Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

FOLLOWING THE LINE

 

Ετικέτες: , , , ,

Ρομπότ με αντίληψη του εαυτού του

Ρομπότ με αντίληψη του εαυτού του

 

 

Ρομπότ που έχουν αντίληψη του εαυτού τους συναντώνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην επιστημονική φαντασία. Ερευνητές του Columbia University in the City of New York έφεραν τη ρομποτική ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό, δημιουργώντας ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να μαθαίνει τι είναι ξεκινώντας από το μηδέν.

Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να φαντάζονται τους εαυτούς τους-να τοποθετούν τους εαυτούς τους σε μελλοντικά σενάρια, όπως πχ μια βόλτα στην παραλία μια καλοκαιρινή ημέρα. Επίσης, μπορούν να μαθαίνουν ενθυμούμενοι εμπειρίες του παρελθόντος, σκεπτόμενοι τι πήγε σωστά και τι πήγε λάθος. Ενώ οι άνθρωποι και τα ζώα αποκτούν και προσαρμόζουν την εικόνα του εαυτού τους με το πέρασμα του χρόνου, τα περισσότερα ρομπότ εξακολουθούν να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις που παρέχονται από ανθρώπους ή μέσω επίπονων διαδικασιών trial and error. Κοινώς, τα ρομπότ δεν έχουν μάθει να «κάνουν εικόνα» τους εαυτούς τους όπως οι άνθρωποι.

Ερευνητές του Columbia Engineering δημιούργησαν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να μαθαίνει τι ακριβώς είναι χωρίς να έχει πρότερη γνώση φυσικής, γεωμετρίας κ.α. Αρχικά δεν ξέρει εάν είναι πχ μια αράχνη, ένα φίδι ή ένα χέρι, καθώς δεν έχει στοιχεία για το σχήμα του. Μετά από μια περίοδο σύγχυσης και εντός διαστήματος μιας ημέρας εντατικών υπολογιστικών λειτουργιών, το ρομπότ αυτό δημιουργεί μια προσομοίωση του εαυτού του, την οποία χρησιμοποιεί εσωτερικά για να σκέφτεται και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις, να κάνει νέες δουλειές, να εντοπίζει και να επισκευάζει ζημιές στον εαυτό του κ.α.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Robotics. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα τα ρομπότ λειτουργούσαν με βάση σαφή μοντέλα τους που είχαν δημιουργηθεί από ανθρώπους. «Ωστόσο, αν θέλουμε τα ρομπότ να γίνουν ανεξάρτητα, να προσαρμόζονται γρήγορα σε σενάρια που δεν έχουν προβλέψει οι δημιουργοί τους, τότε είναι απαραίτητο να μάθουν να απεικονίζουν τους εαυτούς τους» λέει ο Χοντ Λίψον, καθηγητής μηχανολογίας-μηχανικής και διευθυντής του Creative Machines lab, όπου έγινε η σχετική έρευνα. Ο ίδιος εκτιμά πως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν ένα νέο «παράθυρο» στο αρχαίο ερώτημα της συνείδησης: «Φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και γνωσιακοί επιστήμονες ασχολούνται με τη φύση της αυτεπίγνωσης για χιλιετίες, αλλά έχουμε σημειώσει μικρή πρόοδο… Τα ρομπότ τώρα μας αναγκάζουν να “μεταφράσουμε” ασαφείς έννοιες σε αλγορίθμους και μηχανισμούς».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ο ίδιος και ο διδακτορικός φοιτητής Ρόμπερτ Κβιατκόβσκι, υπάρχουν ηθικά ζητήματα: «Η αυτεπίγνωση θα οδηγήσει σε πιο ανθεκτικά και προσαρμοστικά συστήματα, αλλά συνεπάγεται επίσης και κάποια απώλεια ελέγχου. Είναι μια ισχυρή τεχνολογία, αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με προσοχή».

 

Ετικέτες: , ,

Ψύξη χωρίς ενέργεια

Ψύξη χωρίς ενέργεια
Έναν νέο τρόπο για ψύξη/κλιματισμό εν μέσω ηλιόλουστων ημερών, μέσω της χρήσης φθηνών υλικών και χωρίς να απαιτείται ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ανέπτυξαν επιστήμονες του ΜΙΤ.

 

Σύμφωνα με το MIT News, το παθητικό αυτό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βοηθητικά, μαζί με άλλα συστήματα κλιματισμού, για τη συντήρηση τροφίμων και φαρμάκων σε θερμές, απομακρυσμένες περιοχές, είναι στην ουσία μια υψηλής τεχνολογίας εκδοχή του…παρασόλ (ομπρέλα ηλίου). Το σύστημα αυτό επιτρέπει την εκπομπή θερμότητας σε μέσο υπέρυθρο μέρος του φάσματος του φωτός, με αποτέλεσμα αυτή να περνά από την ατμόσφαιρα και να διοχετεύεται στο διάστημα, περνώντας μέσα από τα αέρια θερμοκηπίου. Για την αποτροπή της θέρμανσης κατά την ευθεία έκθεση σε φως του ήλιου, ένα μικρό μεταλλικό τμήμα που κρέμεται από πάνω απορροφά τις «ευθείες» ακτίνες του ήλιου.

