Λήξη σχολικού έτους

Μία υπέροχη και πολύ δημιουργική χρονιά έφτασε στο τέλος της…

Τα παιδιά  μας πήραν τους φακέλους τους με τον σπουδαίο θησαυρό του πρώτου τους σχολείου.

Ανάμεικτα συναισθήματα, μεγάλη συγκίνηση και πολλές ευχές στους μαθητές μας που θα συνεχίσουν το ταξίδι της γνώσης στο Δημοτικό Σχολείο.

Πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή μας γιορτή “Ταξίδι στην Ελλάδα”. Οι μικροί μας ηθοποιοί, μας ταξίδεψαν στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας τόσο με τα όμορφα λόγια τους, όσο και με τα υπέροχα χορευτικά τους σε μουσικές που γέμισαν την αυλή του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για όσα έχει προσφέρει στους μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα καθώς και όλους τους γονείς των μαθητών μας για την άψογη συνεργασία και επικοινωνία!

“ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”

 

Collage 2024 04 05 08 41 52

Collage 2024 04 24 09 28 12

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματική: Φροντίζω το Περιβάλλον (Οικολογία-Παγκόσμια & Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά)

Τίτλος: “Μες στο Μουσείο”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων (18/5) ξεκινήσαμε το τελευταίο εργαστήριο δεξιοτήτων αυτής της σχολικής χρονιάς. Με τη χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού ( πίνακες αναφοράς, εικόνες, φωτογραφίες από διάφορα είδη μουσείων, εκθέματα, εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο κ.α ) συζητήσαμε με τους μικρούς μαθητές τι είναι το μουσείο, αν έχουν επισκεφτεί κάποιο, τι εκθέματα είχε, πως φερόμαστε σε ένα μουσείο (κανόνες), διαφορετικά είδη μουσείων που γνωρίζουν κ.τ.λ.

Μάθαμε λοιπόν για τα διαφορετικά είδη μουσείων που υπάρχουν και για τα εκθέματα που έχουν (ανάλογα με το είδος τους).Χρησιμοποιήσαμε  τη διαδικτυακή πλατφόρμα Google Arts & Culture προς εξερεύνηση εικόνων και βίντεο με έργα τέχνης και πολιτιστικά αντικείμενα πολιτιστικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο.

Μιλήσαμε για τους κανόνες συμπεριφοράς όταν επισκεπτόμαστε ένα μουσείο.

Εστιάσαμε στο μουσείο της περιοχής μας και ενεργοποιήσαμε το ενδιαφέρον των παιδιών για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα”, τα εκθέματα και τον τρόπο που τα ανακαλύπτουμε και φυσικά μάθαμε τον μύθο της Αρέθουσας.

Αξιοποιήθηκε το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης και τα παιδιά έλαβαν προς μελέτη στο σπίτι το εκπαιδευτικό υλικό που αφορά το περιεχόμενο του μαθήματος. Ένα βίντεο για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας “Αρέθουσα” https://video.link/w/nru2c και ένα βίντεο που αφορά την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας με τίτλο “Από την ανασκαφή στο μουσείο” https://video.link/w/ftu2c. Στην τάξη παρατήρησαν και περιέγραψαν στους πίνακες αναφοράς τα εκθέματα που μπορεί να έχει ένα Αρχαιολογικό μουσείο , τα αγγεία, τα αγάλματα, τα κοσμήματα, τα νομίσματα κ.τλ. Επισημάναμε τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων αυτών και της ανακάλυψής τους, καθώς από αυτά αντλούμε πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων πριν πολλά χρόνια. Τα παιδιά εντόπισαν τις διαφορές στον τρόπο ζωής μας και την καθημερινότητά μας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην αρχαιολογική έρευνα και τα στάδιά της ( ανασκαφή, συντήρηση, καταγραφή, μουσειακή έκθεση), όπως την παρακολούθησαν τα παιδιά στο βίντεο. Συζητήσαμε για τις παρατηρήσεις τους, εξηγήσαμε και λύσαμε απορίες που είχαν προκύψει, ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν της δική τους αρχαιολογική έρευνα.

Τα παιδιά- αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τα αρχαιολογικά εργαλεία για να  ανακαλύψουν ευρήματα στην ανασκαφή. Έπειτα τα παιδιά-συντηρητές καθαρίζουν προσεκτικά τα κομμάτια και συναρμολογούν τα αγγεία. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού έγινε από τους αρχαιολόγους η καταγραφή των ευρημάτων. Στη συνέχεια τα παιδιά-μουσειολόγοι δημιούργησαν τη δική τους μουσειακή έκθεση χρησιμοποιώντας εικόνες αγγείων, αγαλμάτων, κοσμημάτων και νομισμάτων ομαδοποιώντας, ταξινομώντας τα εκθέματα. 

Ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις του εργαστηρίου

Collage 2023 06 14 16 26 28

Γιορτή της Μητέρας

giorti miteras odysseas elyths

Συζητήσαμε στην ολομέλεια για το σπουδαίο ρόλο που έχει η μητέρα στη ζωή μας. Είναι αυτή που μας έφερε στον κόσμο, αυτή που μας φροντίζει, μας αγκαλιάζει, μας, μας δίνει το χάδι της κι ένα γλυκό φιλί. Είναι αυτή που στέκεται πάντα δίπλα μας,  φάρος φωτεινός στο δρόμο μας, είναι μαζί μας στις χαρές και τις λύπες, είναι αυτή πού ακούει τους φόβους και τις ανησυχίες μας και τα γλυκά της λόγια απαλύνουν τον πόνο μας. Η Μητέρα είναι αυτή που μας αγαπάει δίχως όρους, χωρίς γιατί και αλλά, ότι κι αν γίνει…για ΠΑΝΤΑ!

Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες,  για τη δική τους σχέση με τη μαμά ( ποια είναι η αγαπημένη τους δραστηριότητα με τη μαμά, πως τους φωνάζει η μαμά-χαϊδευτικό, την πιο όμορφη ανάμνηση που έχουν ως τώρα με τη μαμά κ.α.).

Η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα, η αφοσίωση, η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία της Μητέρας δεν θα μπορούσε παρά να είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς. Διαβάσαμε ποιήματα και όμορφες ιστορίες, ακούσαμε υπέροχα τραγούδια,  συζητήσαμε με τους μικρούς μαθητές μας για το νόημά τους και τις εικόνες που δημιουργούν στη σκέψη τους. Τα παιδιά είδαν, παρατήρησαν και περιέγραψαν πίνακες σπουδαίων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μιας μητέρας με το παιδί της. Δημιούργησαν το πορτρέτο της δικής τους μαμάς, υπέροχες ζωγραφιές και κατασκευές εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για τη ΜΑΜΑ.

Καλέσαμε τις μανούλες  στην τάξη και σε μία υπέροχη και συγκινητική εκδήλωση τα παιδιά τους έδωσαν τα δωράκια τους, το βραβείο καλύτερης μαμάς και τους κέρασαν το γλυκό(κορμό) που φτιάξαμε στην τάξη με πολλή αγάπη! Φυσικά οι μανούλες που δεν κατάφεραν να είναι μαζί μας στο σχολείο μπήκαν στην παρέα μας διαδικτυακά…

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

 

Γιορτη μητερας

Collage 2024 01 17 10 12 51

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματική: Δημιουργώ & Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη & Πρωτοβουλία

Τίτλος: “Στη γειτονιά του Ήλιου”

Στο 3ο εργαστήριο τα παιδιά μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδευτικά βίντεο, πειράματα, βιβλία, παιχνίδια κ.α. έμαθαν για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Γνώρισαν το διάστημα και τον τρόπο που ταξιδεύει ο άνθρωπος σε αυτό. Έμαθαν για τους αστροναύτες, τον εξοπλισμό τους και την καθημερινότητά τους. Γνώρισαν τη Σελήνη, τα χαρακτηριστικά της και τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε σ’ αυτή.

Μιλήσαμε για τον ήλιο, το φως, τη θερμότητα, τα οφέλη του, τους κινδύνους και του τρόπους προστασίας από αυτόν. Συνεχίσαμε με τη Γη και την κίνησή της. Για να αντιληφθούν τα παιδιά την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον εαυτό της χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Google Earth ( πειραματίστηκαν με το ποντίκι, χρησιμοποίησαν εργαλεία πλοήγησης). Εντοπίσαμε και είδαμε τον οικισμό και το σχολείο μας.

  Τα παιδιά μέσα από πειραματισμό (υδρόγειος-φακός) κατανόησαν την εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Γνώρισαν τις 4 εποχές του χρόνου, αινίγματα, παροιμίες και μύθους. Εκφράστηκαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας υπέροχες κατασκευές.

Ενδεικτικές φωτογραφίες 

Collage 2023 06 14 01 27 55

 

 

 

Ήρθε το Πάσχα!

“Ανάσταση κι αγάπη λαμπερή,
κάθε καμπάνα χαρωπά σημαίνει
και ξημερώνει μέρα και φορεί
στολή μ’ αστέρια κ’ άνθια κεντημένη…
και μέσα στην καρδιά μου μυστικά
νιώθω να ξημερώνει μια ημέρα,
με κάλλη πλέον μαγικά,
απ’ όσα είναι στη γη και στον αιθέρα.”
Κωστής Παλαμάς, “Ανάσταση”

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το Εβραϊκό «Πεσάχ» που σημαίνει «πέρασμα», εννοώντας το πέρασμα των Εβραίων από την Ερυθρά Θάλασσα – την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους-  στην ελευθερία προς τη γη της επαγγελίας.

Για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή. Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας (κάλαντα του Λαζάρου, τα Λαζαράκια).

Μάθαμε τι συνέβη τη Μεγάλη Εβδομάδα- την Εβδομάδα των Παθών και για τη ζωή του Χριστού ως τη Στάυρωση και την Ανάστασή του.
Διαβάσαμε υπέροχα παραμύθια και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο. Τα παιδιά μας ζωγράφισαν και έκαναν τις πασχαλινές χειροτεχνίες τους.
Collage 2024 01 09 11 17 51

Της Άνοιξης…

Καλώς όρισες Άνοιξη!

Η φύση ξυπνάει και μεταμορφώνεται σε έναν υπέροχο, πολύχρωμο καμβά! Ανθίζουν τα λουλούδια και τα άνθη των δέντρων, ζωηρά χρώματα και τοπία καταπράσινα δημιουργούν έντονες εικόνες…

“Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”

Οδυσσέας Ελύτης

Υποδεχτήκαμε την Άνοιξη… Τον Μάρτη με τα χελιδονίσματα και το έθιμο της χελιδόνας, τον Απρίλη με τα ψέματά του και την Παγκόσμια   Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), τον Μάη  των λουλουδιών!

Μιλήσαμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας και στη φύση. Μάθαμε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της, τι κάνουν τα ζώα αυτή την εποχή και  οι μαθητές μας περιέγραψαν τι τους αρέσει περισσότερο στην άνοιξη.

Γνωρίσαμε την άνοιξη μέσα από τα μάτια των ζωγράφων, τον λόγο των ποιητών και συγγραφέων, μέσα από τη μουσική…

 

Ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις μας

Collage 2023 11 23 09 12 11

Collage 2024 01 29 09 41 50

 

 

25η Μαρτίου…

Ημέρα εορτασμού της  έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων το 1821. Οι Έλληνες με το θάρρος, τη γενναιότητά τους, την αυταπάρνηση και τις θυσίες τους αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ.

Μιλήσαμε για τη διπλή σημασία της μέρας αυτής. Με τα παιδιά μας προσεγγίσαμε τα ιστορικά γεγονότα και γνωρίσαμε τους ήρωες της επανάστασης, μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, κατάλληλο εποπτικό υλικό, την ποίηση, τη μουσική και το χορό. Διαβάσαμε παραμύθια ( όπως τα Ελληνάκια, της Ευγενίας Φακίνου), είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για τα δεινά του πολέμου και την ειρήνη, τα παιδιά μας εκφράστηκαν καλλιτεχνικά ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας επετειακές κατασκευές.

Στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε τη γιορτή μας στο χώρο του νηπιαγωγείου, όπου τα παιδιά μας απήγγειλαν τα ποιήματά τους, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ανήμερα της επετείου, τα παιδιά μας παρέλασαν, είπαν τα ποιήματά τους και κατέθεσαν στεφάνι προς τιμή της μνήμης των ηρώων της επανάστασης του 1821.

Collage 2023 11 15 12 20 27