Υπάρχουν κίνδυνοι από το πείραμα του αιώνα;

Το LHC μπορεί να πετύχει ενέργειες που κανένας άλλος μοριακός επιταχυντής δεν έχει πλησιάσει ποτέ. Η ενέργεια από τις μοριακές του συγκρούσεις έχει υπάρξει παλαιότερα μόνο στη φύση. Μόνο με ένα τόσο ισχυρό μηχάνημα μπορούν οι Φυσικοί να ερευνήσουν βαθύτερα μέσα στα βασικά μυστήρια του Σύμπαντος. Κάποιοι άνθρωποι έχουν εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια αυτού που θα δημιουργηθεί από αυτές τις υψηλά ενεργειακές, μοριακές συγκρούσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ενεργειακές συγκρούσεις δίχως προηγούμενο;

• Μα μόνο στη Γη! Οι επιταχυντές το μόνο που κάνουν είναι να αναπαριστούν τα φυσικά φαινόμενα των κοσμικών ακτίνων μέσα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Οι κοσμικές ακτινοβολίες είναι μόρια παραγόμενα στο διάστημα από φαινόμενα όπως η δημιουργία μαύρων τρυπών ή Σούπερνοβα, κατά τα οποία μπορούν να επιταχυνθούν σε ενέργειες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του LHC. Οι κοσμικές ακτίνες ταξιδεύουν μέσα στο διάστημα και βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα της Γης από τη στιγμή της δημιουργίας της πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρά την εντυπωσιακή δύναμη του LHC σε σχέση με άλλους επιταχυντές, οι ενέργειες που παράγονται από τις συγκρούσεις του υστερούν κατά πολύ αυτών που βρίσκονται σε κάποιες κοσμικές ακτινοβολίες. Εφόσον οι πολύ ισχυρότερες σε ενέργεια συγκρούσεις που γίνονται στη φύση εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια δεν έχουν βλάψει τη Γη, δεν έχει νόημα να πιστεύουμε ότι θα το κάνει οποιοδήποτε φαινόμενο που θα παραχθεί από το LHC.

Μικρά Big Bang;

• Παρόλο που η ενεργειακή συγκέντρωση (ή πυκνότητα) στις μοριακές συγκρούσεις του LHC είναι πολύ μεγάλη, σε απόλυτα μεγέθη η ενέργεια που συμμετέχει είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ενέργειες που χειριζόμαστε κάθε μέρα ή με τις ενέργειες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις των κοσμικών ακτινοβολιών. Όμως, σε πολύ μικρές κλίμακες της ακτίνας φωτονίων, αυτή η ενεργειακή συγκέντρωση αναπαραγάγει την ενεργειακή πυκνότητα που υπήρχε μόνο μερικές στιγμές μετά το Big Bang. Να γιατί οι συγκρούσεις μέσα στο LHC μερικές φορές αναφέρονται και σαν «μικρά Big Bang».

Μαύρες τρύπες;

• Τεράστιες μαύρες τρύπες δημιουργούνται στο σύμπαν από την κατάρρευση γιγαντιαίων άστρων, οι οποίες περιέχουν ιλιγγιώδη ποσά βαρυτικής ενέργειας που τραβάνε την ύλη που τα περιβάλλει. Η βαρυτική έλξη μιας μαύρης τρύπας είναι ανάλογη με το ποσό της μάζας ή της ενέργειας που περιέχει – όσο λιγότερη είναι, τόσο μικρότερη είναι και η έλξη. Κάποιοι Φυσικοί υποστηρίζουν πως μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις συγκρούσεις του LHC. Όμως, αυτές θα δημιουργούνταν μόνο από τις ενέργειες των μοριακών συγκρούσεων (ίσες με τις ενέργειες που έχουν τα κουνούπια!). Άρα καμία μικροσκοπική μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί μέσα στο LHC δε θα μπορεί να δημιουργήσει μια αρκετά ισχυρή βαρυτική δύναμη, για να τραβήξει την ύλη που την περιβάλλει.

Strangelets;

• Τα strangelets είναι υποθετικά μικρά κομμάτια ύλης των οποίων η ύπαρξη δεν έχει αποδειχτεί. Θα αποτελούνταν από «strange quarks» – τα οποία είναι βαρύτεροι και ασταθείς συγγενείς με τα quarks που φτιάχνουν την σταθερή ύλη. Ακόμη και αν υπήρχαν τα strangelets, θα ήταν ασταθή. Επιπλέον, το ηλεκτρομαγνητικό τους πεδίο θα απωθούσε την κανονική ύλη, και αντί να ενώνονται με σταθερές ουσίες, απλώς θα εξαφανίζονταν (κατά λέξη: θα παρήκμαζαν). Αν παράγονταν strangelets στο LHC, δε θα δημιουργούσαν χάος. Αν υπάρχουν, θα έχουν ήδη παραχθεί από κοσμικές ακτίνες υψηλότερης ενέργειας, χωρίς καμία επιβλαβή συνέπεια.

Ραδιενέργεια;

• Η ύπαρξη ραδιενέργειας δεν μπορεί να αποφευχθεί σε μοριακούς επιταχυντές όπως το LHC. Οι μοριακές συγκρούσεις που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε την προέλευση της ύλης, παράγουν και ραδιενέργεια. Το CERN χρησιμοποιεί ενεργά και παθητικά μέσα προστασίας, μετρητές ραδιενέργειας και διάφορες διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι η έκθεση στην ραδιενέργεια του προσωπικού αλλά και του τοπικού πληθυσμού είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αρκετά χαμηλότερη από τα διεθνή απαγορευτικά όρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Έντυπη Έκδοση, Τεύχος 8. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.