Το σύστημα αυτό περιγράφεται στο Nature Communications, σε επιστημονικό άρθρο από τον ερευνητή Μπίκραμ Μπάτια, τον τελειόφοιτο Άρνι Λιρόι, την καθηγήτρια Μηχανολογίας-Μηχανικής Έβελιν Γουάνγκ, τον καθηγητή Φυσικής Μαρίν Σολγιάτσιτς και άλλους έξι στο ΜΙΤ.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να παρέχει ψύξη επιπέδου μέχρι και 20 βαθμών Κελσίου κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε περιοχές όπως η Βοστόνη. Ωστόσο, μέχρι τώρα στις δοκιμές τους έχουν πετύχει ψύξη μέχρι και έξι βαθμών Κελσίου. Για εφαρμογές που απαιτούν περαιτέρω ψύξη, ακόμα περισσότερη θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χρήσης συμβατικών, θερμοηλεκτρικών συστημάτων.

Στο παρελθόν και άλλοι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να σχεδιάσουν παθητικά συστήματα ψύξης, που εκπέμπουν θερμότητα σε αντίστοιχα μήκη κύματος. Ωστόσο, βασίζονταν σε πολύπλοκες μεθόδους, που είναι δαπανηρές και ακατάλληλες για ευρεία χρήση. Ο λόγος της πολυπλοκότητας είναι πως είναι σχεδιασμένα να ανακλούν όλα τα μήκη κύματος φωτός σχεδόν τέλεια, να εκπέμπουν θερμότητα μόνο στο μέσο υπέρυθρο φάσμα. Αυτό προϋποθέτει υλικά πολλαπλών στρώσεων, όπου το πάχος των στρωμάτων ελέγχεται με ακρίβεια νανομέτρου.

Ωστόσο, οι ερευνητές του ΜΙΤ διαπίστωσαν πως παρόμοια επιλεκτικότητα μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο μέσω μπλοκαρίσματος των ακτίνων του ήλιου που πέφτουν κατευθείαν πάνω με ένα λεπτό κομμάτι μετάλλου που είναι τοποθετημένο ακριβώς στη γωνία που καλύπτει την κίνηση του ήλιου στον ουρανό, χωρίς να απαιτείται ενεργητική παρακολούθηση. Από εκεί και πέρα, μια απλή σχετικά συσκευή, από συνδυασμό φθηνού πλαστικού, γυαλισμένου αλουμινίου, λευκής μπογιάς και μόνωσης, επιτρέπει την απαιτούμενη εκπομπή θερμότητας, υπό τη μορφή μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας. Όπως υπογραμμίζεται στο MIT News, απλά συστήματα τέτοιου τύπου χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Ωστόσο, χρησιμοποιούνταν μόνο τη νύχτα, καθώς την ημέρα η θέρμανση από τον ήλιο ήταν κατά πολύ ισχυρότερη.

Πάντως, οι ακτίνες του ήλιου ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή και μπλοκάρονται εύκολα, όπως ξέρουν όλοι, οπότε, μέσω της σκίασης της συσκευής, χάρη – πρακτικά – στη χρήση μιας ομπρέλας, συν την υποστήριξή της με μόνωση για προστασία από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, η ψύξη κατέστη πολύ πιο βιώσιμη.

«Είναι παραπλανητικά απλό» λέει η Γουάνγκ. «Έχοντας ξεχωριστά μια σκιά και έναν πομπό στην ατμόσφαιρα – δύο ξεχωριστά στοιχεία, που μπορούν να είναι πολύ χαμηλού κόστους – το σύστημα δε χρειάζεται κάποια ειδική δυνατότητα απορρόφησης και εκπομπής επιλεκτικά. Χρησιμοποιούμε επιλεκτικότητα γωνίας για να μπλοκάρουμε τον ήλιο απευθείας, καθώς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε τα μήκη κύματος που φέρουν θερμότητα στον ουρανό» αναφέρει.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1419443/psuksi-xoris-energeiahttp://news.mit.edu/2018/device-provides-cooling-without-power-1128

Ετικέτες: , , ,

Το ακριβώς αντίθετο της τεχνητής νοημοσύνης

Το ακριβώς αντίθετο της τεχνητής νοημοσύνης

Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε έχει πολλαπλάσιες υπολογιστικές δυνατότητες από όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν το 1969 για να στείλει η NASA το «Απόλλων 11» στο Σελήνη. Έκτοτε η τεχνολογική εξέλιξη επιταχύνθηκε ραγδαία. Η ηλεκτρονική και η πληροφορική αξιοποιήθηκαν στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας περιγράφηκε ως πληροφορική επανάσταση ή Τρίτη βιομηχανική επανάσταση.

Το 2011, ξεκινώντας από τη Γερμανία έννοια του Industry 4.0. έκανε την εμφάνισή της στα κοινωνικοοικονομικά σενάρια παγκοσμίως, και εν συνεχεία βαφτίσθηκε Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Τρίτη ή Τέταρτη, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επανάσταση.

Βιομηχανική επανάσταση, που όπως και οι προηγούμενες βασίζεται στην τεχνολογική επανάσταση, τώρα στις δυνατότητες να αξιοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία η ψηφιακή τεχνολογία, το ιντερνέτ, τα βιομηχανικά ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κόσμος της παραγωγής και ο κόσμος της εργασίας αλλάζουν ραγδαία, η ίδια η κοινωνία αλλάζει, για αυτούς που συμμετέχουν στην Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Για αυτούς που επωφελούνται από αυτήν και γι’ αυτούς που υφίστανται τις συνέπειές της. Η επιστημονική συζήτηση και η δημόσια συζήτηση ανθούν διεθνώς. Η συζήτηση για το μέλλον της εργασίας είναι μια όψη αυτής.

