Χρήστος Παπανδρέου


         Ένα blog για την εκπαίδευση και το φαινόμενο της ζωής…

Μαΐου 21, 2017

Μετά τη θεωρία της σχετικότητας, τι;

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 11:18 μμ
Ετικέτες:, , , , ,

Επιθυμία του Einstein, ήταν η ενοποίηση (unification) της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας με τις υπόλοιπες δυνάμεις της φύσης, δηλαδή από τη βαρύτητα στον μαγνητισμό, την πυρηνική ενέργεια μικρής ισχύος και την πυρηνική ενέργεια μεγάλης ισχύος.

Μια ενιαία θεωρία που θα περιέγραφε και θα εξέφραζε τα ΠΑΝΤΑ για τη λειτουργία του Σύμπαντος.

Ακόμη και άρρωστος, στο κρεβάτι, τις τελευταίες του στιγμές κρατούσε σημειώσεις για το πώς τελικά η κβαντομηχανική, στην οποία είχε τελικά ξαναγυρίσει, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη θεωρία της σχετικότητας, μέσα από μια νέα και εξίσου απλή μαθηματική σχέση.

Αλλά κοντά στις μαύρες τρύπες ή στο Big Bang, οι ισχύουσες θεωρίες καταρρέουν…

Ένας χαρισματικός ανθρώπινος εγκέφαλος, χωρίς τη βοήθεια της ταχύτατης τεχνολογίας των Η/Υ έδωσε τη σκυτάλη σε εκατοντάδες φιλότιμους, φιλόδοξους και διαβασμένους επιστήμονες ανά τον κόσμο που σε συνεργασία προσπαθούν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Στο Cern, στο FermiLab αλλά και στο LIGO, στα τμήματα φυσικής και τα εργαστήρια χτυπά ο σύγχρονος παλμός της φυσικής.

11 διαστάσεις προτείνονται σε ένα πολυσύμπαν (multiverse), τη στιγμή που και η 4η διάσταση κι ο χωρόχρονος, δημιουργούν σχετική σύγχυση σε  έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα τουλάχιστον τρισδιάστατα…

Κυρίες και κύριοι,

Η θεωρία των χορδών, the string theory!!!

 

Μαΐου 12, 2017

Και λίγο…LIGO για αρχάριους!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 11:59 μμ
Ετικέτες:, , , ,

Μια ακόμη πειραματική απόδειξη της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, η οποία είχε προβλεφθεί από τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Einstein!

Μαΐου 8, 2017

Θεωρία της σχετικότητας

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 12:09 μμ
Ετικέτες:, , , ,

Ανάμεσα στα εκατοντάδες videos που κυκλοφορούν, θα ξεχώριζα τα παρακάτω διότι εξηγούν πολύ απλά το πώς ο Einstein συνέλαβε μέσα στο μυαλό του, με τα περίφημα νοητικά του πειράματα, τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας που κατόπιν τον οδήγησαν και στη διατύπωση της γενικής θεωρίας του.

Ειδική θεωρία της σχετικότητας (το ρολόι του Einstein)

Γενική θεωρία της σχετικότητας (βαρύτητα)

Μαΐου 3, 2017

Χωροχρόνος: Ένα ελαστικό σεντόνι!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 10:13 πμ
Ετικέτες:, , , ,

Απριλίου 29, 2017

Differences between ATLAS & CMS Cern Experiments

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 4:24 μμ
Ετικέτες:, , , ,

Απριλίου 27, 2017

Κοσμική ακτινοβολία, δίπλα σου!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 3:10 μμ
Ετικέτες:, , ,

Οι ανιχνευτές κοσμικής ακτινοβολίας είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση…

Όμως, στην παρακάτω δραστηριόητα,  οι μαθητές μπορούν να παρατηρήσουν διάφορες μορφές σωματιδίων!!!

Είχα την τύχη να το δω και από κοντά, σε επιμόρωση στην ESA!

Απριλίου 26, 2017

Ο νόμος του Rayleigh για παιδιά!!!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 4:37 μμ
Ετικέτες:, , ,

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε την ημέρα και κοκκινωπός κατά το ηλιοβασίλεμα; Στο Λύκειο το ήξερα μηχανικά…

Από τα δεκάδες πραγματικά αξιόλογα videos, αυτό είναι πολύ καλό για μαθητές.

Απριλίου 21, 2017

Εξερευνήστε τη διάθλαση του φωτός!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 12:53 μμ
Ετικέτες:, , , ,
Διάθλαση φωτός


Ιουνίου 18, 2016

Πάλι ο χρόνος!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 2:45 πμ
Ετικέτες:, , ,

Έτσι γίνεται πάντοτε με τον χρόνο.

Η ομορφιά του βρίσκεται στον τρόπο της διαδοχής των εποχών του.

Και δεν είναι δα και κάποια φοβερή διαπίστωση. Άλλη μια κοινότυπη και απλοϊκή σκέψη θα έλεγε κάποιος.

