Συνεργάζομαι • παίζω • μαθαίνω •δημιουργώ με το αισθητηριακό παιχνίδι
Στα πλαίσια του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος ” Συνεργάζομαι , παίζω , μαθαίνω και δημιουργώ με το αισθητηριακό παιχνίδι” κσι με αφορμή την διατροφή και τιε δραστηριότητες όπου έγιναν πάνω στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, διαβάσαμε και το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη»
Με αφορμή το παραμύθι δημιουργούμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι: ΤΗΝ ΚΑΜΠΙΑ, η οποία αποτελείται από κουτιά, τα οποία μέσα κρύβουν διάφορα τρόφιμα, με σκοπό οι μαθητές να τα αναγνωρίσουν, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, χωρίς την όραση, στο αρχικό στάδιο. Οι μαθητές με την βοήθεια, της αφής, της όσφρησης και της γεύσης καλούνται να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα που κρύβονται στην κάμπια.
Αδελφοποιημένα Νηπιαγωγεία
Στον Βοτανόκηπο του κ. Γερωνυμάκη συναντηθήκαμε όλα τα αδελφοποιημένα νηπιαγωγεία για να παρουσιάσουμε και να κάνουμε τις δράσεις μας. Τα νηπιαγωγεία των Σφακίων, Ανώπολης, Βουβά, Πατσιανού και Σκαλωτής αδελφοποιήθηκαν, και παρουσίασαν μια σειρά από αισθητηριακά παιχνίδια με θέμα τη φύση.. Ο βοτανόκηπος του κυρίου Βαγγέλη ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για να μας φιλοξενήσει και να πραγμτοποιήσουμε δράσεις σε σταθμούς.
Συνεργάζομαι • παίζω • μαθαίνω •δημιουργώ με το αισθητηριακό παιχνίδι
Κεντρικός άξονας όλης της δράσης ήταν η φύση τα βότανα και ότι μπορεί να μας δώσει η γη, στοιχεία που τα παιδιά έρχονται σε επαφή, λόγω του τόπου. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν πληροφορίες σχετικές με τα βότανα, το φύτεμα και τη φροντίδα ενός φυτού. Στη δράση του Νηπιαγωγείου Βουβά φύτεψε ο κάθε μαθητής το δικό του βότανο, το πότισε και πήρε ένα πίνακα με πληροφορίες για να ξέρει πως να το ποτίζει κατά τη διάρκεια του έτους.
Στη συνέχεια, στη δράση του Νηπιαγωγείου της Ανώπολης ταξινόμησαν τα βότανα, κάναμε αντιστοίχιση στις καρτέλες με τα ονόματα τους και δημιούργησαν ένα φυτολόγιο που το πήραμε στο σχολείο !
Έπειτα στη δράση του Νηπιαγωγείου Σκαλωτής αντιστοίχισαν τα βότανα με τα αιθέρια έλαια, έλιωσαν κερί σόγιας και δημιούργησαν ένα κερί με άρωμα αιθέριου ελαίου πάνω σε ένα δίσκο από διάφορα φυτά και βότανα.
Τέλος, στη δράση του Νηπιαγωγείου μας, η κάμπια έκρυβε λεβάντα, πέτρες, πορτοκάλια, νερό και χώμα, όπου τα παιδιά με κλειστά μάτια καλούνταν να αναγνωρίσουν.
Ύστερα σε μια χάρτινη κάμπια ζωγράφιζαν τα στοιχεία που κρύβονταν μέσα και έβαζαν χαμόγελο ή λύπη στην κάμπια για την αξιολόγηση της δραστηριότητας.
Τα γλαστράκια, το φυτολόγιο, το κερί και οι κάμπιες δόθηκαν στα παιδιά ως αναμνηστικά της δράσης.
Τα λόγια, είναι λίγα για να περιγράψουμε τις μυρωδιές, τις εικόνες και τις στιγμές και τη χαρά μας!
Όλα τα Νηπιαγωγεία Σφακίων ενωμένα, μαζί σε μια δράση που μας κάνει ενεργούς ως πολίτες! Έφτασε η μέρα που περιμέναμε καιρό… πήραμε τον εξοπλισμό μας και συγκεντρωθήκαμε στην παιδική χαρά του Φραγκοκαστέλλου με σκοπό να φυτέψουμε στην Αγία Πελαγία..
* Φυτέψαμε, ποτίσαμε και οριοθετήσαμε 20 αλμυρίκια στην παραλία της Αγίας Πελαγίας με τη βοήθεια του αγαπημένου μας Βαγγέλη Γερωνυμάκη



*Γράψαμε μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος σε ταμπέλες από ανακυκλώσιμα υλικά που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά

*Συλλέξαμε υλικά από την παραλία για να δημιουργήσουμε μία γωνιά στην παιδική χαρά, εμπλουτίζοντας έτσι τον δημόσιο χώρο με παιχνίδια ανοιχτού τύπου που υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα και την αειφορία

*Δημιουργήσαμε flyers με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία μοιράσαμε στους περαστικούς την ώρα της εκδήλωσης

*Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι ισότιμα σε κύκλο, καταθέσαμε τις ιδέες μας προς τις δημοτικές αρχές, οραματιζόμενοι πώς θα θέλαμε να είναι η παιδική χαρά.
*Καταγράψαμε τις ιδέες μας με λέξεις και ζωγραφιές
Ας ανανεώσουμε το ραντεβού μας λοιπόν για τις 22/4/2026, την Παγκόσμια Ημέρα Γης, για να φυτέψουμε στην παιδική χαρά του Φραγκοκάστελου αυτή τη φορά και να εγκαινιάσουμε μία βρύση με καθαρό νερό για όλους και αυτόματο πότισμα για τα δέντρα που ελπίζουμε να γίνουν δάσος. Για τις ιδέες που ελπίζουμε να γίνουν βιώματα.
Για τα παιδιά μας που ελπίζουμε να γίνονται ενεργοί πολίτες του τόπου μας αύριο και μαζί τους να γινόμαστε και εμείς!