Κι εμείς, ως κοινωνία ως οικονομία, τι θέση και τι ρόλο έχουμε σε αυτήν τη διαδικασία; Ποια θέση πρέπει να υιοθετήσουμε μπροστά στις προκλήσεις που προκύπτουν και είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες; Κινδυνεύουμε από την Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, από τη νέα τεχνολογία, από τα ρομπότ, από την τεχνητή νοημοσύνη;

Η απάντηση, όχι στα λόγια αλλά στα έργα, πρέπει να είναι ότι δεν  κινδυνεύουμε από τη νέα τεχνολογία, κινδυνεύουμε από το να καθηλωθούμε στην παλαιά. Η απάντηση, και με λόγια και με έργα, πρέπει να είναι ότι δεν κινδυνεύουμε από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά από το ακριβώς αντίθετό της – τη συλλογική συνιστώσα την οποία «πληρώνουμε» χρόνια τώρα.

Η απάντηση, και με λόγια και με έργα, πρέπει να είναι ότι δεν κινδυνεύουμε από τα ρομπότ, κινδυνεύουμε από την έλλειψη ρομπότ στην παραγωγή. Τα ρομπότ είναι η επιτομή της νέας τεχνολογίας, της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης στα συστήματα αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρόκληση είναι πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της νέας τεχνολογίας και των ρομπότ για να επιτύχουμε μεγάλα κέρδη παραγωγικότητας και να κάνουμε τη νέα αγορά εργασίας όσο το δυνατόν πιο περιεκτική, συμπεριληπτική.

Η αυτοματοποίηση της παραγωγής επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια βιομηχανικά ρομπότ εγκατεστημένα παγκοσμίως: 85 μονάδες ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους ήταν το 2017 ο νέος μέσος όρος της παγκόσμιας πυκνότητας ρομπότ στις μεταποιητικές βιομηχανίες (2016: 74, 2015: 66 μονάδες). Η πρόβλεψη είναι ότι το 2021 θα είναι στη βιομηχανική παραγωγή σχεδόν διπλάσια (3,8 εκατομμύρια).

Ανά περιφέρειες, το 2017 η μέση πυκνότητα ρομπότ στην Ευρώπη είναι 106 μονάδες, στην Αμερική 91 και στην Ασία 75 μονάδες. Στην Ελλάδα είναι 17. Όταν στην Ισπανία είναι 107, στην Τσεχία είναι 119, στη Σλοβενία 144 (βλ. πίνακα για λοιπές συγκρίσεις). Αυτό είναι  σύμπτωμα της παραγωγικής συρρίκνωσης και παραγωγικής  καθήλωσης που υφίσταται η Ελλάδα.

Τα βιομηχανικά ρομπότ χρησιμοποιούνται κατά τα 2/3 στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών, οι οποίες είτε δεν έχουν, είτε έχουν ισχνή παρουσία στην ελληνική βιομηχανία. Χρησιμοποιούνται όμως με αυξανόμενο ρυθμό και στη βιομηχανία μετάλλου, τα ελαστικά και τα πλαστικά, τα τρόφιμα-ποτά, τη φαρμακοβιομηχανία, κοκ.

Η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα, που πρέπει να δυναμώσει και να επεκτείνει τη βιομηχανία της, μαζί και τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, είναι η παρακολούθηση της τεχνολογικής εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αυτοματισμού και των βιομηχανικών ρομπότ.

Είναι αυτό μία προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, για τη διεύρυνση του τομέα των διεθνώς εμπορευσίμων προστιθέμενης αξίας, ώστε να καταστεί δυνατή η διατήρηση της χώρας στη λέσχη των ανεπτυγμένων οικονομιών και στην ιεραρχία του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας.

Είναι μία προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών στην ελληνική αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, οι θέσεις εργασίας που έχουμε δεν κινδυνεύουν από την έλευση ρομπότ, αλλά από την έλλειψη επενδύσεων σε σύγχρονη και ανταγωνιστική παραγωγή που να συμπεριλαμβάνει και συστήματα αυτοματισμού, ψηφιοποίησης και βιομηχανικά ρομπότ.

Το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται και με τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, ως προϋπόθεση για την επίτευξη των αναγκαίων κερδών παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα φέρουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, την αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, που να ευνοεί τη μεταφορά πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, προς τον εμπορεύσιμο τομέα.

Η Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι μία επανάσταση στην οποία η ελληνική οικονομία πρέπει να συμμετάσχει, ενσυνείδητα και συστηματικά. Πέρα από τους θύλακες κλάδων και επιχειρήσεων που ήδη την παρακολουθούν. Αυτή η συμμετοχή είναι συνώνυμο του αναγκαίου παραγωγικού μετασχηματισμού. Δεν κινδυνεύουμε από την Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Δεν κινδυνεύουμε από τα ρομπότ. Δεν κινδυνεύουμε από την τεχνητή νοημοσύνη. Κινδυνεύουμε από το ακριβώς αντίθετό της.

Ετικέτες: , , , , ,

Ρομπότ «συζήτησε» με Βρετανούς βουλευτές για την τεχνητή νοημοσύνη

Ρομπότ «συζήτησε» με Βρετανούς βουλευτές για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι Βρετανοί βουλευτές υποδέχτηκαν το ρομπότ με χαμόγελα, αν και οι ερωτήσεις και απαντήσεις είχαν κανονιστεί από πριν. Ωστόσο, η βουλευτής Λούσι Άλαν σχολίασε σχετικά πως ο Pepper ήταν «καλύτερος από κάποιους από τους υπουργούς που έχουν περάσει από μπροστά μας».