Παρατήρησε, όμως, τον εαυτό σου σε μια παρατεταμένη περίοδο ζέστης. Έχεις μπουχτίσει, έχεις σιχαθεί να ιδρώνεις. Ο Αύγουστος σε έχει εξαντλήσει και θα ήθελες να αισθανθείς ξανά το άρωμα από το βρεγμένο χώμα των τελών του Σεπτέμβρη που και αυτός το παρατράβηξε, λιγάκι!

Και λίγο αργότερα να νιώσεις τη ζεστή αγκαλιά της ζακέτας σου ή τη θαλπωρή της σόμπας, χαζεύοντας τη βροχή ή το χιόνι πίσω από το τζάμι. Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης.

Μα δεν περνά μήνας και αναζητάς ξανά λίγες παραπάνω αχτίδες από το φως της ημέρας που μεγαλώνει. Και οι μυρωδιές της πρώτης άνοιξης να σε συνεπαίρνουν, δημιουργώντας σου την προσδοκία της ελευθερίας σε έναν ανέμελο περίπατο. Τινάζεις από πάνω σου τη σκουριά, τη ραθυμία και την αρρωστημένη υγρασία του χειμώνα.

Ο Απρίλης και ο Μάης σού έχουν πάρει πλέον το μυαλό. Στιγμή δε στέκεσαι μέσα. Είσαι κι εσύ ένα από τα ενθουσιώδη χελιδόνια που ξεσηκώνουν την παλιά γειτονιά μέχρι το πορτοκαλί σούρουπο. Γίνεσαι πασχαλιά και ευωδιά ανθισμένης πορτοκαλιάς.

Και από  τον Ιούνιο δε απομένει τίποτε άλλο παρά να ενωθείς  με το μπλε του πελάγου και το άσπρο βότσαλο. Με την αλμύρα και το πεύκο. Να ταξιδεύεις σαν το απόηχο μιας νυχτερινής ροκ συναυλίας πέρα απ’ το λιμάνι και να καταλήξεις σε μια φλογισμένη, ερωτική αγκαλιά, εκεί που σκάει ήρεμα η νυχτερινή θαλάσσια αύρα της μυστικής σου παραλίας.

Ξυπνάς απ’ τ’ όνειρο της θερινής νυκτός για να βρεθείς μέσα στον τρύγο του παλαβιάρη Διόνυσου και με την ψυχή στο στόμα δραπετεύεις απ’ το αμπέλι για να πας γεμάτος έγνοιες στο σχολειό. Με μολύβι και βιβλίο και κλωνί βασιλικό.

Τέτοιος, λοιπόν, είναι ο χρόνος και σχετικός ο τρόπος με τον οποίο τον βιώνει ο καθένας. Πλαισιώνεται από τις 4 εποχές και το transision game τους, ώστε να μην πλήττεις! Μάλλον, φαίνεται να αρκούν. Τουλάχιστον δε μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά μπρος στην αδιάκοπη ροή του, παρά να κολυμπήσουμε μέσα στον χωροχρόνο, τον γεμάτο μικρές χαρές ή μικρές ευτυχίες, όπως λένε. Κάτι δεν είναι κι αυτό;

Κοινοτυπίες, όμως. Κοινοτυπίες!!!

Μαΐου 9, 2016

Συνάντηση με τον Σπαθάρη.

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία — @ 1:24 πμ
Ετικέτες:,

Αύγουστος του 2008 και ο Σπύρος με πηγαίνει στο σπίτι του Σπαθάρη, κοντά στη γειτονιά του, στο Μαρούσι. Μας δέχθηκε με χαρά στην πόρτα του σπιτιού του. Ο χρόνος έχει βαρύνει τα βήματά του. Όμως η διαύγεια του πνεύματός του ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Παρότι εκείνη την ημέρα είχε αρκετές υποχρεώσεις, μας μίλησε αρκετή ώρα. Μας έλυσε ένα σωρό απορίες, μας είπε ιστορίες διάφορες, μας κέρασε καφέ.

100_2321100_2322

Επιτέλους, ένα παιδικό όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Οι φωνή από τις κασέτες βρισκόταν με σάρκα και οστά μπροστά μας. Ένας αγνός παιδικός ήρωας μας μιλούσε και μας αφηγούταν. Μετά από λίγο φύγαμε, αφού του φιλήσαμε το χέρι, όπως ταιριάζει σε έναν γλυκύτατο παππούλη!!! Μας συνόδευσε έως έξω, παρόλο που το βάρος των γηρατειών τον εμποδίζει σημαντικά. Γυρίζω να κοιτάξω μια τελευταία φορά. Στέκεται ακόμη και μας αποχαιρετά στη πόρτα της ολοπράσινης και κατάφυτης αυλής του.

9 Μαΐου του 2009, φεύγει από τη ζωή, αφού τρεις ημέρες νωρίτερα παραπατά σε σκάλες και τραυματίζεται βαριά στο κεφάλι, προσπαθώντας να αγκαλιάσει τις φιγούρες του, να μην του πέσουν κάτω.

Θα φάααααμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε. Αβάντι, μαέστρο!

Επόμενη Σελίδα: »

© 2017 Χρήστος Παπανδρέου   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων