Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

(Ακριβή Ιερωνυμάκη, Βαγγέλης Πασπαλάκης)
Πείτε μας δύο λόγια για τη ζωή σας και το λόγο που σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική

Ασχολήθηκα με τον τουρισμό 35 χρόνια ενώ το αρχικό μου επάγγελμα ήταν εμποροπλοίαρχος. Όταν έφτασε η στιγμή να παντρευτώ δεν ήθελα πλέον να ταξιδεύω κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις. Αν ξεκινούσα την ζωή μου θα ξαναπήγαινα στη θάλασσα (η οποία με γοητεύει πάντα) για λίγο παραπάνω γιατί ό-ταν ταξιδεύεις μαθαίνεις, άλλους τόπους, θρησκείες, τρόπους κ.τ.λ. Η ζωή μας είναι ένα βιβλίο. Όσο ταξιδεύεις τόσες πιο πολλές σελίδες έχεις διαβάσει. Αν δεν έχεις τα-ξιδέψει είναι σαν να έχεις ανοίξει μόνο το εξώφυλλο.
Αφού λοιπόν τα παιδιά μου μετά από λίγο καιρό είχαν αναλάβει τις επιχειρή-σεις ασχολήθηκα με κάτι το διαφορετικό, με την πολιτική.

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα ορφανός, μέσα σε μια φυλακή 2 μήνες μετά την εκτέλεση του πα-τέρα μου. Ζούσα σε ένα καταθλιπτικό σπίτι που όλοι κυκλοφορούσαν στα μαύρα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να ασκήσει το επάγγελμα του πολιτικού;

Η πολιτική για μένα είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα, όπως το θεωρεί η πλειοψηφία που ασχολείται με την πολιτική. Ο πολιτικός θα πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, υπηρέτης του κόσμου. Δεν έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, αλλά κάνω το λειτούργημα αυτό με αγάπη, προασπιζόμενος το συμφέρον του ελληνικού λαού. Για να γίνεις πολιτικός αρκεί να είσαι μέσα στα πράγματα της καθημερινότητας, να ενημερώνεσαι και να παρακολουθείς την επικαιρότητα. αλλά θα είναι ακόμα καλύτε-ρα αν έχεις μελετήσει πολιτικές επιστήμες ή οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχύει το σύστημα του «έχω μπάρμπα στην Κορώνη». Πάντως, αν επιθυμεί κάποιος να γίνει πολιτικός, θα πρέπει από τα νεανικά του βήματα να ασχολείται με τα κοινά, να αναδειχτεί, να ακούσει, να αποκτήσει αναγνωριστικότητα και τότε έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πολιτικός.! Τέλος ο ιδανικός πολιτικός κατά την γνώμη μου εί-ναι εκείνος ο οποίος μπαίνει στην πολιτική για ένα και μόνο σκοπό, να υπηρετήσει πάνω από όλα την πατρίδα του και το Σύνταγμα της χώρας του με τιμιότητα, αφοσί-ωση και ειλικρίνεια. Είναι αυτός που δεν θα θεωρήσει την πολιτική ως εφαλτήριο πλουτισμού, που θα μπει φτωχός και θα φύγει φτωχότερος. αυτός είναι ο ιδανικός πολιτικός για μένα.

ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος, θα χρησιμοποιήσω και μια λέξη της νεολαίας, δυστυχώς είναι μπάχαλο και γι’ αυτό ευθύνονται το κράτος, οι γονείς, οι καθηγητές, τα παιδιά αλλά κυρίως τα κόμματα!. Τα κόμματα και ο συνδικαλισμός, δεν ανήκουν στα σχολεία καθώς δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στις γνώσεις των παιδιών. Ο μόνος στόχος των μαθητών θα έπρεπε να είναι η μάζωξη γνώσεων και όχι οι ανούσιες καταλήψεις για να χάνουν απλά το μάθημα. Γιατί όσα λεφτά κι αν βγάλει κανείς κάποια στιγμή μπορεί να τα χάσει όλα, οι γνώσεις όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να σου πάρει κανείς. Γνώμη μου είναι να συνεργαστούν τα κόμματα για όσο χρειαστεί και να βρουν τη χρυσή τομή που θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν, κάτω από σωστές εγκαταστάσεις, πραγματικές γνώσεις. Στην Ελλάδα για ψηφοθηρι-κούς λόγους έχουμε στήσει βιομηχανία παραγωγής άχρηστων πτυχίων. Δυστυχώς ό-ταν ένα κόμμα, όποιον κι αν είναι αυτό, προσπαθεί να χτίσει κάτι, τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση γκρεμίζει τις όποιες προσπάθειες έχει κάνει. Έξω τα κόμματα από τα σχολεία

Νομίζετε ότι τα αποτελέσματα, συγκεκριμένα, των πανελλαδικών εξετάσεων α-ποτελούν αξιόπιστο κριτήριο ώστε να κριθεί το μέλλον ενός νέου, δεδομένου και του άγχους που τον διακατέχει.

Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και να σας πω ποιο θα θεωρούσα εγώ το καλύτερο σύστημα. Σύμφωνα με το βαθμό του απολυ-τηρίου που θα παίρνετε, να μπαίνετε σε μια σχολή και να μπαίνετε όλοι, αλλά καθ’ οδόν θα γίνεται το λεγόμενο ξεδιάλεγμα. Ούτε αιώνιοι φοιτητές, ούτε να είσαι 10 χρόνια και να χρωστάς 10 μαθήματα του πρώτου έτους. Δηλαδή όπως στην Ελβετία στην οποία έχεις το δικαίωμα να δώσεις μόνο 2 φορές το μάθημα. Μπαίνουν 10.000 και αποφοιτούν οι 1.000 οι οποίοι όμως είναι αστέρια. Δυστυχώς στην Ελλάδα υφί-σταται το σύστημα της παπαγαλίας.

Πού κατά τη γνώμη σας οφείλονται οι ελλείψεις σχολικών κτηρίων και υλικοτε-χνικών υποδομών?

Όλα είναι θέμα οργάνωσης. Έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ στην παιδεία απλά δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση για να φανεί αυτή η αναβάθμιση.

Εμείς η νεολαία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Ποιες οι σκέψεις σας;

Πρώτο πρόβλημα η οικονομία. Αφού λοιπόν τακτοποιηθεί η οικονομία, η ζωή σας θα καλυτερέψει και για εσάς τους νέους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δεν αρκεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, εάν οι νέοι δεν έχουν τη θέληση να τις καλύψουν. Αλλά οικονομία χωρίς παιδεία δεν υφίσταται. Χρέος όλων να φροντίσου-με την παιδεία σας, εσάς των μελλοντικών πολιτών.

Μία συμβουλή ή κάποια ευχή για τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου…

Για όλους τους μαθητές της Κρήτης, της Ελλάδος και ιδιαίτερα του πειραματικού σχολείου εύχομαι να ασχολείστε μόνο με τα του οίκου σας. Να ασχολείστε μόνο με την συσσώρευση γνώσεων μέσα στο μυαλό σας και με τίποτα άλλο, να μην γίνεστε υποχείρια κανενός κόμματος. Να είστε ανεξάρτητοι, να σκέφτεστε μόνο το μέλλον σας, πώς θα μορφωθείτε όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπί-σετε την ζωή και το μέλλον τίμια, ηθικά και ελεύθερα.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Έντυπη Έκδοση, Τεύχος 8. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.