Τον τίτλο του πρώτου ρομπότ που εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου κατέκτησε ο Pepper, που μίλησε σε βουλευτές σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει το BBC, το ρομπότ κανονικά «εδρεύει» στο Middlesex University, δουλεύοντας με φοιτητές και εμφανιζόμενο σε εκδηλώσεις.

Οι Βρετανοί βουλευτές υποδέχτηκαν το ρομπότ με χαμόγελα, αν και οι ερωτήσεις και απαντήσεις είχαν κανονιστεί από πριν. Ωστόσο, η βουλευτής Λούσι Άλαν σχολίασε σχετικά πως ο Pepper ήταν «καλύτερος από κάποιους από τους υπουργούς που έχουν περάσει από μπροστά μας».

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης της βρετανικής κυβέρνησης διερευνά την επίδραση που θα έχουν στον τομέα της παιδείας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική.

Αφού συστήθηκε, ο Pepper είπε στους βουλευτές πως «τα ρομπότ θα έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, αλλά πάντα θα χρειαζόμαστε τις “μαλακές” δεξιότητες που έχουν μόνο οι άνθρωποι, για να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία».

Ο Pepper χρησιμοποιείται από φοιτητές σε ένα εύρος project, που περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και σε ηλικιωμένους. Επίσης, παρίσταται σε εκδηλώσεις για επιστήμες, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά.

Ρομπότ τέτοιου τύπου βρίσκονται σε έναν αριθμό σχολείων και πανεπιστημίων ανά τη Βρετανία. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 12.000 λιρών, ενώ είναι σε θέση να αναγνωρίζει πρόσωπα και να κρατά οπτική επαφή.

Με την επιτροπή μίλησαν και άλλοι ειδικοί του χώρου, οι οποίοι τόνισαν πως το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει δραστικά για να ανταποκριθεί στα δεδομένα της τεχνολογικής προόδου. Ο Μπράιαν Χόλιντεϊ, της Siemens Digital Factory, είπε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ σχολείων και εταιρειών τεχνολογίας και πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουν έμφαση και στην «εφαρμοσμένη εκμάθηση» από τον χώρο της εργασίας. Επίσης, αμφισβήτησε τις μελέτες που υποστηρίζουν πως θα χαθούν θέσεις εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης ή της αύξησης της χρήσης μηχανών.

Η καθηγήτρια Ρόουζ Λούκιν, του University College London, είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αίθουσα, αναλαμβάνοντας βαρετές εργασίες όπως η συλλογή δεδομένων, ο σχεδιασμός μαθημάτων, οι αξιολογήσεις κ.ά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αν δεν το κάνουμε σωστά, περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε θα ανατεθούν σε μηχανές».

Ετικέτες: , , , ,

Γνωσιακές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, μύθοι και πραγματικότητα

Γνωσιακές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, μύθοι και πραγματικότητα

Τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει την ανθρώπινη εργασία; Μπορούν οι γνωσιακές τεχνολογίες να αποτελέσουν όχημα μετασχηματισμού και εξέλιξης για τις επιχειρήσεις; Θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, ή ακόμα καλύτερα, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν θετικά στα κέρδη μιας εταιρείας;    

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στις επιχειρήσεις σήμερα είναι οι γνωσιακές τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα, η ήδη διάσημη και σε εμάς στην Ελλάδα, τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία έρχεται τελικά για να μείνει (;). Για τις επιπτώσεις και τις συνέπειές της χρήσης της στο επιχειρηματικό περιβάλλον, γίνεται αναφορά σε όλο και περισσότερα άρθρα, αφιερώματα, δημοσιογραφικούς και μη προβληματισμούς. Άλλοτε οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ακριβείς, άλλοτε πρόκειται για υποκειμενικές κρίσεις, ή ακόμα και φόβους. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το μύθο; Στο SingularityU Greece Summit που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το διήμερο 19 – 20 Νοεμβρίου, η εισχώρηση της γνωσιακής τεχνολογίας στην επιχειρηματική και μη καθημερινότητά μας, είναι ένα θέμα που αναμένεται να έχει την τιμητική του. Η Deloitte, Platinum Partner του Summit στην Ελλάδα,  θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά διερεύνησε το ζήτημα, μιλώντας με περισσότερα από 250 στελέχη μεγάλων εταιρειών των Η.Π.Α., ανακαλύπτοντας 5 μύθους.   

1ος Μύθος

Σε ένα μεγάλο μέρος της σχετικής αρθρογραφίας, παρουσιάζεται η άποψη ότι η κύρια χρήση των γνωσιακών τεχνολογιών αφορά την αυτοματοποίηση της εργασίας που σήμερα κάνουν οι άνθρωποι. Σε ένα βαθμό το παραπάνω συμπέρασμα είναι αλήθεια, ωστόσο η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι τελικά υπάρχουν σημαντικές εφαρμογές που δεν θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), σε κάθε κλάδο τείνουν να κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: προϊόν, επεξεργασία και πρόβλεψη. Αυτό που ίσως και να μην περιμέναμε όμως είναι ότι καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την αυτοματοποίηση και κατ’ επέκταση την κατάργηση της ανθρώπινης εργασίας. 

