Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, φαντασία, γνώσεις, εμπειρίες, εκδρομές, ευρωπαϊκές συνεργασίες, χαμόγελα, αγκαλιές, συγκινήσεις μα πάνω απ όλα ΑΓΑΠΗ ❤️ Αυτή γιορτάσαμε στη λήξης της σχολικής χρονιάς.
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρουσίασαν “Το Δέντρο που έδινε” και το τραγούδι “Ν’ αγαπάς” του Π. Θαλασσινού στη νοηματική γλώσσα.
Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για τη ξεχωριστή ομάδα γονέων, αλλά και με όσους συνεργαστήκαμε για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και με αγκάλιασαν με εκτίμηση και σεβασμό. Είμαι περήφανη για αυτά τα σπουδαία παιδιά και ευλογημένη για όσα μου έμαθαν μεγαλώνοντας κι εγώ μαζί τους…
Καλό καλοκαίρι και… στα ίδια μέρη εύχομαι να ξαναβρεθούμε…
Επίσκεψη στο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής πιάνου στην Ελλάδα
Αφού γνωρίσαμε τα μουσικά όργανα που υπάρχουν στο σχολείο μας, την ονομασία τους, τον ήχο που κάνουν και την κατηγορία στην οποία ανοίκουν, παίξαμε ένα παιχνίδι όπου ακούγαμε μουσικά όργανα στον υπολογιστή και μαντεύαμε ποιό είναι.
Πληροφορηθήκαμε ότι στο χωριό μας υπάρχει το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα κατασκευής πιάνου και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη! Αυτή τη μοναδική ευκαιρία δε θα μπορούσαμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.
Οι οικοδεσπότες του μουσικού εργαστηρίου η κ. Νικολέτα και ο κ. Πάνος μαζί με τον κ. Δημήτρη μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν σε εναν μαγευτικό χώρο που μας ταξίδεψε στα μυστικά μονοπάτια της Μουσικής.
Με αμέριστη χαρά μας έδειξαν όλες τις λεπτομέρειες των μουσικών οργάνων που διαθέτουν δίνοντας έμφαση στην κατασκλευή του πιάνου και της λατέρνας.
Είδαμε διάφορα είδη πιάνου και γνωρίσαμε την ιστορία τους, καθώς ένα από αυτά κατασκευάστηκε πριν 500 χρόνια και ένα άλλο πριν 200 χρόνια
Ήταν μια μοναδική εμπειρία και εμείς οι τυχεροί που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Μάθαμε και εμπνευστήκαμε από το αξιοθαύμαστο έργο που γίνεται στη Νέα Γωνιά από ανθρώπους γεμάτοι δημιουργικότητα και αγάπη για αυτό που τους γεμίζει.
Μάθαμε τη χρησιμότητα της οδοντοστοιχίας μας και με ποιούς τρόπους μπορούμε να την διατηρήσουμε γερή.
Πίνακες αναφοράς, εικόνες από το διαδίκτυο
Πίνακας με σύνθετες λέξεις
Μας επισκέφτηκε ο οδοντίατρος από το ΚΥ Ν. Καλλικράτειας και μας βοήθησε να μάθουμε το σωστό τρόπο χρήσης της οδοντόβουρτσας αλλά και όλα τα μυστικά για να έχουμε πάντα δόντια γερά για χαμόγελα πλατιά…
Σαν καλοί οικοδεσπότες που είμαστε χαρίσαμε ένα δώρο βιβλίο όπου ο καθένας ζωγράφισε κάτι σχετικό με όσα μάθαμε (τι τρώνε τα χαρούμενα δοντάκια και τι τα λυπημένα)
Με την επιστροφή μας από τις διακοπές του Πάσχα φτιάξαμε δωράκια έκπληξη για τις μανούλες μας που μας γεμίζουν καθημερινά αγάπη, υπομομή, κατανόηση, τρυφερότητα και μας μαθαίνουν την έννοια της ανιδιοτέλειας…
Διαβάσαμε και είδαμε σε βίντεοτο βιβλίο “Το δέντρο που έδινε“, όπου μέσω της αλληγορίας προσεγγίζει υπέροχα την ανιδιοτελή αγάπη και την αδιάλειπτη προσφορά του γονέα προς το παιδί.
Γνωρίσαμε τον σπουδαίο πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες που συγκεντρώσαμε και από εκπαιδευτικά βίντεο.
Ακούσαμε αρχαία ελληνική μουσική και μάθαμε τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιύσαν, παρατηρήσαμε την ενδυμασία τους, είδαμε πώς ήταν τα σπίτια και τα σκέυη που χρησιμοποιούσαν, μάθαμε οτι πίστευαν στους 12 Θεούς του Ολύμπου και έφτιαχναν μύθους για ήρωες και για τη φύση.
