Με μεγάλη χαρά, σήμερα Τρίτη 4/2/2025 οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση “ Οικογένεια Νώε”, στην αίθουσα τέχνης του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης. Ήταν μια ημέρα γεμάτη μαγεία, διδάγματα και χαμόγελα!
Η Υπόθεση της Παράστασης
Η “Οικογένεια Νώε” της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου.
Ο Νώε, ένας διορατικός εφευρέτης μιας πρώιμης επιστημονικής εποχής, προβλέπει με τον καιροδείκτη του τον κατακλυσμό που έρχεται. Παρότι κανείς δεν τον πιστεύει, εκείνος οργανώνει τη διάσωση της οικογένειάς του – των δύο γιων του με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους – κατασκευάζοντας μια κιβωτό. Όταν το νερό φτάνει να σκεπάσει τα πάντα, ο Νώε και η οικογένειά του διασώζονται, σώζοντας ταυτόχρονα και πολλά ζευγάρια ζώων στο αμπάρι της κιβωτού. Και αυτό είναι απλά η αρχή μιας σειράς περιπετειών, συγκρούσεων, προσδοκιών και ματαιώσεων που θα ζήσουν έγκλειστοι μέσα στην κιβωτό.
Η αρχετυπική βιβλική ιστορία του κατακλυσμού μετατρέπεται από την επιδέξια πένα των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου σε μια ιστορία σύγχρονων ανθρώπων που μας μοιάζουν. Αυτό το υπέροχο έργο για όλη την οικογένεια γράφτηκε το 1996, σήμερα όμως γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Δύσκολα θα μπορούσε να συνειδητοποιήσει και να συναισθανθεί κανείς το μέγεθος της πίεσης, της απομόνωσης και της επικινδυνότητας που βίωσαν οι ήρωες του έργου, χωρίς την πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού εξαιτίας του κορονοϊού. Όλα όσα ζουν οι ήρωες – παιδιά, γονείς και παππούς – μέσα στην κιβωτό – αντικρουόμενα συναισθήματα, έντονη προσδοκία για ελεύθερη και χαρούμενη ζωή, γέννες και θανάτους – είναι ακριβώς το λυρικό, θεατρικό αποτύπωμα όλων όσων ζήσαμε ως κοινωνία πριν από πολύ λίγα χρόνια και τα καταφέραμε. Με απώλειες, αλλά τα καταφέραμε! Όπως τα καταφέρνουν και οι ήρωές!
Οι ηθοποιοί ζωντάνεψαν την ιστορία με ερμηνείες που μάγεψαν τα παιδιά, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν γεμάτα χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα.
Η Αντίδραση των Παιδιών
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την παράσταση! Χειροκροτούσαν και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Στη συνέχεια, με την επιστροφή μας στο σχολείο, αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας, τι μας άρεσε από την επίσκεψη μας στο θέατρο, σε ένα φύλλο χαρτί.