Πώς να αγνοήσουμε άλλωστε τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, που τονίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική για την επιχείρηση τους, για πολύ περισσότερα πράγματα όμως από την αυτοματοποίηση της εργασίας, η οποία τελικά μάλλον αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του ρόλου των γνωσιακών τεχνολογιών στη ζωή τους.  

2ος Μύθος

Ο πρώτος μύθος συνδέεται στενά με τον δεύτερο, καθώς εάν η γνωσιακή τεχνολογία αυτοματοποιεί την ανθρώπινη εργασία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, τότε οι σχετικές εφαρμογές θα οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας. Μήπως όμως τελικά αυτό το συμπέρασμα αποτελεί τον 2ο μύθο;

Και για του λόγου το αληθές, η επιλογή “Μείωση του αριθμού του προσωπικού μέσω του αυτοματισμού” ήταν η λιγότερο δημοφιλής μεταξύ 9 εναλλακτικών απαντήσεων που έθεσε η Deloitte στους συμμετέχοντες, με το «φτωχό» 7% των ερωτηθέντων να το επιλέγει ως το «αγαπημένο» του πλεονέκτημα σε σχέση με την εφαρμογή της γνωσιακής τεχνολογίας και μόλις το 22% να το κατατάσσει στην «τιμητική» πρώτη τριάδα. 

3ος Μύθος

Μιλώντας για επιχειρήσεις βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της χρήσης των γνωσιακών τεχνολογιών στον… ισολογισμό τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte λοιπόν, παρατηρείται η αντίληψη ότι η υιοθέτηση AI εφαρμογών και λειτουργιών απέχει αρκετά ακόμα από το να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης, αν αυτή δεν είναι κάποιος γίγαντας του Silicon Valley.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι εν μέρη αληθής, καθώς οι εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης έχουν δυνατότητες που δεν είναι διαθέσιμες στις απλές εταιρείες «της διπλανής πόρτας». Από την άλλη ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό, με το 83% αυτών να τονίζει ότι οι εταιρείες τους έχουν ήδη επιτύχει είτε μέτρια (53%) είτε σημαντικά (30%) οικονομικά οφέλη, τονίζοντας παράλληλα οτι το κόστος των επενδύσεων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι στρονομικό.

4ος Μύθος

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια υπερεκτιμημένη τεχνολογία, η οποία τελικά μας απογοήτευσε». Ένα συμπέρασμα που σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, είναι μεν άκρως υποκειμενικό, αλλά κυκλοφορεί στην αγορά. Τι έχουν όμως να πουν τα στελέχη των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα; Πολλοί από τους συμμετέχοντες λοιπόν διαφωνούν με τη συγκεκριμένη άποψη, τονίζοντας πως υπάγονται στην κατηγορία αυτών που έχουν επενδύσει και εφαρμόσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχείρησή τους.   

Και πιο συγκεκριμένα, μόλις 9% πιστεύει ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι υπερεκτιμημένη, τη στιγμή που μεγαλύτερο ποσοστό (10%), τονίζει το άκρως αντίθετο, ότι δηλαδή οι εφαρμογές AI είναι υποτιμημένες από την αγορά.  

5ος Μύθος

Ο τελευταίος μύθος που μάλλον φαίνεται να γκρεμίζεται, σχετίζεται με την άποψη ότι η γνωσιακή τεχνολογία αφορά μόνο τη μετασχηματιστική αλλαγή. Αντίστοιχα, τα έργα που σχετίζονται με αυτή αντιμετωπίζονται ως ουτοπικά και συχνά αναφέρονται ως καταστροφικά για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, καθώς από τη στιγμή που ένα τέτοιο έργο δεν μετασχηματίζει την εταιρεία τότε δεν αξίζει και το ρίσκο της επένδυσης.  

Η αλήθεια είναι όμως ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό, καθώς σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων (47%) συμφωνεί ότι είναι ευκαιρία να προσπαθήσει κανείς να επιτύχει μια μεγάλης κλίμακας μετασχηματιστική αλλαγή χρησιμοποιώντας τις γνωσιακές τεχνολογίες.

Αλήθειες, μύθοι, ή πραγματικότητα λοιπόν; Περισσότερες απαντήσεις στο Singularity Greece Summit στις 19 – 20 Νοεμβρίου, με την Deloitte να δίνει ακόμα περισσότερες απαντήσεις σχετικά με προβληματισμούς που αφορούν τις επιχειρήσεις του μέλλοντος, ή μήπως τελικά του παρόντος;

Ετικέτες: , , , , , ,

Έφτασε η ώρα για ψηφιακούς πολέμους;

Έφτασε η ώρα για ψηφιακούς πολέμους;

 

 

Aπό το βιβλίο του AlecRoss, κορυφαίου ειδικού σε θέματα καινοτομίας παγκοσμίως, αντιγράφω ένα μέρος από αυτά που αναφέρει στο Κεφάλαιο για το πέρασμα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σ’ αυτήν του Ψηφιακού: «…Την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012, μια μυστηριώδης οργάνωση, με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση του Ιράν, επιτέθηκε κατά της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κό­σμο. Το όπλο που επέλεξε: ένας ιός υπολογιστή.

Στο πλαίσιο μιας επίθεσης που θα γινόταν γνωστή με τις ονομασίες Sharnoon και Disttrack, λέξεις που βρέθηκαν στον κώδικα του προγράμματος, οι χάκερ ανέπτυξαν έναν ιό τον οποίο εισήγα­γε μέσω συσκευής USB στο δίκτυο υπολογιστών της Saudi Aramco ένας κακόβουλος υπάλληλος της εταιρείας. Όπως ως ένα ξέσπασμα επιδημίας γρίπης, ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία από υπολογιστή σε υπολογιστή, περνώντας από τον «ασθενή μηδέν» σε μεγάλο τμήμα του τεράστιου εταιρικού δικτύου της SaudiAramco. Δεν επηρέασε μόνο τα κεντρικά γραφεία της SaudiAramco στη Σαουδική Αραβία, αλλά εξαπλώθηκε σε σταθμούς εργασίας σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας…».

Σκοπός του ιού και της επίθεσης Shamoom ήταν να καταστραφεί πλήρως η μνήμη του συστήματος υπολογιστών της SaudiAramco, ώστε η μεγάλη αυτή εταιρεία να σταματήσει για ένα διάστημα την παραγωγή ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και να τεθεί εκτός λειτουργίας το γεωτρύπανό της.

 Η SaudiAramco είναι υπεύθυνη για τo 90% περίπου των εσόδων του σαουδαραβικού Δημοσίου. Αν η κυβερνοεπίθεση είχε κάνει αρκετή ζημιά ώστε να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου, θα είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη σαουδαραβική οικονομία και θα είχε αυξήσει το κόστος στα πρατήρια βενζίνης των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο εξελίξεις που θα εξυπηρετούσαν τους στόχους του Ιράν. 

Η όλη ιρανικής εμπνεύσεως επιχείρηση… μερική επιτυχία είχε μόνον και η Σαουδική Αραβία ζημιώθηκε συνολικά με 20 δισ. δολάρια, μέρος των οποίων οφειλόταν στην πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Aramcο, μια χρηματιστηριακή αξία, πάντως, η οποία τότε αντιπροσώπευε πάνω από 2 τρισ. δολάρια! 

Από το παραπάνω συμβάν της Aramco έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια και στο διάστημα αυτό οι κυβερνoεπιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν, παράλληλα όμως γίνονται και θρασύτατες σ’ όλα τα επίπεδα. 

Είναι ξεκάθαρο έτσι ότι η μάχη στον κυβερνοχώρο αποτελεί χαρακτηριστική μορφή σύγκρουσης του 21ου αιώνα, οι δε κανόνες και νόμοι που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενους αιώνες απλώς δεν έχουν καμία ισχύ. 

Η οπλοποίηση του ψηφιακού κώδικα αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στον χώρο των πολεμικών επιχειρήσεων μετά την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, η δε ραγδαία άνοδός του έχει δημιουργήσει μια σφαίρα συγκρούσεων χωρίς ευρέως αποδεκτά πρότυπα και κανόνες. Κάποιες χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν κανόνες με τους οποίους θα συμμορφώνεται η παγκόσμια κοινότητα, όμως οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ενδιαφερόμενων μερών είναι τεράστιες και ελάχιστοι ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί έστω και κάποια περιορισμένη συμφωνία.

Όπως αναφέρει ο Alec Ross στο εντυπωσιακό βιβλίο του «Οι βιομηχανίες του μέλλοντος» (Εκδόσεις Ίκαρος) «Οι ψηφιακοί πόλεμοι του 21ου αιώνα είναι πλέον γεγονός με τεράστια σημασία. Διότι με  χαμηλό κόστος προκαλούν μεγάλες ζημιές».

Για να δημιουργηθεί ένα κυβερνοόπλο αρκούν ένας υπολογιστής, μία σύνδεση στο διαδίκτυο και κάποιες ικανότητες σύνταξης κώδικα. Η ανάπτυξη των κυβερνοόπλων είναι απίστευτα δύσκολο να εντοπιστεί. Και όπως παρατηρεί ο Τζιμ Γκόσλερ, ειδικός αναλυτής, εξαιτίας της μη υλικής φύσης της σύγκρουσης στον κυβερνοχώρο, στους αντιμαχόμενους συγκαταλέγεται πλέον και ο ιδιωτικός τομέας. Επειδή στο διαδίκτυο τα εθνικά σύνορα χάνουν ως έναν βαθμό το νόημά τους, λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να εμποδίσουν τους χάκερ να χτυπήσουν τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία. Όλο και περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις εξαπολύονται από χώρα κατά εταιρείας και από εταιρεία κατά χώρας.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο επειδή η δο­μή του διαδικτύου ανατρέπει την παραδοσιακή άποψη πως οι κυ­ρίαρχες χώρες και οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι προσδεδεμένες στη γεωγραφική θέση και την υλική τοπογραφία. Μια εταιρεία μπορεί να έχει την έδρα της σε μια χώρα αλλά να διαθέτει δίκτυα και διακομιστές σε κάποιαν άλλη. Αν αυτά τα δίκτυα και οι διακομιστές δεχτούν επίθεση, ποια χώρα είναι αρμόδια για να αντιδράσει, η χώρα όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας ή η χώρα όπου βρίσκονται οι διακομιστές; 

Αυτή η ασάφεια των διαχωριστικών γραμμών θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο τον κράτους και την ευθύνη του σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών και των εταιρειών του.

Φέρνει όμως στο προσκήνιο νέα δεδομένα γεωπολιτικών σχέσεων και διεθνών σχέσεων, τα οποία όμως για την ώρα έχουν μάλλον αφεθεί στην τύχη τους. Γιατί άραγε;

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σε 40 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μάλλον εκτοπίσει τον άνθρωπο

Σε 40 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μάλλον εκτοπίσει τον άνθρωπο

 

Σε σαράντα περίπου χρόνια οι δυνάμεις του ανθρώπου θα έχουν λιγοστέψει, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.  Μέχρι το 2060 υπάρχει πιθανότητα 50% η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τους ανθρώπους στα πάντα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ζήτησε τη γνώμη 352 κορυφαίων ειδικών σε αυτό το πεδίο της τεχνολογίας. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο έως το 2025, είναι 10%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Όμως, ήδη πολύ νωρίτερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επικρατήσει έναντι των ανθρώπων σε επί μέρους τομείς – και δεν θα πρόκειται μόνο για την αυτόνομη οδήγηση.

Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2024 οι «έξυπνες» μηχανές θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση των ξένων γλωσσών, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από ό,τι οι φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής, έως στο 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία μπεστ-σέλερ από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς.

Τελικά, μέσα στα επόμενα 122 χρόνια, δηλαδή έως το 2140, υπάρχει πιθανότητα 50% όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες και τα επαγγέλματα να έχουν αυτοματοποιηθεί. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο σε 20 χρόνια από τώρα, είναι 10%.

Αυτή είναι η πρόβλεψη των ειδικών πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κάτια Γκρέις.

Οι ειδικοί από την Ασία εμφανίζονται ακόμη πιο «βιαστικοί», εκτιμώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους σε 30 χρόνια, ενώ οι ειδικοί από τις ΗΠΑ μεταθέτουν αυτή την ημερομηνία 45 χρόνια πιο πίσω, δηλαδή μετά από 75 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κάπου στη μέση.

Οι υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη ήδη ξεπερνούν τους ανθρώπους σε διάφορα πεδία, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του συστήματος AlphaGo της Google DeepMind πάνω στον καλύτερο παίκτη στον κόσμο του αρχαίου και πολύ δύσκολου επιτραπέζιου παιγνιδιού Go. Όμως τέτοια συστήματα, ενώ είναι “σαΐνια” σε ένα πράγμα, είναι άχρηστα σε πολλά άλλα πράγματα, εκτός και προγραμματισθούν και «εκπαιδευθούν» κατάλληλα για κάποιο άλλο καθήκον.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πότε θα υπάρξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι για την τεχνητή νοημοσύνη να εμπλουτισθεί με την αναγκαία συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.

Στο ερώτημα πόσο θετική ή αρνητική θα είναι σε βάθος χρόνου η επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ειδικοί δίνουν μέση πιθανότητα 25% για «θετική» επίπτωση, 20% για «υπερβολικά θετική», 10% για «αρνητική» και μόνο 5% για «υπερβολικά αρνητική», δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να καταστρέψει ή να υποδουλώσει την ανθρωπότητα (ποσοστό που πάντως δεν είναι αμελητέο για να αδιαφορήσει κανείς).

Σε κάθε περίπτωση, οι 352 ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραστικά -ή και δραματικά- τη σύγχρονη καθημερινή ζωή σε κάθε τομέα, από την υγεία και τις μεταφορές έως την οικονομία και την άμυνα.

Γι’ αυτό, όπως τονίζουν, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις και να παρέμβουν έτσι ώστε το μέλλον να μη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό ερήμην τους. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει νέους νόμους και κανονισμούς, νέες δικλίδες ασφαλείας (π.χ. για τις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης), καθώς και μια νέα κοινωνική ευθύνη, μεταξύ άλλων για να μην εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη, καθώς τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα διεκδικούν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων.

Tόσο ο Musk όσο και ο Hawking αναφέρονται στο τι θα συμβεί αμέσως μετά τη στιγμή που οι επιστήμονες θα αναπτύξουν την πρώτη μηχανή με «ισχυρή» τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή εξίσου έξυπνη όσο και ο άνθρωπος. Αυτό το ορόσημο από τη δεκαετία του ’50 έχει ονομαστεί «τεχνολογική μοναδικότητα» (technological singularity), ενώ μία από τις καλύτερες περιγραφές του έχει δώσει ο Ray Kurzweil, αναλυτής, εφευρέτης και διευθυντής του τμήματος Μηχανικής της Google.

Οπως γράφει, π.χ., στο βιβλίο του «The Singularity Is Near» (2005), από εκείνη τη στιγμή η μηχανή θα αρχίσει να βελτιώνεται χωρίς καμία παρέμβαση, με συνέπεια η νοημοσύνη της να ξεπεράσει αυτήν ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πάντως, αν και ο Kurzweil εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν αλγόριθμοι ώστε τέτοιες μηχανές να έχουν και ηθικό κώδικα, δεν ανησυχεί ότι θα θελήσουν να υποδουλώσουν το είδος μας.
Πότε όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει την ανθρώπινη;

Ο διευθυντής της Google προβλέπει πως θα συμβεί το 2045, ενώ άλλοι επιστήμονες το αργότερο σε 60 χρόνια από σήμερα. Στο βιβλίο του «Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies» ο Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παραθέτει τα αποτελέσματα 4 δημοσκοπήσεων, στις οποίες 170 επιστήμονες ρωτήθηκαν πότε είναι πιθανό τα μηχανήματα να αποκτήσουν τόση ευφυΐα, ώστε να αναλάβουν σχεδόν όλα τα ανθρώπινα επαγγέλματα. Οι προβλέψεις άγγιξαν το 50% για το 2040 και εκτινάχθηκαν στο 90% για το 2075.

Το «ποτάμι» της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, αλλά είναι δυνατό να διοχετευθεί σε κατάλληλα και πιο ασφαλή «κανάλια».

 

 

 

 

Ετικέτες: , , ,

Τα 20 Κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα, 2016 (σε εκατ. ευρώ & τόνους)

eksag2020317

Επιστήμονες αποθήκευσαν φωτογραφίες σε DNA

Επιστήμονες αποθήκευσαν φωτογραφίες σε DNA

 

epistimones-apothikeusan-fotografies-se-dna

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και τη Microsoft έκαναν ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη ψηφιακών αποθηκευτικών μέσων που θα βασίζονται σε DNA και θα έχουν πολύ μικρότερες διαστάσεις από τους συμβατικούς δίσκους – αφού μία τέτοια μονάδα με μέγεθος όσο ένας «κύβος» ζάχαρης θα μπορεί να αποθηκεύσει όγκο δεδομένων για τον οποίο σήμερα θα χρειαζόταν μία υποδομή με έκταση όσο ένα σουπερμάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μία νέα τεχνική για την κωδικοποίηση και τη φύλαξη ψηφιακών εικόνων σε μικρές τεχνητές αλυσίδες DNA.

Όπως μάλιστα ανέφεραν σε παρουσίασή τους σε συνέδριο στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δοκιμές τους έδειξαν επίσης πως η τεχνική λειτουργεί με επιτυχία, αφού εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακτηθούν από το γενετικό υλικό.

Οι δοκιμές έγιναν με την κωδικοποίηση τεσσάρων φωτογραφιών σε ένα γενετικό «σκληρό δίσκο». Φωτογραφίες που μπορούσαν να ανασυνθέσουν διαβάζοντας τον «σκληρό δίσκο», αφού κατά τη διαδικασία δεν χανόταν ούτε ένα byte δεδομένων.

«Η φύση έχει δημιουργήσει το DNA, ένα μόριο που αποθηκεύει με φανταστική αποτελεσματικότητα όλες τις πληροφορίες των γονιδίων – αφού είναι εξαιρετικά συμπαγές και ανθεκτικό» αναφέρει ο Λουίς Κέζε, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και μέλος της ομάδας.

«Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι πως το προσαρμόζουμε στην αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων –εικόνων, βίντεο, κειμένων– για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια».

Χάρις στην τεράστια πυκνότητα αποθήκευσης δεδομένων, οι γενετικοί ψηφιακοί δίσκοι αναμένεται να «απαντήσουν» στην ολοένα μεγαλύτερη παραγωγή ψηφιακών πληροφοριών. Μία τάση που σημαίνει πως το 2020 το «ψηφιακό σύμπαν» θα έχει αγγίξει τα 44 τρισεκατομμύρια gigabyte.

Αν αυτός ο όγκος πληροφοριών αποθηκευόταν σε tablet, τα οποία στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο, τότε θα σχηματίζονταν έξι σωροί που θα εκτείνονται από τη Γη έως τη Σελήνη. Αντίθετα, μία μικρή σταγόνα γενετικού υλικού μπορεί να αποθηκεύσει έως και 10.000 gigabyte δεδομένων.

Ωστόσο, εκτός από την περιορισμένη χωρητικότητα, όλα τα σημερινά μέσα αποθήκευσης έχουν επίσης το μειονέκτημα πως έχουν «ζωή» που δεν ξεπερνά τις λίγες δεκαετίες. Αντίθετα, το DNA υπόσχεται ότι οι πληροφορίες θα είναι ανακτήσιμες ακόμη κι έπειτα από αρκετούς αιώνες.

Για να αναπτύξουν την τεχνική τους, οι ερευνητές επινόησαν σε πρώτη φάση μία καινοτόμα μέθοδο αποθήκευσης των ψηφιακών δεδομένων (των αλληλουχιών 0 και 1) στις τέσσερις μονάδες του DNA, δηλαδή σε νουκλεοτίδια που περιέχουν τις βάσεις αδενίνη, θυμίνη, κυτοσίνη ή γουανίνη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης ένα σύστημα «διευθυνσιοδότησης» ώστε, με τη «συρραφή» των νουκλεοτίδιων σε αλυσίδες, να κωδικοποιήσουν σε αυτές τη «διεύθυνση» στην οποία είναι αποθηκευμένη κάθε πληροφορία.

Έτσι, επιστρατεύοντας στη συνέχεια μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους μοριακούς βιολόγους, μπορούσαν κάθε φορά να εντοπίσουν τη «διεύθυνση» στην οποία βρίσκονταν τα δεδομένα που αναζητούταν, ώστε να τα «διαβάσουν» και να τα αποκωδικοποιήσουν.

Πάντως, αν και με τη συγκεκριμένη τεχνική φαίνεται να ξεπερνιέται ένα σημαντικό πρακτικό πρόβλημα για την ανάπτυξη γενετικών «σκληρών δίσκων», ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που παραμένει είναι το πολύ υψηλό κόστος που θα είχε η κωδικοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων σε DNA.

Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποθήκευση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις που οι αποθηκευμένες πληροφορίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει να «ζήσουν» για αιώνες.

Ετικέτες: , , , ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση