Φτιάχνοντας βρώσιμες ελιές

Όπως θα έχετε καταλάβει από το προηγούμενο άρθρο μας τον καιρό αυτό ασχολούμαστε στο νηπιαγωγείο μας με την ελιά και το λάδι. Στα πλαίσια αυτής της ενότητας λοιπόν φτιάξαμε διαφόρων ειδών βρώσιμες ελιές.

Σπαστές ελιές για παράδειγμα. Για να τις φτιάξουμε έπρεπε πρώτα να βρούμε ελιές πράσινες από τσουνάτη ελιά.Βγήκαμε λοιπόν στον διπλανό ελαιώνα και αρχίσαμε να ψάχνουμε για τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς. Για καλή μας τύχη περνούσε εκείνη ακριβώς την ώρα η κυρία Γιωργία η οποία μας έδειξε μια τέτοια ελιά.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜας εξήγησε μάλιστα πως πρέπει να προσέξουμε τις ελιές που θα μαζεύουμε να μην έχουν τσιμπήματα από δάκο .OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑρχίσαμε λοιπόν να μαζεύουμε ελιές από το δέντρο.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜόλις μαζέψαμε πολλές ελιές γυρίσαμε στο νηπιαγωγείο μας,  διαλέξαμε τις γερές από τις τσιμπημένες από το δάκο,OLYMPUS DIGITAL CAMERAκαι έπειτα πλύναμε τις γερές. Σ΄ αυτό το σημείο φυλάξαμε τις μισές ελιές γιατί θα τις κάναμε κολυμπάδες μια άλλη μέρα.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤις άλλες μισές τις μοιράσαμε σε πιατάκια . Ο καθένας μας πήρε από ένα πιατάκι με ελιές, ένα άδειο βάζο και μια μικρή πέτρα. Με την πετρούλα αυτή τσακίζαμε τις ελιές , πάνω σε παλιές εφημερίδες, και έπειτα τις βάζαμε στο βάζο μας.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜόλις γέμισε το βαζάκι μας το γεμίσαμε με νερό το οποίο και αλλάζαμε κάθε μέρα για περίπου 10 μέρες. Μετά τη 10η μέρα δοκιμάσαμε τις ελιές μας και είδαμε ότι είχαν ξεπικρίσει.  Πήγαμε τότε στο διπλανό από το νηπιαγωγείο μας περβόλι και κόψαμε λίγα λεμόνια . Βάλαμε όλες τις ελιές μας μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέσαμε αλάτι .OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη συνέχεια στύψαμε τα λεμόνια μαςOLYMPUS DIGITAL CAMERAκαι το χυμό τον βάλαμε κι αυτόν μέσα στις ελιές μας μαζί με λίγο νερό. Ανακατέψαμε τις ελιές μας τις βάλαμε ξανά στα βαζάκια τους και….έτοιμες για να τις φάμε…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την άλλη μέρα φτιάξαμε ελιές κολυμπάδες.  Σε μια λεκάνη βάλαμε νερό και τόσο αλάτι ώστε να μπορεί να επιπλέει ένα αυγό. Κάναμε πολλές δοκιμές μέχρι να το πετύχουμε αυτό.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη συνέχεια φυλάξαμε το αυγό. Σ΄ ένα μπουκάλι βάλαμε προσεχτικά τις ελιές τις πράσινες που είχαμε φυλάξειOLYMPUS DIGITAL CAMERAκαι προσθέσαμε και το αλατισμένο νερόOLYMPUS DIGITAL CAMERAΝα, έτοιμες οι ελιές μας που επειδή μοιάζουν σα να κολυμπάνε, τις λέμε κολυμπάδες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤις κλείσαμε πολύ καλά και θα τις ανοίξουμε σε τέσσερις περίπου μήνες.

Ένα άλλο είδος βρώσιμης ελιάς που φτιάξαμε είναι οι αλατσολιές. Είναι κι αυτές από τσουνάτη ελιά μόνο που τις έχουμε αφήσει κι έχουν ωριμάσει. Γιαυτό  και είναι μαύρες.

Φέραμε λοιπόν στο σχολείο μας τέτοιες μαύρες ελιές και η κυρία μας ένα μεγάλο μπολ στο οποίο στον πάτο του έκανε τρύπες και το έκανε να μοιάζει με σουρωτήρι (!)OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑφού πρώτα πλύναμε τις ελιές μας ,  αρχίσαμε να τις βάζουμε στρώσεις στρώσεις μέσα στο μπολ. Ανάμεσά τους βέβαια βάζαμε αλάτι χοντρό θαλασσινό που η κυρία μας είχε αγοράσει.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈτσι κάναμε μέχρι που τις βάλαμε όλες. Πήραμε τότε ένα πιατάκι γλάστρας το ντύσαμε με αλουμινόχαρτο του βάλαμε πετρούλες και πάνω σ΄ αυτές τοποθετήσαμε το μπολ-σουρωτήρι μας με τις ελιές και το αλάτι…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Τώρα πρέπει να προσέχουμε γιατί το πιατάκι θα γεμίζει με νερό που βγάζουν οι ελιές μας και θα πρέπει να το αδειάζουμε συχνά.

Τέλος φτιάξαμε και ελιές μαύρες καλαματιανές ξυδάτες.

Πως; Πανεύκολα… Φέραμε από τα σπίτια μας λίγες μαύρες  ελιές καλαματιανές, τις πλύναμε (όπως πάντα)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAκαι αρχίσαμε να τις τρυπάμε με μικρά πιρουνάκια γύρω γύρω (συνολικά τις τρυπήσαμε 4 φορές).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφού τις τρυπήσαμε όλεςOLYMPUS DIGITAL CAMERAτους προσθέσαμε νερό το οποίο και θ΄ αλλάζουμε κάθε μέρα μέχρι να ξεπικρίσουν. Μετά θα τις αλατίσουμε και θα τις βάλουμε στο ξύδι

 

Κατηγορίες: Ελιά: Θυγατέρα του ήλιου αγαπημένη και από το Θεό ευλογημένη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.