ΦΩΣ – ΟΠΤΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώνοντας την Ενότητα Φως (Φυσική Ε΄Δημοτικού) και αφού πραγματοποιήσαμε τα πειράματα που περιγράφονται στο βιβλίο… ( ενδεικτικά : ευθύγραμμη πορεία φωτός)

…στη συνέχεια δημιουργήσαμε οπτικές ψευδαισθήσεις:

Στο πείραμα αυτό μετατρέπουμε το ασπρόμαυρο σε έγχρωμο. Φτιάχνουμε ένα κυκλικό δίσκο με λευκό χαρτόνι και με μαύρο μαρκαδόρο βάφουμε όπως δείχνει η πρώτη φωτογραφία. Στη συνέχεια και αφού περάσαμε από το κέντρο του ένα μολύβι, το περιστρέψαμε ως σβούρα (φώτο 2). Την ώρα που περιστρέφεται ο δίσκος φαίνονται χρωματιστοί κύκλοι.

Στο δεύτερο πείραμά μας φτιάξαμε μια τρύπα…στην παλάμη:

Παίρνουμε ένα φύλλο χαρτιού (Α4) και το τυλίγουμε ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος. Με το δεξί μας μάτι κοιτάμε μόνο μέσα από τη μια άκρη του κυλίνδρου, ενώ  τοποθετούμε την αριστερή μας παλάμη δίπλα στον κύλινδρο και γυρισμένη προς το πρόσωπό μας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Θα φαίνεται σαν να κοιτάτε από μια τρύπα στην παλάμη του αριστερού σας χεριού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας συνδυάζει τις εικόνες που στέλνουν τα δύο μάτια. Το δεξί μας μάτι κοιτάζει μόνο την τρύπα του κυλίνδρου, ενώ το αριστερό μας κοιτάζει την παλάμη. Αποτέλεσμα: μια τρύπα στην παλάμη μας.

Κάναμε και άλλα τέτοια πειράματα, όπου ξεγελούσαμε την όρασή μας. Τα μάτια δεν αποκαλύπτουν πάντα την αλήθεια.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *