι βραβεύσεις. Κι όλες αυτές τις πρακτικές μας και τα αποτελέσματά τους, φροντίζουμε να τα διαχέουμε σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας, αλλά και στους αυριανούς συναδέλφους, τους φοιτητές που έχουμε υπό την καθοδήγησή μας στο σχολείο».

Ο απολογισμός των τριών ομάδων ήταν θριαμβευτικός. Για δεύτερη συνεχή φορά, το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου θα στείλει μια από τις οκτώ συμμετοχές του Ελληνικού Περιπτέρου -αναλογική με τον πληθυσμό της χώρας η εκπροσώπηση- στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ, όπου κορυφώνεται το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη (Science on StageEurope που προηγήθηκε σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. Το «Οπτικό Σύστημα του Οφθαλμού» θα ταξιδέψει τον ερχόμενο Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου για να εντυπωσιάσει τη σχολική κι ακαδημαϊκή κοινότητα όλης της Ευρώπης. Οι εκπαιδευτικοί Αντώνης Μαργαρίτης και Γιώργος Μαράκης είναι δικαίως υπερήφανοι. «Ξέρετε ότι αδυνατούμε να δεχτούμε περισσότερους από 66 μαθητές κάθε χρόνο στο σχολείο μας, γιατί τόσοι μόνο χωράνε στις 3 μικρές αίθουσες της Α΄ Τάξης; Μακάρι να μπορούσαμε να δουλέψουμε με τα διπλάσια παιδιά, που δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για να έρθουν στο σχολείο μας, όταν οι συμμαθητές τους έχουν αρχίσει ήδη τις διακοπές τους», μας λένε.

Εξίσου περήφανος κι ο Γιώργος Χατζησάββας. Τα παιδιά του με τα «Ηλεκτρικά Κυκλώματα με Γραφίτη» κέρδισαν έναν από τους τρεις επαίνους που απονέμονται στους μαθητές για την προσπάθεια, τον καλό σχεδιασμό και την άρτια υλοποίηση της εργασίας τους. Διπλή η νίκη εδώ για το Ηράκλειο, καθώς έναν από τους τρεις επαίνους, επίσης, πήρε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Γαζίου, με την «Κατασκευή αεροδυναμικής σήραγγας για τη μελέτη της σχετικής κίνησης ρεύματος αέρα ως προς στερεά σώματα». Η εργασία είναι ακόμη τρίτη αναπληρωματική για το Λονδίνο. Το καλύτερο, ίσως, επιστέγασμα της παραδειγματικής συνεργασίας των δύο σχολείων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με την ανταλλαγή χώρων, υλικών, εργαλείων, ακόμη και τεχνογνωσίας.

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών διεξάγονται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Science on Stage. Το 2012, στους 7ους Αγώνες, οι «Φωτεινές Ευλυγισίες» με τον καθηγητή Αντώνη Μαργαρίτη είχαν αποσπάσει και πάλι ένα από τα οκτώ βραβεία και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της χρονιάς στη Γερμανία και Πολωνία. Μάλιστα, η πρωτότυπη αυτή κατασκευή που παρουσιάζει τη φαινόμενη ανύψωση των αστέρων έχει ζητηθεί από το Ίδρυμα Ευγενίδου για να εκτεθεί στη Διαδραστική Έκθεση Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών κατά τον εορτασμό του «2015 – Έτος Φωτός».

Τον Οκτώβριο του 2011, με το νέο πλαίσιο λειτουργίας, το σχολείο είχε καταταχτεί πρώτο στη διαδικασία αξιολόγησης των τότε Πειραματικών, ξεπερνώντας παραδοσιακά Πρότυπα Σχολεία του Κέντρου που έχουν αρωγούς κληροδοτήματα και αποφοίτους, και κερδίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας του ως Πρότυπο Πειραματικό, πλέον. Αν μη τι άλλο, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του εξακολουθούν να τιμούν καθημερινά την πρωτιά εκείνη, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν συμπτωματική.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Αναδημοσίευση, Διαγωνισμοί, Φωτογραφίες. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.