Γνωρίσαμε τους 12 Θεούς του Ολύμπου και τα σύμβολα τους και κάναμε σχετικά φύλλα εργασίας.
Διαβάσαμε, δραματοποιήσαμε και ζωγραφίσαμε το μύθο του τριαντάφυλλου και το μύθο της αράχνης
Γνωρίσαμε τους 12 άθλους του Ηρακλή (από το βιβλίο που μας έφερε ο Κωνσταντίνος) και φτιάξαμε το δικό μας αγγείο με μια αναπαράσταση
Μάθαμε για το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου (από το βιβλίο που μας έφερε ο Δημήτρης) και κάναμε σχετικά φύλλα εργασίας
Ξεκινήσαμε το 2ο eTwinning project για τη φετινή σχολική χρονιά όπου συμμετέχουν Νηπιαγωγεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα)
Σκοπός του έργου συνεργασίας είναι ο διαμοιρασμός ιδέων, εμπειριών και πληροφοριών μέσω μιας διαδραστικής συνεργασίας ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων. Το θέμα είναι να περιγράψουν τα παιδιά και να εκφραστούν ελέυθερα σχετικά με το αγαπημένο τους μέρος όπου διασκεδάζουν.
Παρουσίαση του τόπου μου
Δημιουργία και ψηφοφορία για Λογότυπο του έργου (LOGO)
Η δική μας πρόταση -> Το σήμα της Ειρήνης με χεράκια από τα 5 αστέρια της τάξης μας όπου κάθε παιδί ζωγράφισε το αγαπημένο του μέρος (παιδική χαρά, αυλή του σπιτιού, σχολείο, θάλασσα)
Η πρώτη διαδικτιακή συνάντηση των εκπαιδευτικών του έργου συνεργασίας
Η παιδική χαρά του σχολείου μας όπου απολαμβάνουμε καθημερινά το παιχνίδι με το χώμα, σκαρφαλώνουμε, κάνουμε κούνια , παίζουμε κινητικά παιχνίδια και παρατηρούμε τις αλλαγές της φύσης και του καιρού.
Στη συνέχεια κάναμε το ανθρωπάκι μας να μιλάει με το πρόγραμμα TOKKINGHEADS (https://app.tokkingheads.com/homepage) και τα ανεβάσαμε σε ένα PADLET όπου θα συγκεντρωθούν απ’ όλους τους συμμετέχοντες ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας.
Διαδαστικός πίνακας όπου κάθε σχολείο βάζει υλικό σχετικά με τις εξωτερικές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά με βάση τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες τους
Συνεργασία με τους γονείς
Κάθε παιδί πήρε το σχετικό έντυπο να το συμπληρώσει στο σπίτι με τους γονείς του
Δεξιότητες του νου:Στρατηγική σκέψη, Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων, Κατασκευές
1ο Εργαστήριο: Συγκρότηση ομάδας
Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η συγκρότηση ομάδας
Αρχικά τα παιδιά κινούνται ελέυθερα στο χώρο ,με το ρυθμό του τύμπανου. Στη συνέχεια μπαίνει η μουσική και με το σταμάτημα της ακινητοποιούνται. Η νηπιαγωγός ακουμπάει ένα παιδί και τότε αυτό λέει το όνομα του και κάνει μια κίνηση της επιθυμίας του την οποία όλοι πρεπει να επαναλάβουν. Έπειτα παίζουμε “μουσικές καρέκλες” με τη διαφορά όπου όποιος μένει όρθιος εντοπίζουμε κάποιο κοινό σημείο που έχει πάνω του και σηκώνονται όσα παιδιά έχουν το ίδιο (χρώμα μπλούζας κτλ)
Φτιάξαμε το σύμβολο της φιλίας μας όπου σχηματίσαμε το σήμα της Ειρήνης με τα χεράκια μας και ζωγραφίσαμε ο καθένας το μέρος που μας γεμίζει χαρά (θάλασσα, παιδική χαρά, η αυλή του σπιτιού μας, το σχολείο)
2ο Εργαστήριο: Χαρίζω στον εαυτό μου και στον άλλον κάτι θετικό
Χορεύουν τα παιδιά μέσα στο χώρο ελεύθερα και με την παύση της μουσικής ενώνουν αν 2 ή ανά 3 άτομα κάποιο μέλος του σώματός τους πχ. παλάμη, πλάτη, κεφάλι και στη συνέχεια του παιχνιδιού κάνουν κάτι όμορφο για τον άλλον πχ. χαϊδεύουν το κεφάλι του άλλου, χαιρετάνε.
Στη συνέχεια, αλλάζουμε μουσικό κομμάτι και ενώ συνεχίζεται η ελεύθερη κίνηση με τη μουσική, η οδηγία αλλάζει και στην παύση της μουσικής λέμε: «όταν συναντώ κάποιον του λέω κάτι θετικό/όμορφο που έχω και μου αρέσει στον εαυτόν μου», για παράδειγμα έχω μακριά μαλλιά, έχω απαλό δέρμα, μου αρέσουν τα μάτια μου. Έπειτα δίνουμε την επόμενη οδηγία: «όταν συναντώ κάποιον του λέω κάτι θετικό/όμορφο που καταφέρνω» για παράδειγμα, τρέχω γρήγορα, σκαρφαλώνω ψηλά, ζωγραφίζω ωραία. Μετά δίνεται η οδηγίαχαιρετώ αυτόν που έχω δίπλα μου με μια ευγενική κίνηση και του χαρίζω μια φράση που πάντα ξεκινά με το «Σε εσένα μου αρέσει…» και μετά «Σε θαυμάζω όταν…».
Έπειτα ακούσαμε μια ήρεμη μουσική – ορχηστρική δίχως λόγια- να αναλογιστούν και να κρατήσουν στο μυαλό τους όλα εκείνα τα θετικά που χάρισαν στους άλλους και που δέχτηκαν από τους άλλους ως “δώρο”. Στη συνέχεια φτιάξαμε πολύχρωμες λωρίδες ουράνιου τόξου και σε καθεμιά γράψαμε προτάσεις σεβασμού αποδοχής και αγάπης της ομάδας.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο ραφτάκος των λέξεων” και στη συνέχεια φτιάξαμε μια κουβέρτα με λέξεις που θα ζεστάνουν τα ανθρωπάκια μας
3ο Εργαστήριο: Τί είναι η Διαφορετικότητα;
Τα παιδιά ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα
Μ: Άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα στα μαλλιά
Γ: Διαφορετικά ρομπότ ανάλογα με τι κάνουν
Κ: Άνθρωποι με διαφορετικό σώμα
Ι: Διαφορετικά σπίτια
Δ: Διαφορετικά πλοία ανάλογα με τι κάνουν (επιβατικό, λιμενικό)
Έπειτα κολλήσαμε την κάθε ζωγραφιά σε ένα μπαλόνι και παίξαμε ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης όπου με τη μουσική χορεύαμε με το μπαλόνι και ,με το σταμάτημα γινόμασταν ζευγάρια και έπρεπε να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε ψηλά το μπαλόνι.
.
4ο Εργαστήριο: Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον
Παρατηρούμε εικόνες από ζώα φυτά και δέντρα και εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές
Ανάγνωση και δραματοποίηση του παραμυθιού “Το Χαρούμενο Λιβάδι” όπου διαπραγματεύεται με έναν υπέροχο παιδαγωγικό τρόπο την έννοια της διαφορετικότητας.
Αρχικά ζωγραφίσαμε ο καθένας κάποιες μαργαρίτες και τις κολλήσαμε σε ένα άδειο πλράσινο χαρτόνι. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν κάποιες μαργαρίτες ευτυχισμένες και ήρεμες μέσα σε ένα όμορφο λιβάδι. Ξαφνικά εμφανίστηκε στο χαρτόνι μια κόκκινη παπαρούνα και τα παιδιά κλήθηκαν να μαντέψουν τη συνέχεια του παραμυθιού. Στη συνέχεια αναλύσαμε την πλοκή που πρότειναν και τα συναισθήματα των ηρώων διαβάσαμε το παραμύθι και το δραματοποιήσαμε.
5ο Εργαστήριο: Ομοιότητες και Διαφορές στο ανθρώπους
Παρατηρούμε εικόνες από ανθρώπους και εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές ως προς τα χαρακτηριστηκά της εξωτερικής τους εμφάνισης και τα μέλη του σώματός τους.
Στη συνέχεια η συζήτηση οδηγείται και στις ικανότητες, δεξιότητες, ανάγκες του καθένα. Γνωρίσαμε μέσω εικόνων και μιας παρουσίασης στο εργαλείο PREZI διάσημους ανθρώπους που δεν είχαν όλα τα μέλη του σώματος τους ή κάποιες αισθήσεις και παρόλα αυτα κατάφεραν να διαπρέψουν ο καθένας στο χώρο του (μουσικοί, ζωγράφοι, αθλητές)
Ακούσαμε τον ζωγράφο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη να μας λέει την εμπειρία του ως ανάπηρος ζωγράφος
Γνωρίσαμε το δακτυλικό αλφάβητο και κάποιες φράσεις στη νοηματική γλώσσα
Βρήκαμε το αρχικό του ονόματος μας στη νοηματική γλώσσα και το κάναμε με το χέρι μας.
Στη συνέχεια φτιάξαμε το όνομα μας με τη νοηματική γλώσσα σε χαρτί με τη μέθοθο κολλάζ.
Παρακολουθήσαμε το βίντεο με το τραγούδι “Ν’ αγαπάς” του Παντελή Θαλασσινού
στη νοηματική γλώσσα προσπαθήσαμε να το μάθουμε να το τραγουδήσουμε κι εμείς!
Παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό βίντεο “Πάμε μαζί – κινητική αναπηρία“
Κάναμε ένα φύλλο εργασίας όπου βοηθήσαμε ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι να ξεπεράσει τα εμπόδια του λαβύρινθου και να φτάσει στο σχολείο του.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Η αγκαλιά που ψήλωνε“ και συζητήσαμε την ιστορία.
Η Αλίκη στεναχωρίεται που γεννήθηκε πιο κοντή από τα υπόλοιπα παιδιά και η διαφορετικότητα του ύψους της προκαλέι σχόλια και τον χλευασμό από κάποια παιδιά του σχολείου κάτι το οποίο συζητάει με τη γιαγιά της. Η δασκάλα της με τους συμμαθητές της βρίσκουν τον τρόπο να της δείξουν το σεβασμό και την αποδοχή τους με μια υπέροχη πράξη αγάπης…
Παίξαμε τη τυφλή διαδρομή εμπιστοσύνης
Ζωγραφίσαμε ότι εικόνες μας έρχονται στο μυαλό ακούγοντας από την 9η Συμφωνία “Ωδή στη χαρά” του Μπετόβεν (στα 45′ του τραγουδιού) ο οποίος από νεαρή ηλικία οδηγήθηκε σταδιακά σε κώφωση. Μάθαμε την ιστορία του συγκεκριμένου τραγουδιού
Ο Λούντβιχ (Λουδοβίκος) Βαν Μπετόβεν είναι από τους πιο διάσημους συνθέτες κλασικής μουσικής.
• Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1770.
• Έγραψε πολλά έργα για πιάνο και συμφωνική Ορχήστρα.
• Από τα πιο διάσημα έργα του είναι και το τέταρτο μέρος της 9ης συμφωνίας, στο οποίο η χορωδία τραγουδά ένα ποίημα του Σίλερ που ονομάζεται «Ωδή στη χαρά». Αποτελέι την κορυφή των επιτευγμάτων του, μια αριστοτεχνική μουσική γιορτή του ανθρώπινου γένους και ένα τεράστιο έργο που κάνει όλους όσους το ακούνε να αισθάνονται καλύτερα για τη ζωή. Ο ίδιος όμως δεν το άκουσε ποτέ.
• Αργότερα έγινε ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζωγραφίσαμε τοποθετώντας το πινέλο στο στόμα
Ζωγραφίσαμε τοποθετώντας το μαρκαδόρο στο πόδι
6ο Εργαστήριο: Ίδιοι ή Διαφορετικοί έχουμε όλοι Συναισθήματα
Τοποθετήσαμε διάσπαρτα στην τάξη στεφάνια και μέσα στο καθένα υπήρχε μια εικόνα από ένα πρόσωπο που εκφράζει κάποιο συναίσθημα. Με το κλείσιμο της μουσικής τα παιδιά πήγαιναν το καθένα σε όποιο ήταν κοντά του έπαιρνε την εικόνα και μας έλεγε τι παρατηρούσε ονομάζοντας το συναίσθημα και αιτιολογώντας γιατι ένιωθαν έτσι αυτοί που απεικονίζονταν. Στη συνέχεια κάθε παιδί αναπαριστούσε το συναίσθημα και οι υπόλοιποι έπρεπε να το μαντέψουν.
Συγκεντρώσαμε όλες τις εικόνες και τις ομαδοποιήσαμε:
Χαρά – Λύπη – Θυμός – Φόβος
Έπειτα παίξαμε με το ζάρι των συναισθημάτων όπου ο καθενας αναπαριστούσε ότι τύχαινε στο ζάρι και οι υπόλοιποι έπρεπε να το ονοματίσουν
Γνωρίσαμε κάποια συναισθήματα στη νοηματική γλώσσα και κάναμε κι εμείς όποιο μας άρεσε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή