Χρήστος Παπανδρέου






         Ένα blog για την εκπαίδευση και το φαινόμενο της ζωής…

22 Αυγούστου, 2013

Έργα και ημέρες ενός φανοστάτη.

Σχεδόν κάθε μέρα η προσοχή μου πέφτει πάνω στις κολόνες της ΔΕΗ ή στα καφάο του ΟΤΕ. Τα συρμάτινα μαλλιά τους μεταφέρουν ενέργεια ηλεκτρική και πληροφορία. Κάτω χαμηλά όμως, στο ξύλινο ή τσιμεντένιο τους κορμί, κουβαλούν όλη τη ζωή και τον ανθρώπινο πόνο… Πόσα, μα πόσα δράματα έχουν να σου διηγηθούν, αν δεν τις προσπεράσεις βιαστικά. Ξέρουν να σου πουν για όλο τον κόσμο, καθώς κρατάνε επιμελώς ακριβή στοιχεία και καταγράφουν γενεαλογικά δέντρα και ηλικίες ως άλλοι ληξίαρχοι.

Στα προλαβαίνουν όλα, πολλές φορές πιο γρήγορα και από τις εφημερίδες. Είναι επίσης ενήμερες για κάθε είδους κουτσομπολιό, εκδήλωση και πανηγύρι και διαμεσολαβούν αν θες να βρεις σπίτι προς ενοικίαση ή πώληση.

Κατά το βραδάκι, κάτω από τη λάμπα τους, τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι με τις σκιές  και λίγο πιο πέρα δυο ερωτευμένοι μοιράζονται ένα κλεφτό τελευταίο φιλί πριν χωρίσουν, ενώ τα ξημερώματα οι πιωμένοι, παραπατώντας, βρίσκουν στήριγμα για ν’ ακουμπήσουν το βαρύ τους κεφάλι, προτού σωριαστούν στις πλάκες του πεζόδρομου.

Kolona-Dei

Η πολύχρωμη, συνήθως κακόγουστη, χάρτινη γκαρνταρόμπα τους ανανεώνεται διαρκώς και σπάνια θα μπορέσεις να τις δεις γυμνές, αφού πάντα κάτι ρίχνουν επάνω τους. Το αγαπημένο τους χόμπι είναι το κολλάζ από χαρτί, κόλλα, σελοτέιπ και συρραπτικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε νιώθουν ποτέ πλήξη. Ζουν μες στην κίνηση των πολύβουων οδών. Μάθαν τη ζωή στο πεζοδρόμιο! Μια ζωή επί ξύλου κρεμάμενη…

Μέχρι που μια μέρα θα μονομαχήσουν σε έναν άνισο αγώνα κρούσης με κάποιο μηχανάκι μικρού ή μεγάλου κυβισμού ή κάποιο τρελό φορτηγό. Και πολύ πιθανό είναι να καταγράψουν ξανά τα ακριβή στοιχεία του ηττημένου…
Αυτές οι ξύλινες, ψηλές και άχαρες γεροντοκόρες θα παραμένουν για πολύ καιρό ακόμη, άγρυπνες, ακίνητες, κρατώντας το φανάρι της πόλης και τις γιορτινές της γιρλάντες, παρακολουθώντας τον παλμό των γεγονότων μιας ζωής τόσο απρόβλεπτης κι αεικίνητης.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 Χρήστος Παπανδρέου   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση