Να γνωρίσουν την κίνηση της γης ,την εναλλαγή μέρας -νύχτας
Να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακού εγγραμματισμού
Να συνδεθούν με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία
Να εξοικειωθούν με την ρομποτική και τον προγραμματισμό
Να εκφράζουν προφορικά και μη τις προβλέψεις τους, τις εκτιμήσεις τους ,τα συμπεράσματα τους.
Διάρκεια :περίπου 7 εβδομάδες( 5 έως και 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα )
Περίοδος υλοποίησης: Φεβρουάριος -Μάρτιος
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Μαρία Καπέλα
Ήδη ασχοληθήκαμε με τον πλανήτη Γη στο δεύτερο εργαστήριο δραστηριοτήτων. Τότε, επικεντρωθήκαμε στη δομή του εσωτερικού της γης και στην κίνηση των τεκτονικών πλακών. Τώρα, αφόρμηση των δραστηριοτήτων μας είναι ο φωτισμός της υδρογείου από διάφορες πλευρές και το ξεκίνημα του προβληματισμού εάν φωτίζεται και από ποιόν και το πίσω μέρος της γης. Πειραματιζόμαστε και συζητάμε στην ολομέλεια για το τί ισχύει. Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας θα ξεκαθαρίσει ένα εκπαιδευτικό βίντεο που αναλύει την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας και ακολουθούν παιχνίδια που ενισχύουν την γνώση στο wordwall.Τα νήπια ζωγραφίζουν τις δραστηριότητες της ημέρας και της νύχτας.
Στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων γίνεται λόγος για τις κινήσεις της σελήνης στον ουρανό και του ήλιου και κάνουμε την ανάλογη κατασκευή:
Μετά απολαμβάνουμε το παραμύθι του φεγγαροσκεπαστή.
Στο 3ο εργαστήρι συνεχίζουμε το ταξίδι στη γειτονιά του ήλιου και μαθαίνουμε περισσότερα με το ηλιακό μας σύστημα και με το αγαπημένο πλέον τους τραγουδάκι:
Ετοιμάζουμε πλανητο-κορώνες και τα νήπια σαν πλανήτες παίρνουν τη σωστή θέση κοντά στον ήλιο:
Στο 4ο εργαστήρι δημιουργούμε ένα επιδαπέδιο μεγάλο ηλιακό σύστημα και τοποθετούμε τους πλανήτες στη σειρά με τα ονόματα τους και την αριθμητική τους θέση:
Αυτό το κάνουμε και σαν ατομική κατασκευή:
Στο 5ο εργαστήρι ζωγραφίζουμε πλανήτες σε μπάλες από φελιζολ:
και δημιουργούμε το ηλιακό μας σύστημα σαν κατασκευή:
…..και συνεχίζουμε το ταξίδι στη γειτονιά του ήλιου. Πλέον τα παιδιά είναι σε θέση να απαντήσουν και να ζωγραφίσουν τα αινίγματα που αφορούν τους πλανήτες……..
………καθώς και να παίξουν παιχνίδια στο wordwall.Το πρόβλημα που τέθηκε στην ολομέλεια ήταν πως θα δίναμε εντολές σε ένα ρομπότ που θα το στέλναμε στο διάστημα εκεί τα παιδιά αναγκάστηκαν να αναλύσουν όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Ένα παιδί γίνεται ρομπότ και οι άλλοι το κινούν λεκτικά!
Στο 6ο εργαστήριο ήρθε το ρομποτάκι το bee bot στο νηπιαγωγείο μας οπότε είχαμε τη δυνατότητα να το προγραμματίσουμε κανονικά. Πρώτα, προγραμμάτισε κάθε παιδί το φίλο του κάνοντας συγκεκριμένες χειρονομίες. Το ρομπότ φίλος καταλάβαινε και έκανε ανάλογες κινήσεις:
Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη πίστα που είχε στηθεί στον εξωτερικό χώρο του νηπιαγωγείου το ένα νήπιο έδειχνε κατευθύνσεις και το άλλο εκτελούσε ανάλογες κινήσεις:
Επιπλέον, το ένα νήπιο κράταγε μια κούκλα και κοίταζε μια διαδρομή και έπρεπε να εκτελέσει τη συγκεκριμένη διαδρομή:
Μετά από τα παιχνίδια αυτά που έγιναν με το σώμα και με αντικείμενα και ήταν απολαυστικά και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, τα παιδιά θέλησαν να βάλουν το bee bot να κάνει διαδρομές. Ετοίμασαν διαδρόμους με μαρκαδόρους και lego, πειραματίστηκαν και κατάφεραν να προγραμματίσουν το bee bot :
Στο 7ο εργαστήριο τα παιδιά, βάσει οδηγιών, προγραμμάτισαν το bee bot να κάνει συγκεκριμένες διαδρομές στους πλανήτες στις δύο πίστες που διαμορφώθηκαν. Κατάλαβαν πως έπρεπε να δίνουν τις εντολές με μια σειρά πειραματίστηκαν, υπολόγισαν, διόρθωσαν τυχόν λάθος κινήσεις, διασκέδασαν…
Τέλος, θέλησαν να κάνουν σαν αστροναύτες ένα ταξίδι στη γειτονιά του ήλιου με τη φαντασία τους και τις ζωγραφιές τους. Ζωγράφισαν το δικό τους πύραυλο παιχνίδι που απογειώνανε με το φύσημα τους:
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Μητρόπολης και εκλεκτή συνάδελφο κα Ελένη Μορέλλα για την ευγενική παραχώρηση του bee bot προκειμένου να διεξαχθεί το συγκεκριμένο εργαστήριο δεξιοτήτων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή