Ακροβατώντας

Ορθοδοξία και Ορθοπραξία : Μια Προσέγγιση στις αρχές και στις μεθόδους της Ποιμαντικής Θεολογίας

Αγαπητοί/ές μαθητές/τριες

Νοέ 201211

Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες,

Με τη χρήση της τεχνολογίας μάς δίνεται η ευχάριστη προοπτική να μελετήσουμε τα μαθήματα της Μελέτης της Αγίας Γραφής, Παλαιά Διαθήκη στην Πρώτη Γυμνασίου και Καινής Διαθήκης στη Β’ Γυμνασίου και της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην Γ’ Γυμνασίου με τρόπο σύγχρονο, δημιουργικό, διαδραστικό και επικοινωνιακό.

Σε μια εποχή που η επικοινωνία έχασε το πραγματικό της νόημα, το γεγονός της Πεντηκοστής, δηλαδή του ερχομού του Παναγίου Πνεύματος, του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, όπως πιστεύουμε ορθόδοξα, η χρήση του Διαδικτύου μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε με την πραγματική έννοια της «Κοινωνίας», της Συμμετοχής στο Έργο του Αγίου Πνεύματος, στην «μεταμόρφωσή» μας σε Θεανθρώπους δυνάμει και με τη χάρη του Χριστού μας. Η Κοινωνία αυτή, κοινωνία αγάπης, πίστεως, ενότητας και ποικιλίας, που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε ανθρώπινου προσώπου, κορυφώνεται στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, γιατί εκεί ουσιαστικά «μετέχουμε του Σώματος και του Αίματος του Ιησού Χριστού». Μια τέτοια Κοινωνία, όμως, είναι δυνατή μόνον όταν μελετούμε το λόγο του Θεού μέσα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής, όπως τα ερμήνευσαν οι Ορθόδοξοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Η Επικοινωνία δεν είναι πραγματική όταν δεν ακολουθούμε με πράξεις το λόγο του Θεού. Οι πράξεις αυτές όπως τις βίωσε η Εκκλησία μας στην Πορεία του Χρόνου που μας χαρίζει ο Θεός είναι το περιεχόμενο της Μελέτης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Με αντικειμενικότητα και με σεβασμό στην αλήθεια θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τα προβλήματα της Εκκλησίας μας, χθες και σήμερα, και να παρουσιάσουμε τις λύσεις που προτείνονται μέσα στους αιώνες με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Χωρίς τη συμμετοχή σας μαθητές και μαθήτριές μου, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Έτσι σας παρακαλώ να συμμετέχετε ενεργά και να προσθέτετε με τη δική σας γνώση και εμπειρία ζωή, χαρά, αισιοδοξία και ορθοπραξία. Με αυτές τις ευχές, χαιρετώ την προσπάθειά μας αυτή στον χώρο αυτό και προσεύχομαι να προσφέρει τις ωφέλειες που στόχευσε.

Μπορείτε εδώ να δείτε το σύνδεσμο του ψηφιακού σχολικού βιβλίου της τάξης μας (ένας για κάθε τάξη) :

Α’ Γυμνασίου : http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5229/21-0201-01_Thriskeutika_A-Gymnasiou_Vivlio-Mathiti/

Β’ Γυμνασίου : http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5230/21-0202-01_Thriskeutika_B-Gymnasiou_Vivlio-Mathiti/

Γ’ Γυμνασίου : http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5231/21-0203-01_Thriskeutika_G-Gymnasiou_Vivlio-Mathiti/

Η θεολόγος καθηγήτριά σας,

Πάνου Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Νοέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Δεκ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Πρόσφατα σχόλια

  Σκακιστική άσκηση

  Σαν σήμερα

  1. 14/06/: Διεθνής Ημέρα των Weblogger
   Η Μέρα που φέρνει μαζί τους Χρονικογράφους του Ιντερνετ (Weblogger), σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 14 Ιουνίου 1993.
   Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.
   Σχετικός Δικτυακός Τόπος: http://www.inweday.org/


  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων