ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
DSCN4963

Το καλοκαίρι έφτασε !

Ετοιμάστηκαν οι φάκελοι των παιδιών με περιεχόμενο όσα μας απασχόλησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά!

 

DSCN4955

DSCN4960

Να οι καλοκαιρινές μας κάρτες!

DSCN4968 1

 

DSCN4972 1

Αποτελεί παράδοση πλέον η δημιουργία καλοκαιρινής χαρτοσακούλας από τα παιδιά!

DSCN4962

 

DSCN4766

Δράσεις ενεργούς πολιτειότητας στο νηπιαγωγείο!

Στα πλαίσια των δράσεων ενεργούς πολιτειότητας του νηπιαγωγείου μας αποφασίστηκε και με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου να αναλάβουμε συνεργατικά το σύνολο των παιδιών της τάξης  τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του νηπιαγωγείου. Αποφασίστηκε στην ολομέλεια της τάξης να διοργανώσουμε τη δική μας  δράση. Να  γίνουμε μικροί περιβαλλοντικοί ήρωες! DSCN4923

DSCN4927

DSCN4932

DSCN4947

Κάνοντας την ανακύκλωση πράξη ετοιμάσαμε έναν ακόμη κάδο και τον τοποθετήσαμε στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου για να συγκεντρώνουμε άμεσα τα σκουπίδια!

DSCN4977 1

Σε σύμπραξη και με την δανειστική βιβλιοθήκη της τοπικής κοινότητας αποφασίστηκε να συνεχιστούν την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ανάλογες δράσεις.Το απόγευμα της τρέχουσας ημέρας η υπεύθυνη της παιδικής βιβλιοθήκης κυρία Ντίνα Βλαχούτα προέβη στις παρακάτω δραστηριότητες: που τιτλοφορούνται “Αν ήμουν δέντρο! ”

Στα πλαίσια των δράσεων ζητήθηκε από τα παιδιά να περιγράψουν το αγαπημένο τους δέντρο, τονίστηκε η σημασία του δέντρου για τα πλάσματα γύρω του, και  εντοπίστηκαν τυχόν ομοιότητες με το ανθρώπινο σώμα.Διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου “Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου”, και έγινε κατανοητό πως τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν παρόμοιες ανάγκες και λειτουργίες με τον άνθρωπο.Οπότε προκύπτει η ανάγκη και υποχρέωση για την φροντίδα και προστασία όλων των έμβιων όντων του περιβάλλοντος.

IMG c1976650673ac6d61937b16411aeab26 V 1

Οι παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζουν το υλικό  που  προέκυψε από την υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων στην παιδική δανειστική βιβλιοθήκη Παλαιοκκλησίου! Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ντίνα Βλαχούτα για την άριστη συνεργασία!

IMG ff5323ac94ee4bdad0de1f73558bc10f V

IMG 007d3eb79ea7fbf66c3f9e76f903b738 V

 

diamorfosh per.choroy 1

Αισθητική αναβάθμιση του νηπιαγωγείου!

Από τον Απρίλιο του 2025 και μετέπειτα μια όμορφη τοιχογραφία κοσμεί την είσοδο του νηπιαγωγείου και έχει αναβαθμίσει αισθητικά όλη την όψη του, επιδαπέδια παχνίδια κάνουν πιο ευχάριστο και δημιουργικό τον χρόνο του διαλλείματος για τα παιδιά!

diamorfosh per.choroy

 

aisthhtikh anabathmish

paichn.dapedoy

paichn.dap.2

DSCN4864

Με το καράβι μας κάνουμε τα καλοκαιρινά μας ταξίδια!

DSCN4864 kalokairines kat

deigma th

Η θάλασσα και τα πλάσματα της!

Ψαρό -παιχνιδό-κατασκευές !

psarokataskeyes

Θαλασσό-δημιουργίες!

psaria kai zoa ths thalassas

 

deigma th

 

Έντομα και εντομομαχίες!

Άνοιξη !  ασχοληθήκαμε με τα έντομα

DSCN4790

και προβήκαμε σε αγώνες δρόμου με τα έντομα που φτιάξαμε!

DSCN4781

DSCN4770

 

DSCN4734

Γιορτή της μητέρας! Μητέρα: η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας. ~ Kahlil Gibran

Σύμφωνα με μια Εβραϊκή παροιμία ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού, οπότε δημιούργησε τις μητέρες.Στην Ελλάδα η γιορτή  της μητέρας και της μητρότητας γενικότερα, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.Στο νηπιαγωγείο  γιορτάσαμε την γιορτή της μητέρας και επειδή γιόρταζαν οι μανούλες,  φιλοτεχνήσαμε ευχετήριες κάρτες.

DSCN4734

Επειδή όμως  κάθε γιορτή θέλει το δώρο της.Τα δωράκια  μας για τις μανούλες ήταν όμορφα χειροποίητα  λουλούδια από πηλό για να τοποθετεί τα κοσμήματα της κάθε μαμά.

DSCN4757

Τα πρωτομαγιατικά στεφάνια μας !

DSCN4680

ai generated 8775370 1280

4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

ai generated 8775370 1280

4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματικός άξονας: Φροντίζω το περιβάλλον, Οικολογία

Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά

Υπόθεμα: Οικολογία Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά

Τίτλος: « Τα φυτά του τόπου μου

sapling 154734 1280

 

Στην πρώτη συνάντηση στην ολομέλεια καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών γύρω από τα φυτά και προχωρήσαμε στην καταγραφή όσων θέλαμε να διερευνήσουμε περισσότερο γύρω από το θέμα αυτό! Προκειμένου να γίνει βιωματική η μάθηση και με διερευνητικό τρόπο χρειαζόταν να δημιουργήσουμε το δικό μας “φυτώριο”για τον σκοπό αυτό ανακυκλώσαμε, επαναχρησιμοποιήσαμε κάποια αντικείμενα. Οι άδειοι κουβάδες των χρωμάτων από το περσινό  βάψιμο του σχολείου έγιναν πολύχρωμες γλάστρες με την βοήθεια των παιδιών.

BAFOYME 2

BAFOYME 1

Στην δεύτερη συνάντηση μας ,”επί τω έργω” έγινε η σπορά και η φύτευση των μικρών φυτών και βολβών.Τα χάρτινα καφάσια από super market έγιναν κατόπιν στεγανοποίησης με γαιόπανο αυτοσχέδιες ζαρντινιέρες για την σπορά αρωματικών φυτών.

SPORA 1 SPORA 4

SPORAS SYNECHEIA 1 SPORAS SYNECHEIA 2 SPORAS SYNECHEIA 3

Συγκεκριμένα,στις μεγάλες γάστρες αφού φυτεύτηκαν μικρά φυτά και βολβοί τέθηκαν υπό την επίβλεψη και φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους κατά το χρονικό διάστημα των πασχαλινών διακοπών και έτι περισσότερο. Με αυτόν τον ιδιαίτερο και ιδιόμορφο τρόπο επιμερίστηκε η ευθύνη και δημιουργήθηκε ένας “εναλλακτικός μικρός κήπος” από το σύνολο των παιδιών με σκοπό να  καλύψει τους προσδοκώμενους παιδαγωγικούς στόχους.

Εδώ έγινε φύτευση σε επόμενο χρόνο!

sperno mikra fyta DSCN4703

Στην τρίτη μας συνάντηση έγινε λόγος για το “τί χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν” καθώς και “ποιά είναι τα μέρη του φυτού” αφού έγιναν δράσεις με ποικίλο εποπτικό υλικό, δημιουργήθηκε το παρακάτω πάζλ και η ακόλουθη κατασκευή:

ftiachno to pazl toy fytoy

ti chreiaz ta fyta gia na megalosoyn

DSCN4687

Στην τρίτη μας συνάντηση ζητήθηκε από τα παιδιά να διερευνήσουν και να ζωγραφίσουν να καταμετρήσουν τα φυτά που βρίσκονταν στο περιμετρικό χώρο του σχολείου

zografizo ta fyta ston gyro choro toy nhp

και να διερευνήσουν τα διαφορετικά είδη φυτών  που βρισκόντουσαν στο χώρο του σπιτιού τους και να τα καταγράψουν επίσης με ζωγραφική αναπαράσταση ( η αριθμητική καταγραφή προέκυψε μετά κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δεξιοτήτων).

ereyna sto spiti

ereyna s 2

Από τα παιδιά ζητήθηκε να βρουν με την συνδρομή των γονιών τους ,να ζωγραφίσουν και να φέρουν στο νηπιαγωγείο κάποια από τα μυρωδικά ή βότανα που έχουν στα σπίτια τους.

ereyna sto spiti 1

ereyna 1 s

Έγινε έρευνα στον υπολογιστή με την βοήθεια των παιδιών  αντλήθηκαν πληροφορίες γύρω από τα αρωματικά φυτά και τα βότανα και μάθαμε και κάποιους αρχαίους Ελληνικούς  μύθους  και ιστορίες για κάποια από τα φυτά αυτά.

Στην επόμενη συνάντηση στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων είχαμε πληθώρα αρωματικών φυτών στον χώρο του νηπιαγωγείου! Τα είδαμε τα αγγίξαμε,τα μυρίσαμε και αφού γράψαμε τα ονόματα τους συνθέσαμε έναν “ζωντανό αρωματικό πίνακα αναφοράς” ένα πίνακα φυτολόγιο και κάναμε αντιστοιχίσεις!

myrizo kai anagnorizo

 

afisa

 antistoichish grafh

 

Στην πέμπτη συνάντηση μας παίξαμε  το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Βοτανομελισσοπαιχνιδίσματα» τα παιδιά χρειαζόταν να βρουν τα αινίγματα που αφορούσαν κάποια από τα αρωματικά φυτά για τα οποία μιλήσαμε και ήταν ένα παιγνιώδης και διασκεδαστικός τρόπος να αξιολογήσουμε γνώσεις που τυχόν αποκτήθηκαν νικητής αυτός έβρισκε τα αινίγματα και συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό καρτών! Από ότι διαφάνηκε βγήγαμε όλοι νικητές!

!DSCN4763

DSCN4764 2

Επιπλέον,  καλέσαμε την bee bot την μελισσούλα που την έστειλε το κάθε παιδί στο/στα αγαπημένα αρωματικά φυτά!

h meli phg sto ar 2

h mel.phgainei sto ag.arom

Στην έκτη μας συνάντηση συγκεντρώσαμε το σύνολο των φυτών μας που με περισσή φροντίδα αναπτύξαμε. Διαμορφώσαμε στην αυλή του σχολείου συνολικά έναν μικρό κήπο αποτελούμενο από λαχανικά στις γλάστρες!

Τα λαχανικά μας το μαρούλια και τα κρεμμυδάκια που φυτέψαμε ήταν έτοιμα για κατανάλωση ενώ η πατάτα που σπείραμε χρειάζεται τη φροντίδα μας ακόμη και μένει να ανακαλύψουμε τους καρπούς που θα δώσει εκεί γύρω στα μέσα Ιουνίου και αργότερα.Φροντίσαμε όμως και λουλουδάκια αγαπημένα φυτά που ομορφαίνουν τον κόσμο! Ενώ τα αγαπημένα μας σποράκια αναπτύχθηκαν και μας δόθηκε  για ακόμα μια φορά η δυνατότητα  να κάνουμε αντιστοιχίσεις!

fyta se glastres kai loyloydia

ta aromatika fyta

antistoichizo 2

 

antistoichizo 1

Μετρήσαμε όμως  και με διαφορετικές μονάδες μέτρησης με τα αγαπημένα lego, το ύψος των φυτών!

metrhsh anaptyxhs fyton

Αφού κάναμε τις συγκρίσεις μας βρήκαμε το πιο αναπτυγμένο φυτό σε ύψος και διαβάσαμε την σχηματική αναπαράσταση ,το συγκεκριμένο ραβδόγραμμα !

apotelesmata sygkrish 1

Στην τελευταία μας συνάντηση για το εργαστήριο δεξιοτήτων κάναμε την αξιολόγηση μας που περιελάμβανε το τί μάθαμε και αφού αναγνωρίσαμε το πόσο σημαντικά είναι τα φυτά για την ζωή μας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κλιματική αλλαγή πόσο επηρεάζει την ζωή των φυτών, τί χρειάζεται να κάνουμε για την προστασία τους!

ecological 7762516 1280

 

 

Παγκόσμια Ημέρα γης!

DSCN4766 1

Σελίδα 1 από 8

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση